Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Městská sportoviště v Jablonci slouží sportovcům všech věkových skupin

PR článek

SPORT Jablonec nad Nisou, s. r. o., je dceřiná společnost statutárního města Jablonec nad Nisou, zřízená za účelem provozování sportovních zařízení v majetku města. Jednatelem společnosti je od listopadu loňského roku Štěpán Matek, kterého ihned po nástupu nečekaly snadné úkoly. Jak se jich zhostil? Kam společnost za sedm měsíců ve vedení posunul, co změnilo a jaké má plány. Na tyto a další otázky odpovídá v následujícím rozhovoru.

Jaké byly vaše první kroky ve vedení Sportu Jablonec, s.r.o.?
Mým prvním úkolem bylo sestavení rozpočtu naší organizace na rok 2023. Připravoval ho sice můj předchůdce, ale rozpočet byl neúplný, mnohé položky byly nadhodnocené, nebo ty potřebné podhodnocené. Také jsem upravil rozpočet s ohledem na správně kalkulované zálohy na energie, tak abychom na začátku roku nemuseli zvyšovat ceny za služby, i když na to určitý tlak byl.

Co vše má SPORT Jablonec ve své správě?
Jsou to městská sportoviště, konkrétně plavecký bazén, městská hala, zimní stadion, areál Střelnice (atletická hala, atletický a fotbalový stadion, Areál volnočasových aktivit ve Mšeně - fotbalová a víceúčelové hřiště, inline dráha, dále část Srnčího dolu a skatepark, jehož rekonstrukce je v řešení. Donedávna to bylo i dopravní hřiště, to nyní ale spravuje Městská policie Jablonec.

V současné době provozuje SPORT Jablonec nad Nisou, s. r. o., tato nejvýznamnější sportovní zařízení

  • Městský plavecký bazén (ul. Svatopluka Čecha)
  • Areál Střelnice: fotbalový stadion, atletický stadion, atletická hala, areál Srnčí důl
  • Areál volnočasových aktivit (ul. Čelakovského)
  • Městská hala (ul. U Přehrady)
  • Městský zimní stadion (ul. Sadová)
  • Sauna Sport (ul. Za Hrází)

Mnohá ze sportovišť jsou již starší, jejich údržba je asi náročná?
To ano. O každodenní údržbu a provoz se stará padesát zaměstnanců. Jsou to údržbáři, recepční, plavčíci, administrativní pracovníci či uklízečky. Největší položkou našeho rozpočtu jsou mzdové náklady a energie. SPORT Jablonec je pronajímatel budov a servisní organizace, která zajišťuje běžný provoz a běžnou údržbu. Rozsáhlejší opravy a investice řeší vlastník majetku, což je statutární město. Není možné abychom dělali rekonstrukce na majetku, který není náš. Umíme zastat mnoho práce a se zaměstnanci děláme maximum drobných oprav, které jsou při běžném provozu nejviditelnější. Tento trend jsme nastavili i s vedoucími sportovišť a plánujeme v tom pokračovat. Plánujeme opravit ty nejviditelnější závady, jako podhledy, otluky, rozbité skříňky v šatnách a podobně.

Kdo sportoviště především využívá?
To je různé. Sportovní oddíly mají některá sportoviště celoročně nasmlouvané. Například fotbalový stadion využívají zejména prvoligoví fotbalisté. Atletické oddíly obsazují halu i stadion na Střelnici a nejsou to pouze oddíly jablonecké. Jezdí sem trénovat oddíly z celé republiky, ale také zahraniční, zejména polské a německé. V plaveckém bazénu trénují plavci Bižuterie a v městské hale volejbalisté, házenkáři, florbalisté i moderní gymnastky. Jablonecké sportovní oddíly mají pevné časy, mimo kterých sportoviště využívá veřejnost. Ta navštěvuje zejména plavecký bazén a městskou halu. Zájem nejen, a to nejen ze strany Jablonečanů, je o saunu a veřejné bruslení.

Veřejnost tedy nejvíce využívá bazén a halu. Jaký to je přínos do kasy SPORTu Jablonec?
Pro nás je to velmi významný zisk a dělá to tři čtvrtiny tržeb naší společnosti. I proto se snažíme zlepšit komfort návštěvníků jak plaveckého bazénu, tak městské haly.

Areál Střelnice

Jak?
V bazénu jsme od února zavedli takzvané okruhové plavání, kdy se v jedné dráze plave obousměrně. Mimo to jsme dráhy barevně odlišili na výkonnostní, sportovní a rekreační. Od úterý do pátku jsme také obnovili ranní plavání. Zprovoznili jsme ochlazovací bazének v sauně. Nyní chystáme instalaci nových vířivek, která začne 15. května. Od té doby až do 19. července budou atrakce (tobogány, divoká řeka atd.) návštěvníkům znepřístupněny. Vše se otevře 19. července. Každoroční odstávka bazénu je pak plánována od 26. června do 14. července. V rámci ní chceme instalovat nové vyvíječe páry do parních komor, které zajistí lepší tepelný komfort pro naše návštěvníky. Těmito vylepšeními chceme přilákat nové i stávající návštěvníky. Rovněž plánujeme změny vstupného, a to z hodiny a půl na hodinu, po čemž mnozí návštěvníci volají. Rovněž chystáme nový odbavovací systém, který by mohli využívat permanentkáři, pro něž by byla určena doba nad rámec běžné otvírací doby. V létě také nabízíme možnost využití letní louky, kde plánujeme určité bonusy pro ty, kteří chtějí využít louku a plavat v bazénu. Na letní louce je také možnost pronájmu beachvolejbalových hřišť.

Co vše veřejnosti nabízí sportovní hala?
Tady je sportovní vyžití opravdu široké. Palubovka je sama o sobě unikátní a nabízí různé varianty rozložení. Celková plocha je 30 x 60 metrů, lze ji rozdělit dle potřeby na čtyři samostatné kurty. Hrát zde lze prakticky cokoli. Halu hojně využívají florbalisté, házenkáři, volejbalisté, futsalisté a moderní gymnastiky. Judisté zde pořádají velké závody, stejně jako zde probíhají různé soutěže skupin moderního tance, v minulosti zde byl i koncert Karla Gotta, takže využití haly je opravdu široké. Veřejnost si prostory může zamluvit prostřednictvím rezervačního systému a zahrát si zde opravu cokoli, včetně badmintonu či stolního tenisu. Kromě toho zde máme velmi dobře vybavené fitness centrum, kde v brzké době dojde k výměně některých strojů za modernější, a tím se stane konkurenceschopnějším, přičemž pozitivem haly je i lokace s možností parkování. Máme zde boxerský sál, který slouží bojovým sportům, dva aerobní zrcadlové sály či konferenční místnost. Tu využívají šachisté, ale i firmy na různá školení. Součástí haly je také restaurace.

Chystáte v hale i nějaké novinky?
Novinkou, kterou nyní v hale chystáme, je místnost na kruhový trénink, což ocení zejména sportovní oddíly. Ta vznikla v prostoru po bývalém sále na spinning. Další novinkou, kterou vymysleli naši zaměstnanci, je možnost konání příměstských táborů nebo soustředění s možností přespání přímo v hale. Táborníci nebo sportovci by přitom spali na karimatkách v aerobních sálech, zvlášť chlapci a dívky. Od hygieny to máme požehnané a máme i první zájemce.

Jaká máte nejbližší plány, jak byste chtěli sportoviště ještě více zaplnit?
Kapacita sportovišť je do jisté míry omezená, ale jisté rezervy zde jsou, a to zejména v teplejších obdobích roku a dopoledních hodinách. Dopolední čas je v hale sice využíván školami, ale většinou cca do 15 hodin není kapacita haly zcela využita. I proto se chceme zaměřit na marketink a nabídnout méně frekventované časy a období formou slev prostřednictvím slevových portálů. Chceme naše sportoviště více propagovat v kvalitnější a rozsáhlejší formě, nejen na webu a sociálních sítích, ale také v médiích. Chceme navázat spolupráci s poskytovatelem cestovního ruchu. Plánuje revize webových stránek, chceme udělat virtuální 3D modely budov. Také plánujeme pronajímat reklamní plochy na sportovištích, čímž bychom si na propagaci vydělali. Od následné propagace si slibujeme zvýšení návštěvnosti místních občanů i sezonních rekreantů. Jak ukázala letošní zima, zájem ze strany návštěvníků hor, zejména o plavecký bazén, byl a rádi bychom jim v případě nezimního počasí nabídli i další vyžití.

Mohou si zájemci sportoviště předem objednat?
Na webu www.sportjablonec.cz jsou kontakty na jednotlivá sportoviště a je zde i rezervační systém.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jablonec, městská sportoviště, sport, věřejnost, SPORT Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská sportoviště v Jablonci slouží sportovcům všech věkových skupin  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.