Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Hrádku zadrželi dva migranty z Tunisu, omylem vystoupili v České republice z vlaku

Policisté z Hrádku nad Nisou zadrželi tento týden dva migranty z Tunisu. Ve středu o tom Informoval zpravodajský portál Idnes.cz. Tunisané na českém území skončili, aniž by chtěli. Podle webu omylem přejeli hranici při cestování po Německu.

„Kolegové zjistili, že zadržení mají v Německu zažádáno o mezinárodní ochranu. Je s nimi vedeno azylové řízení,“ řekla portálu Idnes.cz mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová. Dvojice migrantů tak po zadržení strávila noc v policejní cele.

Zatímco Liberecký kraj zůstává migrační vlně ušetřen a vlna uprchlíků proudí na západ po jiných trasách, sousední Sasko má na svém území v současnosti tisíce migrantů, proti kterým se bouří například obyvatelé Görlitz.

Demonstraci „proti zradě německých zájmů“ tam chystají na 5. března členové neonacistické strany Die Rechte. Podle deníku Sächsische Zeitung se očekává účast zhruba 300 lidí. Podle starosty města proběhne o den dříve protiakce – mělo by jít o řetěz světla nebo pochod se svíčkami.

Jeden z hlavních představitelů německé neonacistické scény Christian Worch vystoupí 5. března v Gorlitz na demonstraci, jejíž náplň je jasná – bude se řešit uprchlická krize a přístup německých politiků k ní. Demonstraci nahlásila saská odnož strany Die Rechte. Ta vznikla teprve loni po rozpuštění strany NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands).

Plánován je průvod městem od nádraží a projevy, jejich tématem má být zrada německých zájmů.

Už v pátek se ale má konat protiakce. Zvažuje se pochod se svíčkami nebo řetěz světla. Starosta města Siegfried Deinege podle Sächsische Zeitung doufá, že lidé přijdou už na páteční akci.„Chceme vyslat jasný signál našeho odporu proti rasismu a naší otevřenosti vůči světu,“ řekl.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Hrádek nad Nisou, Tunis, Česko, Německo, Zhořelec, Sasko, Liberecký kraj, Christian Worch, Siegfried Deinege, Nationaldemokratische Partei Deutschlands

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku zadrželi dva migranty z Tunisu, omylem vystoupili v České republice z vlaku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.