Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podvodník z Liberce vylákal z důvěřivých seniorů půl milionu. Teď sklapla past a na soud čeká ve vazbě

Okrádat ty nejvíce bezbranné se neštítil sedmapadesátiletý muž z Liberce. Během posledních dvou let vylákal z třiasedmdesátileté seniorky, devětašedesátiletého a jednadevadesátiletého muže dohromady téměř půl milionu korun. Před měsícem ho ale zadrželi policisté a za okrádání seniorů hrozí muži s dvěma desítkami zápisů v trestním rejstříku až osm let ve vězení.

Muži využíval především důvěřivosti seniorů a to i přesto, že sám k nim má svým věkem blízko. Jen z ženy, která je matkou jeho kamaráda, vylákal pod různými smyšlenými historkami zhruba 400 tisíc korun. První částka byla ve výši třiceti tisíc korun.

„Muž peníze potřeboval údajně jako akontaci do finančního ústavu, aby mu mohla být vyplacena půl miliónová suma, kterou tam měl uloženou,“ řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Podivná záminka? Přesto zabrala. A v případě této ženy ještě minimálně dvacetkrát. Aby mu vyhověla, vybrala peníze ze všech účtů, i z manželova, který o tom neměl ani ponětí a vybrala a zrušila i vkladní knížku. „Když už peníze ubývaly, poradil jí zkušený podvodník, aby mu dala zlato, které zastaví. To se také stalo. Krom peněz přišla tedy také o rodinné šperky,“ dodala mluvčí.

V jednom případě, kdy chtěl půjčit peníze, zastihl seniorku na její chalupě, desítky kilometrů od Liberce. Muž ale vůbec nezaváhal, nasedl na taxíka a pro peníze si přijel. Žena mu půjčila požadovaných patnáct tisíc, ze kterých pak zaplatil dva a půl tisíce korun za jízdu taxíkem.

Podobně okradl také dva starší muže, se kterými se seznámil nezávisle na sobě na jaře loňského roku. Na jednasedmdesátiletého seniora zapůsobila jeho historka o tom, že má nemocného syna a peníze potřebuje na léky nebo letecký transport do Prahy. „V dalších případech si vystačil s fiktivní záminkou spočívající ve složení akontace v bance, aby mu mohly být vyplaceny jeho statisícové, někdy i miliónové úspory,“ shrnula Šrýtrová.  

Situace došla tak daleko, že se oba důvěřiví muži dostali do tíživé životní situace tím, že půjčovali peníze přesvědčivému podvodníkovi. Aby měli na živobytí, museli si sami sjednat půjčku.               

Podvodníka policisté zadrželi v lednu poté, co došla poškozeným a jejich příbuzným trpělivost. Podvodník je teď ve vazbě a hrozí mu až osm let vězení.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, peníze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodník z Liberce vylákal z důvěřivých seniorů půl milionu. Teď sklapla past a na soud čeká ve vazbě  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.