Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Světová špička rally míří poprvé do Česka. Na hladkém průběhu soutěže se budou podílet tisíce pořadatelů

Do Česka poprvé v historii zavítá kolotoč světového šampionátu v rally. Nově vzniklá Středoevropská rally se tak zařadí po bok tradičních soutěží jako Rallye Monte Carlo, Rally Italia Sardegna nebo třeba Safari Rally Kenya. Premiérová Středoevropská rally se pojede v trojmezí České republiky, Německa a Rakouska od 26. do 29. října. Startovat se bude v Praze, ještě týž den se pojede superspeciální rychlostní zkouška na jezdeckém závodišti ve Velké Chuchli a na Čínovském okruhu v Klatovech, v pátek je na programu šest rychlostních zkoušek na Šumavě. Poté se posádky přesunou do Rakouska a Německa. Náklady na uspořádání soutěže jdou do desítek milionů korun.

Přeshraniční spolupráce

Jasnější obrysy začal mít celý projekt světové soutěže v Česku zhruba před dvěma lety. „Někdy v průběhu roku 2021 prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček začal jednat s vysokými představiteli Mezinárodní automobilové federace a zástupci německého a rakouského autoklubu. Slovo dalo slovo a tak se zrodila myšlenka Středoevropské rallye. Spolupráci s rakouskou a německou stranou jsme si vyzkoušeli už loni. Společně jsme zorganizovali závod nižší kategorie, který se jmenoval 3 Städte Rallye," řekl redakci Drbny koordinátor českých organizačních složek Jan Petrů.

Tím, že se chýlí sezona světového šampionátu v rally ke konci, očekávají pořadatelé velké nasazení u továrních týmů. „Je to předposlední závod seriálu, takže se možná bude bojovat o titul mistra světa. A my jsme toho součástí, navíc budeme startovat u Pražského hradu a speciální rychlostní zkoušku pojedeme v Chuchli,“ dodal generální sekretář Autoklubu České republiky a jednatel Central European Rally Tomáš Kunc.

Jezdci továrních týmů

Světový šampionát v rally nejenže poprvé zamíří do Česka, ale zároveň se poprvé pojede jedna soutěž rovnou ve třech zemích. „Doufám, že budeme mít ve startovním poli početné zastoupení domácích jezdců. Ohlasy jsou pozitivní, jsme připraveni na celkem 80 posádek,“ doplnil Tomáš Kunc.

Kolik českých posádek do soutěže odstartuje, není zatím jasné. „Budeme doufat, že se přihlásí co nejvíce posádek. Zatím máme jistotu v Erikovi Caisovi, ale tak trochu tušíme, že nakonec budeme někde mezi pěti až deseti posádkami z Česka," doplnil pro redakci Drbny Petrů. 

Pro Erika Caise, jednoho z českých jezdců, kteří se Středoevropské rally zúčastní, bude celý závod, a především jeho pražská část velmi atraktivní. „Určitě to bude zajímavé, hlavně divácky. Bude to nové, celá rally je nová, a vidět vozy WRC v Praze na Hradčanském náměstí a v ostrém tempu ve Velké Chuchli, to se jen tak nepoštěstí,“ prohlásil. „My se moc těšíme a věříme, že nás na premiérové světové rally v České republice podpoří co nejvíc diváků,“ doufá Erik Cais.

Náklady jdou do desítek milionů korun

A teď trochu čísel. Posádky během soutěže ujedou 1 670 kilometrů, z toho 313 měřených kilometrů na celkem osmnácti rychlostních zkouškách. Celkem osm vozů specializovaných záchranných týmů Medical Intervention Cars bude každý den na rychlostních zkouškách připraveno poskytnout rychlou lékařskou pomoc v případě nehody, podobně jako 14 sanitních vozů s téměř padesátkou zdravotníků.

A kolik lidí se bude podílet na hladkém průběhu soutěže? „Celkem to bude něco mezi dvěma až třemi tisíci lidí. V České republice to máme rozdělené na dvě části. První skupina jsou traťoví maršálové. Jedná se o proškolené pořadatele, kteří stojí u trati při rychlostních zkouškách. Jsou tam od toho, aby zasáhli, kdyby se náhodou přihodila nějaká nehoda. Druhou skupinou jsou maršálové, kteří se pohybují za páskou a řeší divácká místa. Dohromady jich potřebujeme 800 - 400 k trati a 400 do divácké části. Konkrétně naši maršálové kromě mzdy dostanou navíc i volné vstupy na rakouskou a německou část Středoevropské rallye, což je určitě velký benefit,“ popisuje Petrů. Náklady na uspořádání soutěže se podle něho pohybují v desítkách milionů korun.

O tom, že nejde o první a zároveň poslední ročník nové soutěže, jsou pořadatelé přesvědčeni. „Pokud se nestane něco neočekávaného, měli bychom zůstat v kalendáři i v roce 2024 a 2025," uzavřel Petrů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hyundai Motorsport

Štítky rally, sport, motorsport, soutěž, závod, organizace, Středoevropská rally

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světová špička rally míří poprvé do Česka. Na hladkém průběhu soutěže se budou podílet tisíce pořadatelů  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.