Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Liberečtí orientační potápěči Aqua klubu Liberec excelovali na mistrovství Evropy v Německu

Skvělého úspěchu dosáhli o víkendu liberečtí orientační potápěči na 32. Mistrovství Evropy v orientačním potápění na německém jezeře Störitzsee nedaleko Berlína. Tvořili většinu českého reprezentačního týmu, který si z mistrovství Evropy dovezl z šesti disciplín hned 10 medailí.

Z osmičlenného českého reprezentačního týmu není členem Aqua klubu Liberec jen jediná závodnice Kristýna Janoušková, jejímž domovským klubem je KP Pardubice. Zbytek reprezentačních potápěčů a potápěček hájil kromě českých barev také čest libereckého plaveckého klubu. Jmenovitě Českou republiku reprezentovali liberečtí plavci Jakub Němeček, Jakub Valníček, Ondřej Kašpar, Lukáš Silný, Dominika Benešová, Barbora Svobodová a Radka Němečková.

„První v pořadí se plaval závod dvojic MONK, při kterém potápěči dopředu neznají plavanou trať a orientují se podle mapy, kterou obdrží před startem. Česko reprezentovali zkušení závodníci Jakub Němeček a Ondřej Kašpar, kteří hned při prvním startu vybojovali titul mistrů Evropy, když za sebou nechali druhé Maďary a třetí Němce. Hned ve své premiéře v MONKu se blýskl také tým žen ve složení Barbora Svobodová a Kristýna Janoušková, neboť suverénním výkonem nechal všechny soupeřky za sebou a vybojoval první místo,“ říká za Aqua klub Liberec jeho předseda Ondřej Kašpar. Sečteno a podtrženo, první den a hned dvě zlaté medaile.

Druhý den se plavala technicky náročná hvězda, při které musí potápěč najít pět tyčí, na které ovšem nemůže plavat přímo, ale vždy po cestě další bod musí obeplavat. „Svou extratřídu potvrdil Maďar Péter Balász, který o dvě vteřiny porazil plavající legendu orientačního potápění Ukrajince Oleksandra Zolotova. Třetí místo po výborném výkonu obsadil liberecký Jakub Němeček. V ženách přidala další pódium Barbora Svobodová, která nestačila pouze na maďarskou závodnici Katalin Hatházi a brala stříbro,“ doplňuje Kašpar.

Třetí den plavaná disciplína tyče se od hvězdy odlišuje tím, že závodník nemusí žádné body obeplavat a stačí mu tak pouze najít pět bodů (tyčí). Druhý titul mistra Evropy přidal Jakub Němeček, který nechal celou evropskou špičku za sebou. Českým ženám se na tyčích medailově nedařilo a nejlepším umístěním bylo páté místo Barbory Svobodové.

Program pokračoval tratí zvanou M kurz, při které závodník naopak žádné tyče nehledá a musí tak obeplavat tři otočné body a v cíli se mu měří nejen čas, ale i dosažené odchylka. „Mezi ženami dominovala pardubická závodnice Kristýna Janoušková, která zaplavala nejlepší čas a se skvělou odchylkou jednoho metru v cíli získala na 643 metrů dlouhé trati svou první individuální medaili z mistrovství Evropy, a to hned z nejcennějšího kovu. Poněkud překvapivě v mužích získal medaili, tentokrát bronzovou Ondřej Kašpar, kterého porazil pouze Ukrajinec Kotov a Němec Krause,“ vypočítává výsledek dalšího závodu předseda libereckého klubu Ondřej Kašpar.

V posledním dni šampionátu přišla na pořad královská týmová disciplína zvaná sjíždění, při níž každý stát reprezentují čtyři závodníci. Princip závodu spočívá v tom, jak již název napovídá, že čtyři závodníci nejprve na prvních dvou bodech utvoří dvojice, na dalším bodu se potkají všichni čtyři a jako jeden muž poté plavou do cíle, kde se jim opět měří metrová odchylka. Český tým ve složení Ondřej Kašpar, Lukáš Silný, Jakub Valníček a Jakub Němeček vybojoval bronzovou medaili, když nestačil na druhé Němce a první Maďary. Ženskému týmu se bohužel nepodařilo dosáhnout cíle ve čtyřech.

Závěr programu patřil paralelnímu slalomu, ve kterém si pro bronz doplavala Dominika Benešová a stříbrem v mužské kategorii korunoval vydařený šampionát Jakub Němeček, který si z Německa odvezl celkem pět blyštivých medailí.

Zkušený tým českých orientační potápěčů tak celkem získal čtyři zlaté, dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile, čímž potvrdil svou příslušnost mezi elitou orientačního potápění.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Aqua klubu Liberec

Štítky Liberečtí orientační potápěči Aqua klubu Liberec excelovali na mistrovství Evropy v Německu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí orientační potápěči Aqua klubu Liberec excelovali na mistrovství Evropy v Německu  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.