Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecký kraj bude příští rok hospodařit s příjmy 2,8 miliardy korun

Liberecký kraj počítá v příštím roce s příjmy 2,828 miliardy korun, výdaje budou o 97 milionů nižší. Peníze kraj použije na splácení úvěrů, které si v minulosti vzal na rekonstrukce svých silnic a mostů. S dalším zadlužováním rozpočet nepočítá. Do investic půjde 541 milionů korun, z toho 232 milionů korun představují akce spolufinancované z evropských fondů. Loni to byl více než trojnásobek.

Opoziční Změna pro Liberecký kraj kritizovala plánovanou výstavbu parkovacího domu v sousedství úřadu za 70 milionů korun. Podle předsedy klubu Josefa Šedlbauera by bylo lépe peníze použít například na zvýšení mezd v sociálních službách, kde jsou mzdy dlouhodobě podprůměrné. Podle náměstkyně hejtmana Jitky Volfové (ANO) počítá rozpočet se zvýšením prostředků na mzdy v sociálních službách o 18 milionů korun. Nevyloučila, že bude možné další peníze přidat z přebytku hospodaření letošního roku.

Do investic půjde v příštím roce 541 milionů korun, z toho 232 milionů představují akce spolufinancované z evropských fondů. K největším z nich patří česko-polský projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha", v rámci kterého se rekonstrukce za 7,7 milionu eur (208 milionu Kč) dočká zhruba 25 kilometrů silnic na Frýdlantsku. V letošním roce počítal schválený rozpočet s investicemi zhruba za 427 milionů korun, nakonec byly za bezmála 1,8 miliardy korun především díky projektům, na než čerpal kraj evropské dotace. Takových akcí bylo za více než miliardu korun.

Liberecký kraj počítá v příštím roce s vyššími daňovými příjmy, víc peněz díky tomu bude směřovat do dopravy, která je finančně nejnáročnější oblastí. V příštím roce už do dopravy půjde 1,014 miliardy korun, z toho více než polovina je určena na zajištění regionální veřejné dopravy, víc peněz ale bude i na zimní a letí údržbu a opravy krajských silnic. Víc peněz dostanou podle Volfové také školy, domovy důchodců, sociální ústavy a kulturní organizace. Navíc dostanou zhruba 69 milionů korun. Rozpočet počítá i s 50 miliony korun na modernizaci Krajské nemocnice v Liberci a s 30 miliony na investice pro českolipskou nemocnici.

Na letošní rok schválili zastupitelé také přebytkový rozpočet s příjmy 2,61 miliardy korun, výdaje měly být o 97 milionů korun nižší a přebytek byl stejně jako pro příští rok určen na splátky úvěrů. Nakonec ale podle předběžných informací dosáhne letos rozpočet rekordních 8,706 miliardy korun. Je to díky dotacím pro školství a sociální služby a především díky státním a evropským dotacím. Ty byly určeny zejména na investiční akce, které v letošním roce spotřebovaly více než pětinu rozpočtu Libereckého kraje.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, peníze, rozpočet, investice, Jitka Volfová, ANO 2011, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj bude příští rok hospodařit s příjmy 2,8 miliardy korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.