Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec plánuje modernizaci kamerového systému za 49 milionů korun

Liberec připravuje modernizaci městského kamerového systému bezmála za 49 milionů korun. Současný je dožilý a při pořizování nových kamer jsou problémy s kompatibilitou. Novinářům to řekl primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO). Nový systém by měl rozšířit také možnosti využití kamer, mohl by třeba upozorňovat na problémy v dopravě. Modernizaci chce radnice zaplatit hlavně z dotace, žádost do Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) podá do konce srpna.

Liberec patřil mezi první města v zemi, která zavedla kamerový systém. Začal ho tvořit jako analogový už na konci 90. let, digitalizovaný je systém od roku 2004. "Už potřebuje výměnu. Chceme, aby se posunul někam dál, aby byl v uvozovkách inteligentnější, aby uměl nové funkcionality, které současný systém neumožňuje," uvedl ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík. Nové technologie například umožňují rozpoznávat kradené poznávací značky aut nebo tváře hledaných lidí.

V Liberci zatím kamerový systém využívají strážníci v rámci prevence kriminality. Modernizace by měla umožnit jeho propojení s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému. Počítá se s jeho využitím i v dalších oblastech, například v rámci protipovodňových opatření při sledování hladiny Nisy nebo v dopravě. Podle primátora by mohl být například napojený na výstražný systém s kamerami, který chce vytvořit Ředitelství silnic a dálnic při rekonstrukci tunelu na průtahu městem. "Pokud by se cokoliv stalo na trase, včas by se to dozvěděli ti, co přijíždějí od Chrastavy nebo z druhé strany," uvedl primátor.

Kamerový systém v Liberci tvoří 30 pevných nebo otočných kamer. Poslední přibyla letos v únoru na sídlišti Františkov. Po dokončení modernizace by měl mít systém 38 kamer. Podle Krajčíka by bylo třeba pokrýt například oblast kolem botanické zahrady a zoo.

Autoři | Foto Milada Dimoliosová

Štítky Liberec, kamerový systém, videokamera, primátor, Tibor Batthyány, ANO 2011, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec plánuje modernizaci kamerového systému za 49 milionů korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.