Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Podmínky k lyžování v Libereckém kraji nepříznivě ovlivňuje obleva

Podmínky k lyžování v Libereckém kraji nepříznivě ovlivňuje obleva a déšť. Některé skiareály i kvůli tomu otevřou až po Štědrém dni, vyplývá z informací od provozovatelů středisek.

Největší středisko v kraji, které je v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, bude v provozu někdy od příštího týdne. Podle ředitele skiareálu Víta Pražáka v Rokytnici druhým dnem prší. „Co jsme nastříkali, tak jsme museli nechat na kupách s tím, že jsme věděli, že toto přijde. To znamená, že areál teď rozhodně pouštět nebudeme," řekl. Výhledově předpokládá, že středisko otevře nejdřív 26. prosince, reálnější termín je o den později. „V tomto momentu, kdybychom do toho pustili lyžaře, tak areál úplně zničíme a ohrožovali bychom celou sezonu," dodal.

V sousedním Harrachově je od minulého víkendu v každodenním provozu červená sjezdovka. Další sjezdovky areál zatím otevírat nebude. „Rýžoviště je zavřené. Máme tam nastříkané hromady sněhu, nechceme je ale teď rozhrnovat, počkáme až po oblevě," uvedl náčelník lanovky Martin Nedvěd. Odhaduje, že provoz na Rýžovišti zahájí nejdřív 26. prosince.

V liberecké části Krkonoš provoz zahájily skiareály ve Vítkovicích a na Benecku, v pátek se přidají Paseky nad Jizerou. V Jizerských horách se začalo lyžovat v Kořenově nebo v areálu Černá Říčka v Desné. Tři největší jizerskohorská střediska, jež jsou na Tanvaldském Špičáku, v Hraběticích a Bedřichově, otevřou v neděli 25. prosince. „Myslím, že máme dostatek sněhu až do jara," uvedl za střediska Pavel Bažant. Tento pátek i na Štědrý den podle něj nebudou v provozu především na základě zkušeností z předchozích let, kdy zájem o lyžování nebyl velký a provoz ztrátový. „Tím, že ty dva dny nepojedeme, ušetříme navíc České republice pět megawatthodin elektřiny," dodal Bažant.

Liberecký skiareál Ještěd je v každodenním provozu od minulého týdne. Zatím je otevřená páteřní sjezdovka Nová Skalka, zprovoznění dalších provozovatel kvůli oblevě odložil. „Sněhová pokrývka je sice dostatečná, snažíme se ale nezničit si sjezdovky v předvánočním čase nadměrnou úpravou," uvedl ředitel skiareálu Jakub Hanuš. Předpokládá, že provoz na Liberecké a Bucharce zahájí nejdřív 26. prosince. „Budeme to řešit operativně ze dne na den," dodal Hanuš.

Zatím se nedá odhadnout, jak moc uškodí obleva stopám pro běžkaře v Jizerských horách. „Prší a čekáme, jak to dopadne. Jak velká obleva bude a jak to zasáhne stopy Jizerské magistrály," uvedl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc, která má úpravu tratí na starosti. Kunc předpokládá, že magistrálu budou moci upravit nejdřív po víkendu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SKI Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky k lyžování v Libereckém kraji nepříznivě ovlivňuje obleva  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.