Počasí dnes26 °C, zítra27 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nová Skalka, bod zlomu pro lyžování na Ještědu

PR článek

Už v zimní sezóně 2020/21 by si měli lyžaři vychutnávat oblouky na nové sjezdovce Nová Skalka ve Skiareálu Ještěd. Alespoň takový je záměr společnosti TMR Ještěd, která má skiareál v pronájmu. Zda ale Nová Skalka zvelebí a obohatí tradici lyžování pod Ještědem, ukáže nejbližší čas. Otazníky se vynořily zejména po posledních protestech aktivistů. Na toto téma jsme hovořili s Čeňkem Jílkem, statutárním ředitelem TMR Ještěd, a.s.

V jaké fázi se výstavba Nové Skalky momentálně nachází?
Ještě v květnu jsme od krajského úřadu získali kladné stanovisko k výsledkům hodnocení vlivů na životní prostředí (EIA), které bylo klíčovým z pohledu samotné realizace. Momentálně probíhá stavební řízení a běží zákonem stanovené lhůty před vydáním stavebního povolení. 

Proč je Nová Skalka pro vás tak důležitá?
Řeknu to zjednodušeně – jen nová sjezdovka dokáže skiareál zachránit a zabezpečit jeho konkurenceschopnost a dlouhodobou udržitelnost. Může dát celému středisku druhý dech a posunout ho o úroveň výš. Hlavně z hlediska bezpečnosti a dostupnosti musíme eliminovat riziková místa, snížit úrazovost a zlepšit podmínky pro rekreační lyžaře a rodiny s dětmi. Musíme si uvědomit, že se píše rok 2020. Naučit se lyžovat v současnosti je díky modernímu lyžařskému vybavení a carvingovým lyžím mnohem jednodušší, díky čemuž je skupina začátečníků a mírně pokročilých výrazně větší. Stoupá návštěvnost, zájem o lyžařskou školu i půjčovny.   Zároveň se dnes lyžuje úplně jiným stylem než v době, kdy středisko vznikalo. Lyžaři dnes nepotřebují úzké sjezdovky s komplikovaným profilem, jaké najdeme i na Ještědu. Naopak vyhledávají zejména širší sjezdovky s mírnějším sklonem, aby si mohli vychutnat svou lyžovačku naplno. Je proto naší povinností udělat vše proto, abychom návštěvníkům mohli nabídnout příjemné a bezpečné zážitky.  Právě pro začínající a rekreační lyžaře a rodiny s dětmi musíme středisko připravit. Potřebujeme pro ně jednu kvalitní, širší, přehlednou a bezpečnou sjezdovku. A protože je všeobecně známo, že lidé nejčastěji sportují po práci, chceme dopřát Liberečanům a lidem z okolí i kvalitní večerní lyžování s moderním, energeticky násobně úspornějším osvětlením než je to stávající, které plánujeme odstavit. A další věc – Nová Skalka by byla pro skiareál též vstupenkou do GOPASS-u – věrnostního programu, který by v příštích sezónách za nejvýhodnějších podmínek zpřístupnil lyžařům i ostatní střediska TMR v České republice, Polsku, Rakousku a na Slovensku a naopak.

Náš zájem na Ještědu je seriózní a dlouhodobý, a proto bychom veřejnosti v případě otevření sjezdovky chtěli už před touto zimou nabídnout i něco, co tu ještě nebylo - atraktivní formu celoročních zážitků spojených s dalšími benefity a podporou místní komunity. Více prozradíme na sportovním veletrhu SPORT LIVE již tuto sobotu 5. září.

Aktivisté velmi často poukazují na to, že děláte byznys pro sebe a zábavu pro malou část veřejnosti.
Malá část veřejnosti? Takto - jen v České republice je 2,2 mil aktivních lyžařů a snowboardistů, což nás řadí na 6. místo na celém světě. Opakuji, 6. místo! V zemi, ve které lyžuje více než 20 % populace, zkrátka toto klišé neplatí. V současné době, kdy stoupá zájem o sport a aktivní oddych v přírodě jako nejvhodnější alternativu ke konzumnímu způsobu života, chceme dát i dětem a mládeži z Liberce k dispozici lepší příležitost k trávení volného času než v obchodních centrech. K tomu máme připravený i samostatný program na podporu lyžování prvňáčků z libereckých základních škol ve formě skipasů zdarma. Za další - cestovní ruch je neodmyslitelnou součástí ekonomiky libereckého regionu a dále roste. Jen v minulém roce podle statistik navštívilo Liberecký kraj více než milion hostů, dokonce v parametru počet přenocovaných turistů na km2 je Liberecký kraj na druhém místě v rámci celé ČR. I ve světle těchto faktů si Nová Skalka zaslouží být vnímána v širším kontextu – jako významný impuls rozvoje nejen střediska, ale i Liberce a regionu jako skvělého místa pro život a práci.

Projekt Nová Skalka získal kladné stanovisko EIA – tedy kladný posudek, co se týče hodnocení vlivů na životní prostředí. Bylo náročné ho získat?
Nová Skalka je součástí územního plánu už více než 8 let a posudek EIA byl dokonce už jednou zpracován. Bohužel, bývalé vedení skiareálu ho nechalo propadnout a tak jsme museli celý proces absolvovat ještě jednou. Právě na základě přísných podmínek odborníků v rámci EIA jsme přijali řadu ústupků a projekt nové sjezdovky postupně upravili tak, aby byl co nejohleduplnější k životnímu prostředí. 

Garantujeme zmenšení záboru sjezdovky Nová Skalka, snížení intenzity nového osvětlení, zachování vzácného prameniště v dolní části Slalomáku​, lesnická opatření na podporu diverzity porostů, nová stanoviště pro plazy a tůně pro obojživelníky​, vytváření nových lokálních biotopů.​ Když to zjednodušíme, tak nejenže jsme zmenšili rozsah zásahů do převážně smrkové monokultury, kterou na sjezdovce nahradí luční porost, ale navíc v rámci kompenzačních opatření zalesníme část nevyužívaných sjezdovek a úplně jsme ze záměru vypustili další plochy důležité pro zachování mokřadních biotopů. Celkem tak vysadíme a zachováme desetitisíce m2 lesních porostů.

Všichni měli příležitost se vyjádřit

Jak si vysvětlujete snahu aktivistů a politiků, kteří se v posledních týdnech ozvali a novou sjezdovku odmítají nebo vám kladou podmínky? 
My si vážíme všech odborných oponentů, kteří nám svou konstruktivní zpětnou vazbou pomohli projekt Nová Skalka upravit tak, aby co nejvíce respektoval jedinečnost území. Všichni dostali příležitost se k našemu záměru vyjádřit i během veřejného projednání v rámci řízení EIA. Zde se žádné ekologické spolky neprojevily, ba naopak výrazně převažovali podporovatelé projektu. Co se týká postoje aktivistů – je to legitimní agenda těchto sdružení, ale je kolem toho příliš mnoho náhod, abychom to vnímali jako spontánní reakci. Úsudek si musí udělat každý sám. Argumenty o globálním oteplování či poškozování zdraví lyžařů večerním osvětlením sjezdovky vnímáme věcně a poukazujeme na sofistikované technologie, které umožňují zasněžování při plusových teplotách či s ochranáři dohodnuté snížení intenzity plánovaného osvětlení. Co je ale nejhorší, a co si veřejnost zřejmě neuvědomuje: některé populistické výroky aktivistů už dnes poškozuji dobré jméno a provoz střediska. Záměrně zamlčují známá fakta o přijatých kompenzačních opatřeních či plnění přísných podmínek ze strany orgánů ochrany přírody, a naopak vytvářejí dojem bezohledného a nezákonného jednání, díky čemuž už dnes máme na stole negativní reakce našich obchodních partnerů, kteří nechtějí být spojováni s takovým negativním PR Ještědu. Pokud středisko kvůli tomu skončí, tak to bude pěkný vlastní gól. Otázka je, zda počet těch, kteří se z takovéhoto vlastence budou těšit, bude větší, než počet těch, kteří na to v Liberci a v okolí doplatí. A to nejen ztrátou práce či příjmů. 

Měli jste jednání se zástupcem sdružení,  který vám dal podmínku náhradní výsadby za vykácené stromy, jinak bude výstavbu blokovat a přiváže se ke stromům. Jak jednání dopadlo? 
Vysvětlili jsme si naše vzájemná stanoviska a argumenty. My jsme kromě veřejně představených kompenzačních opatření připraveni jednat i o dalších případných smysluplných opatřeních, která mohou ještě více kompenzovat realizaci Nové Skalky, včetně našeho příslibu na zalesnění 20 hektarů ve sportovním areálu Vesec, což souvisí s naší komplexní iniciativou přeměnit Ještěd na ekologické lyžařské středisko. Je potřebné si však uvědomit i fakt, že jako společnost chceme realizovat jen to, co už město a jeho zastupitelé schválili v územním plánu. Není to tak, že jsme přišli a tu sjezdovku jsme si vymysleli. Takže zodpovědně a dodržováním všech zákonných postupů řešíme věci do důsledků i za ty, kteří tam tu sjezdovku nakreslili a zdvihli za ní ruce. 

Společnost TMR si Skiareál Ještěd vzala do pronájmu v roce 2017, a to na 10 let, přičemž se zavázala, že v něm proinvestuje 600 milionů. Plníte tento závazek?
Pojďme pěkně po pořádku. Město provozovalo Skiareál Ještěd s roční ztrátou 10-13 milionů, kterou muselo vykrývat z vlastního rozpočtu. Tím, že nám Skiareál pronajalo, může tyto prostředky vynaložit účelněji ve prospěch svých obyvatel.  Naopak, my jsme od začátku našeho působení za nájem střediska zaplatili městu více než 13 milionů a další desítky milionů jsme už proinvestovali - vybudovali jsme novou multifunkční budovu s pokladnami a půjčovnou lyží, rozšířili jsme lyžařskou školu, přibyl dětský vlek, rekonstruovali jsme gastro zařízení. I když dodnes řešíme i různé staré kostlivce po předchozím vedení, tak se nám hospodaření areálu podařilo zlepšit. Přes to všechno jsme ale stále v červených číslech a provoz dotujeme. To samozřejmě není dlouhodobě možné a my musíme středisko rozvinout a zmodernizovat. Pokud nám to nebude umožněno, budeme muset bohužel od našeho záměru ustoupit a areál městu vrátit. V současném stavu jej jednoduše nelze smysluplně provozovat. Tato nová sjezdovka přitom měla být úplnou samozřejmostí a jistotou, neboť je už několik let v územním plánu a nic nemělo bránit její realizaci. My však již třetím rokem stojíme na místě a bohužel tak ani nemůžeme plnit investiční závazek vůči městu. Jestli se to někomu líbí nebo ne, Nová Skalka je bodem zlomu pro budoucnost celého Skiareálu. Pokud nezačneme s její výstavbou letos na podzim, z Ještědu odcházíme.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skiareál Ještěd

Štítky Nová Skalka, skalka, Liberec, Ještěd, tmr, sjezdovka, lyžování, lyžař, TMR Ještěd a.s., Česko, Liberecký kraj, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová Skalka, bod zlomu pro lyžování na Ještědu  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.