Aktuálně

Atraktivní, ale těžký los pro Jablonec. Ve čtvrtfinále poháru přivítá Slavii více...

Tygři ustáli nápor Třince a vrátili se na druhé místo tabulky více...

Při požáru zachránil liberecký hasič Roman Kostelňák dítě, dostal medaili HZS více...

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Staňte se gurmánem. Jen v Liberci můžete studovat aristologii

Autoři

Liberecká univerzita jako jediná v Česku vyučuje umění gastronomie, takzvanou aristologii. Absolventi tohoto neobvyklého oboru nebudou manažeři nebo kuchaři, budou prostě gurmáni, znalci jídla. Umění gastronomie připravila Fakulta umění a architektury.

S tímto nápadem přišel sám děkan fakulty při služebním pobytu v Chile. „Zkušebně otevíráme dva ateliéry, ve kterých se bude gastronomie spojovat s uměním i architekturou. Jeden povedu já a jeden profesor Bořek Šípek, který je velký gurmán a má v této oblasti velké zkušenosti,“ řekl Zdeněk Fránek.

Podle něj by na univerzitě měla  vzniknout samostatná katedra, která se bude věnovat spojení jídla a umění. „Mým cílem je co nejdříve otevřít katedru Umění a gastronomie, a otevřít i PhD studium tohoto oboru,“ dodal děkan.

Absolvent předmětu Umění gastronomie se stane pravým gurmánem. Těch u nás moc není. Podle Fránka gastronomie není jen vaření, ale je součástí kultury národa a souvisí i s architekturou a uměním.  „Mluvil jsem o tom se studenty. Je to pro ně něco nového a velmi lákavého.  Mají velkou chuť se do této problematiky ponořit a pochopit ji od dob posední večeře přes honosné hostiny na císařských dvorech až po současné potřeby a stravování v kosmu. Nabídneme jim skutečně komplexní pohled na to, jak se může stravovat a jak se stravujeme. Je to živý a rychle se vyvíjející předmět. Výuku budeme doplňovat o stále nové poznatky z domova i ze světa,“ uvedl Fránek.

Předmět by měl na gastronomii nahlížet z filozofického hlediska, ale i z pohledu jeho historie i současných potřeb. Absolvent by měl být schopen připravit výjimečnou hostinu, ale i tečku za soukromou oslavou.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky aristologie, univerzita, gurmán, umění, gastronomie, architektura, Liberec, Zdeněk Fránek, Česko, Bořek Šípek, Chile

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.