Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud potrestal bývalou účetní Centra Babylon za podvody 6,5 lety

Krajský soud v Liberci dnes potrestal bývalou dlouholetou účetní Centra Babylon Jaroslavou Šrámkovou 6,5 lety vězení. Podle obžaloby za 11 let způsobila škodu 11,9 milionu korun, když si na vlastní účty nechávala posílat od roku 2003 nemocenské dávky, mzdy, přeplatky na daních a exekuční srážky skutečných i fiktivních zaměstnanců.

Padesátileté ženě hrozilo až deset let vězení, na místě se odvolala. Státní zástupce Martin Tvrdík si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, i když soud akceptoval jeho návrh trestu. "Navrhl jsem jiný způsob výkonu, přísnější zařazení do věznice s ostrahou. Uloženo bylo s dohledem," uvedl Tvrdík. Soud mu nevyhověl ani v návrhu na zabavení nemovitostí a peněz z účtu Šrámkové. Soudce Petr Neumann to zdůvodnil tím, že nemovitosti jsou ve společném jmění manželů. Šrámkové ale uložil náhradu škody ve prospěch Centra Babylon a státu ve výši bezmála 9,8 milionu korun.

Na počínání účetní přišla firma náhodou při kontrole z České správy sociálního zabezpečení. Šrámková, která ve firmě pracovala 15 let, před soudem odmítla vypovídat. Do protokolu v přípravném řízení pouze uvedla, že obvinění se zakládají na pravdě. "Upřímně toho lituji. Kdyby to šlo vrátit, udělala bych to a řešila jinak," řekla ve své závěrečné řeči.

Náznaky o tom, že se na trestné činnosti podíleli další lidé z Centra Babylon, se nepotvrdily. "Nemáme žádnou indicii v tomto směru," řekl Tvrdík. Ze způsobené škody 11,9 milionu korun šlo na účty Šrámkové zhruba 7,5 milionu korun. "Rozdíl činí zákonné odvody, protože podváděla při výplatě mezd," vysvětlil státní zástupce.

Obhájce pro účetní navrhoval mimořádné snížení trestu pod zákonem stanovené sazby, a to tříletou podmínku. Podle soudce ale pro to nebyl důvod. Trestnou činnost prováděla dlouhé roky a velmi sofistikovaně. Jen na nemocenských dávkách si nechala v letech 2003 až 2006 posílat měsíčně 30.000 až 60.000 korun. Jak s podvodně získanými penězi naložila, nesdělila. "Nikdo neví, kde jsou. Jejich osud je nejasný," uvedl soudce. Rodina účetní si nad poměry nežila. Ze čtené výpovědi manžela obžalované vyplynulo, že o nezákonném jednání své manželky neměl tušení, o rodinné finance se údajně starala ona. Skromný dům na okraji Liberce měli manželé splacený ještě před nástupem obžalované do firmy, na nákladné zahraniční dovolené nejezdili.

Šrámková v minulosti nikdy trestně stíhána nebyla. V její neprospěch ale mimo jiné hovořilo to, že o peníze připravovala i lidi, kteří byli v exekuci. Na své účty si nechala v několika případech poslat srážky ze mzdy určené pro exekutora nebo peníze, které dlužníkům naopak vraceli exekutoři.

Autoři

Štítky Centrum Babylon Liberec, mzda, peníze, Liberec, Česká správa sociálního zabezpečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potrestal bývalou účetní Centra Babylon za podvody 6,5 lety  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.