Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Stále více dětí kašle na sport. Podle průzkumu se vůbec nehýbe téměř 30 procent dětí

Podle posledních čísel Sdružení sportovních svazů České republiky nesportuje nebo neprovozuje pohybové aktivity 26 procent dětí. V rámci průzkumu bylo osloveno 3,5 tisíce dětí. Polovina se svěřila s tím, že se hýbe alespoň půl hodiny denně.

„Doporučení Světové zdravotnické organizace je 60 minut mírné až intenzivní aerobní fyzické aktivity denně. Má totiž výrazný dopad na zdravý růst a vývoj dětí či mladých lidí. Zlepšuje jejich kondici, myšlení, učení i rozhodovací schopnosti. Jenže od státu tento apel na děti vůbec, ale opravdu vůbec neslyšíme. V některých případech už na to rezignovaly také rodiče,“ prohlásil v tiskové zprávě Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů ČR. 

Podle posledního průzkumu agentury SANEP pohybu v životě dětí stále ubývá. Například s kamarády sportuje 12 procent dětí, což je pokles čtyř procent oproti roku 2021. Individuálně pouhé tři procenta. „Je z toho patrné, že spontánní sport mizí a největší odpovědnost tak leží na ramenou sportovních klubů, oddílů a adresněji trenérů, cvičitelů nebo instruktorů,“ dodává Ertl. Podle jeho slov je alarmující především fakt, že stoupl počet dětí, které se pohybovým aktivitám nevěnují vůbec. 

Podle Sdružení sportovních svazů České republiky by se měl do problematiky vložit stát. Určitou pasivitu státu v tomto ohledu vnímá zhruba 74 procent rodičů. „Pro čím dál více lidí, a hlavně dětí už není pohyb zcela samozřejmým fenoménem. Tento negativní trend musíme společně s koordinací státu zastavit,“ dodal předseda.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky průzkum, Sdružení sportovních svazů České republiky, sport, Světová zdravotnická organizace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stále více dětí kašle na sport. Podle průzkumu se vůbec nehýbe téměř 30 procent dětí  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.