Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jizerská 50 jedná s Ministerstvem zdravotnictví. Všechny varianty počítají s účastí hobíků

PR článek

Nikdo už nechce zažít loňský scénář, kdy se nejslavnější český závod, ČEZ Jizerská 50, jela bez amatérských účastníků. I proto organizátoři intenzivně situaci řeší se zástupci Národní sportovní agentury (NSA) a Krajské hygieny v Liberci. Silnou podporu mají také od Svazu lyžařů ČR. A jak to aktuálně s jednáním vypadá?

„Současnou situaci s omikronem pečlivě sledujeme a nic nepodceňujeme. Jednáme s předsedou Národní sportovní agentury Filipem Neusserem o možných scénářích uspořádání ČEZ Jizerské 50. Ten tyto detailně připravené podklady konzultuje se zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR, konkrétně s ministrem Vlastimilem Válkem,” říká zástupce pořádající agentury Raul, Petr Lešek a dodává „Podklady pro bezpečné uspořádání, které jsme připravili, byly pozitivně přijaty a za aktuálních podmínek by bylo možné závod uspořádat v podobě, která se velmi přibližuje té, kterou všichni známe ještě z roku 2020.”

Podporu organizátoři cítí i ze strany ministra zdravotnictví, prof. Vlastimila Válka, který se v médiích zmínil o tom, že nemá za cíl konání Jizerské 50 nijak dramaticky omezovat a komunikuje jak se zástupci kultury, tak sportu. Stejně tak předseda NSA, Filip Neusser, který je v úzkém kontaktu s pořadateli Jizerské 50, považuje tuto akci za jednu z vrcholných událostí letošní zimy, která by neměla chybět.

Aktuální podmínky, které umožňují účast až 1000 závodníku v rámci jedné startovní vlny, slibuje klasický 3-denní program a drží se termínu 11.–13. února 2022. Jednotlivé závody by se odjely dle aktuálního programu, žádná ze startovních vln nepřekračuje limit 1000 účastníků. Organizátoři v první řadě dbají na bezpečnostní a hygienická pravidla, samozřejmostí jsou dezinfekce v prostoru celého zázemí, nošení respirátorů v zázemí závodu, kontrola teploty účastníků a další opatření, která zaručují bezpečný průběh celého víkendu.

Opomenout nelze ani podmínky, za kterých mohou závodníci startovat, v tuto chvíli je platný model O–N, což znamená, že na start se mohou postavit pouze ti účastníci, kteří mají platný certifikát o očkování nebo prodělání nemoci (nejdéle 180 dní od pozitivního testu) nebo splňují jednu z výjimek.

„Zdraví a bezpečnost všech účastníků i organizátorů je pro nás na prvním místě, proto jsme připraveni všechna opatření dodržovat do nejmenšího detailu. Jizerská 50 bude bezpečným závodem pro všechny zúčastněné a budeme se striktně řídit pravidly, které budou aktuálně platné. Jsme připraveni i na variantu závodu ve vlnách s menším počtem závodníků, než je 1000,” říká Petr Lešek.

Organizátoři se mimo jiné také inspirují v zahraničí, například i italským modelem slavné Marcialongy, která se uskuteční 30. ledna, a to i pro hobby běžce. V Itálii se přitom denní nákaza pohybuje okolo 200 000 nakažených. „Když je možné v Itálii uspořádat tak velký závod, jakým Marcialonga je, nepochybujeme o tom, že rozumný a bezpečný model zrealizujeme také v České republice pro Jizerskou 50,” dodává závěrem Lešek. Důsledná příprava a dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel je pro pořadatele cesta, jak se vrátit zpět do stopy a oslavit společně tento významný sportovní svátek v běžeckém lyžování.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jizerská 50, ministerstvo, zdravotnictví, hobík, varianta, organizace, závod, sport, Jizerská padesátka, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, NSA, ČEZ, Národní sportovní agentura, Česko, Krajská hygienická stanice, Liberec, Filip Neusser, Vlastimil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerská 50 jedná s Ministerstvem zdravotnictví. Všechny varianty počítají s účastí hobíků  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.