Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecká výšina je v konkurzu, majitel má vrátit 29 milionů

Majitel oblíbené rozhledny a restaurace Liberecká výšina Družstvo PLP Invest je v konkurzu. Rozhledna může jít do dražby, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Insolvenční návrh podala rada Regionálního operačního programu Severovýchod (ROP).

Domáhá se tak vrácení více než 29 milionů korun dotace, kterou v minulých letech poskytla na rekonstrukci památky. Věřitelů je ale víc.

Podle současné provozovatelky Michaely Imlaufové bude restaurace i hotel dál v provozu. "Mohu potvrdit, že majitel je v insolvenci, že se bude Výšina prodávat a že se nejspíš změní její majitel, ale pro návštěvníky bude otevřeno dál," řekla deníku Imlaufová. Podle insolvenčního správce Pavla Körnera je možností prodeje víc. "Dražba, volný prodej nebo prodej přes soud. Všechny kroky ale budou zveřejněné na internetu," řekl.

Libereckou výšinu v lesích nad Lidovými sady nechal v roce 1901 postavit jako výletní hostinec s vyhlídkovou věží textilní továrník Heinrich Liebieg. Projekt vypracoval norimberský stavitel, který při stavbě použil některé původní materiály ze zbouraných středověkých domů v Norimberku. Dosáhl tak dojmu starobylosti. Iluzi hradu dotvářel ještě příkop překlenutý mostem. Až do roku 1966 měla stavba svou původní podobu, pak se dočkala necitlivého zásahu do architektury.

Rekonstrukce vyhlídky připomínající středověký hrad stála investora 63 milionů korun, přislíbeno měl téměř 38 milionů korun evropských dotací. Dostal ale jen něco přes 29 milionů korun, kvůli chybám, které odhalily kontroly v projektu a jeho realizaci. Majitelé vrátili vyhlídce historický ráz, zpevnili a osvětlili pětadvacet metrů vysokou věž, obnovili restauraci, sklepy, umělý vodní příkop i most a přidali wellness a malý hotel s ubytováním. Po 15 letech, kdy byla památka uzavřena, se návštěvníkům znovu otevřela v únoru 2013.

Kvůli chybějícím penězům se ale vlastníci dostali do finančních problémů, které skončily exekucí. ROP Severovýchod proto žádal dotaci zpět. Firma se proti rozhodnutí odvolala, Ministerstvo financí však podle informací z insolvenčního rejstříku dosud nerozhodlo. Přesto v lednu rozhodla Regionální rada Severovýchod o zřízení zástavního práva na pohledávku. "Rada tak reagovala na zjištění, že na majetek související s projektem byla zřízena nepovolená zástavní práva a exekuce. Následně podala návrh na zahájení insolvenčního řízení," doplnila mluvčí rady Silvia Špryňarová.

Zdroj: ČTK

Štítky Mladá fronta DNES, restaurace, projekt, Norimberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká výšina je v konkurzu, majitel má vrátit 29 milionů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.