Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lepší a delší zasněžovací systém i nové zázemí. Bedřichov chystá projekty pro běžkaře za 85 milionů

Bedřichov plánuje modernizaci stadionu, který je v zimě hlavním nástupním místem pro běžkaře v Jizerských horách. Ve třech projektech připravuje vylepšení i prodloužení zasněžovacího systému a také výstavbu nové budovy se zázemím pro údržbu tratí, závody i rekreační běžkaře. Odhadované náklady na všechny tři projekty jsou zhruba 85 milionů korun, řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov).

Nejblíže realizaci je projekt za 15 milionů korun, který by obci umožnil koupit pro stadion modernější zasněžovací systém a vyrábět tak sníh i při teplotách nad nulou. Jeho pořízení je ale závislé na získání dotace, Bedřichov si žádost podal do česko-polského programu. „Někdy koncem letošního roku bychom měli vědět, zda se to povede," řekl starosta. Pokud podle něj uspějí, nový zasněžovací systém chtějí koupit příští rok.

Zasněžování až k rozcestí U Buku

Po několika letech se obec také navrátila k plánům prodloužit zasněžovací systém skoro o dva kilometry až k rozcestí U Buku a vybudovat lepší zázemí na stadionu, což si vyžádá odhadem asi 70 milionů korun. Proti prodloužení zasněžovacího systému byli v minulosti ochránci přírody i Lesy ČR, přes jejichž pozemky by zasněžování vedlo. „Nedostali jsme teď od nich zásadní stopku, že v žádném případě, tak projektujeme a budeme to potom řešit víceméně v rámci stavebního řízení," uvedl Holub.

Část od stadionu k rozcestí patří mezi první místa na lyžařské magistrále, jež v zimě bývají při oteplení nesjízdná kvůli nedostatku sněhu. „Nechceme v žádném případě prodlužovat sezonu do dubna či května, ale zahájit už v prosinci, jak to dříve bývalo," řekl starosta. V posledních letech se totiž málokdy stalo, že by sněhová pokrývka vydržela v prosinci po celý měsíc. „Takže smyslem je, abychom v prosinci tady měli kolečko, nějaké tři čtyři kilometry, a pak by se dál od Buku jezdilo po přírodním," dodal.

Zázemí na stadionu

Dlouhodobým záměrem obce je vybudovat i lepší zázemí na stadionu. Žádný z předchozích návrhů výstavby ale nezískal dostatečnou podporu. „Teď je to nějaký kompromis, který není megalomanský, ale ani ne úplně minimalistický a má šanci na to, aby se prosadil," uvedl Holub. Na stadionu nyní mají běžkaři zázemí v podobě šatny se sprchou jen v jedné kontejnerové buňce. V plánované budově by mělo vzniknout i zázemí pro pořadatele závodů a Jizerskou o.p.s., která zajišťuje v zimě pro běžkaře údržbu Jizerské magistrály. V projektu se počítá s tím, že tam bude mít garáže pro rolby a další techniku, sklady či šatnu.

Prodloužení zasněžovacího systému i vybudování zázemí je ve fázi projektování. Obec pro tyto záměry vyjednává podporu u Libereckého kraje a dotaci by na ně chtěla získat z Národní sportovní agentury. Starosta předpokládá, že když nenastanou komplikace, oba projekty by mohli realizovat v letech 2025 a 2026.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jizerská 50

Štítky ČR, rekreace, správa, stavby, Bedřichov, běžkaři, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lepší a delší zasněžovací systém i nové zázemí. Bedřichov chystá projekty pro běžkaře za 85 milionů  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.