Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Liberecká závodnice Zuzana Kocumová se ve 45 letech stala mistryní Evropy v závodech Spartan

Bývalá reprezentantka v běhu na lyžích, Zuzana Kocumová, se ve 45 letech stala mistryní Evropy ve Spartan race. Tento náročný a všestranný sport kombinuje terénní běh s překonáváním různých typů překážek. Zuzana získala zlatou medaili v rakouském Zell am See na trati dlouhé 26 km, s převýšením 2100 m.

„Trať byla krásná, ale nesmírně náročná. Nádherné hory, skvělá organizace a neuvěřitelně vyrovnaný souboj o první místo s Andreou Berquez z Velké Británie. Střídaly jsme se ve vedení celých 21 km z 26. V cíli jsem zažila obrovský koktejl emocí. Po velkých zdravotních problémech v posledních letech jsem nevěřila, že bych se ještě mohla postavit na stupeň nejvyšší," uvedla bývalá lyžařská reprezentantka. 

Zuzana Kocumová v roce 2001, ve 21 letech, ukončila svou profesionální kariéru na lyžích kvůli genetické vadě imunity. Stihla několik světových šampionátů i olympiádu v Naganu. Rodačka z Liberec byla i juniorskou mistryní světa.  Několik let nemohla sportovat vůbec, ale postupně se zlepšující zdraví jí umožnilo vrátit se zpět k výkonnostnímu sportu. Po návratu ke sportu na vrcholovou úroveň se věnuje překážkovým běhům. První závod Spartan okusila v roce 2014, v roce 2015 se stala v Tatranské Lomnici mistryní Evropy a o měsíc později přidala i světový titul na mistrovství světa v americkém Lake Tahoe. Další tituly z mistrovství Evropy přidala i v roce 2016 v Edinburghu, 2017 v Grau Roig v Andoře, 2018 ve francouzském Morzine a naposledy v roce 2021 ve švýcarském Verbieru.. V roce 2016 zopakovala i první místo na mistrovství světa a stala se tak prvním sportovcem, který dokázal vyhrát dva roky po sobě. V roce 2017 na MS skončila na druhá. V roce 2021 ji ale zdraví zradilo znovu. Nyní, po tříleté pauze, přidala další primát pod majestátním ledovcem Kitzsteinhorn, na jedné z nejnáročnějších tratí na světě. 

„Poprvé po třech letech se mi běželo opravdu dobře. Trať byla dlouhá s velkým převýšením a tušila jsem, že rozhodovat bude poslední seběh z více než 1800 .n.m. do 800 m.n.m. k festivalové aréně a závěrečné překážky. Naštěstí se mi podařilo ušetřit dostatek sil a závěr jít na překážkách, na rozdíl od soupeřek, čistě. Takže i přes dlouho vyrovnaný závod byl v cíli náskok docela velký,“ uzavřela Zuzana Kocumová. V závodu porazila například i loňskou mistryní Evropy i světa Eszter Hortobágyiovou. 

Další plány zatím nechce zveřejňovat. Vše bude záležet na jejím zdraví. „Uvidíme, co tělo udělá po tomto náročném závodu. Bez zdraví nejde nic, natož vrcholový sport. Ale přiznám se, že mě láká mistrovství světa na Hvaru. Bude to krásný sportovní zážitek, a hlavně nádherné místo. Ale závodit se bude na sprinterske trati, což je něco úplně jiného, než 26 km v horách,“ doplňuje Zuzana. 

Závod se poběží na chorvatském ostrově Hvar od 10. do 13. října. Zuzana se chystá i do svého téměř domácího Bedřichova, kde čeká milovníky tohoto populárního závodu vrchol české sezóny. Spartan Trifecta Weekend 2024 se bude konat 5. a 6. října 2024 a nabídne snad pestré a náročné tratě, které prověří zdatnost každého závodníka. Organizátoři čekají, že se na startech sejde více než 4000 závodníků. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Spartan Race a Zuzany Kocumové

Štítky Spartan, Kaprun, Zuzana Kocumová, ME, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvana Pampeliška

Mě by se líbilo, kdyby si autor článku po sobě přečetl text a opravil chyby.

Úterý, 10. září 2024, 07:34Odpovědět

Liberecká závodnice Zuzana Kocumová se ve 45 letech stala mistryní Evropy v závodech Spartan  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.