Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Podmínky pro lyžování v Libereckém kraji po oblevě vylepšil nový sníh

Podmínky pro lyžování v Libereckém kraji po oblevě s vydatným deštěm vylepšil nový sníh. V noci na dnešek připadlo v horách od pěti do deseti centimetrů sněhu, uvedli provozovatelé skiareálů. Díky ochlazení mohli znovu spustit i děla k výrobě technického sněhu.

„Máme pět až deset čísel nového prašanu a zasněžovali jsme přes noc. A teď to vypadá, že budeme díky teplotám pokračovat," uvedl ředitel skiareálu na Ještědu Jakub Hanuš. Na Ještědu díky tomu mohou obnovit provoz alespoň na páteřní sjezdovce Nová Skalka, dlouhé 1,5 kilometru. Dnes a v pátek se otevře pro večerní lyžování a od soboty na ní bude možné lyžovat i přes den. Lyžaři ale musí počítat s tím, že se bude sjezdovka při vhodných klimatických podmínkách dále zasněžovat i za provozu. „Víme, že je to na úkor nějakého komfortu. Ale jak jsou ty teplotní výkyvy, tak využíváme každou hodinu, kdy se dá," dodal Hanuš.¨

V Jizerských horách jsou v provozu všechna větší střediska s výjimkou Bedřichova, kde většina sněhu po oblevě odtála. Výborné podmínky jsou naopak v největším skiareálu hor, který je na Tanvaldském Špičáku. „Všech osm kilometrů sjezdovek je upravených a otevřených. Jsou bez nějakých problémů a jedou i obě lanovky," uvedl za areál Pavel Bažant. I když za oblevy z kopce odtála zhruba polovina sněhu, stále leží na sjezdovkách kolem půl metru technického sněhu. „Teď připadlo nějakých sedm centimetrů nového a budeme samozřejmě i dál sněžit. Podmínky jsou bezvadné, je to krásné lyžování," dodal Bažant.

V Jizerských horách jsou další větší areály v částečném provozu - Severák v Hraběticích, Černá Říčka v Desné i oba areály v Kořenově.

V omezeném provozu jsou také velká krkonošská střediska v Libereckém kraji. I tam ale přírodní sníh podmínky vylepšil. „Bylo to mokré a zledovatělé. Tím, že připadlo nějakých pět centimetrů sněhu, tak je to výrazně lepší," uvedl Vlastislav Fejkl ze Sportovního areálu Harrachov. V Harrachově je otevřeno bezmála pět kilometrů sjezdových tratí, což je aktuálně z krkonošských středisek v kraji nejvíce. V částečném provozu jsou i Paseky nad Jizerou, Benecko, Vítkovice či Vysoké nad Jizerou a Jablonec nad Jizerou. Mimo provoz je aktuálně jen Rokytnice nad Jizerou. „Pojedeme od soboty. Zatím lanovka Horní Domky a určitě jeden Kaprun (vlek)," řekl ředitel areálu Vít Pražák.

Zlepšily se i podmínky pro běžkaře v Jizerských horách. „V Bedřichově a na Jizerce je deset centimetrů nového sněhu, nahoře připadlo trošku více. Takže vyjela i rolba, která od Blatného rybníka upraví stopu tam, kde to bude možné," uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která se o úpravu magistrály stará.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký, 2.VERZE, FOTO, lyžování, Liberecký kraj, sjezdovka, Jizerské hory, Ještěd, Nová Skalka, Bedřichov, Sportovní areál Harrachov a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky pro lyžování v Libereckém kraji po oblevě vylepšil nový sníh  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.