Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Skiareály se připravují na zimu, ceny skipasů zůstanou stejné

Lyžařské areály v Libereckém kraji investovaly před zimní sezonou do zasněžování a nákupu nové techniky zhruba 90 milionů korun. Ve větších areálech žádná nová sjezdovka nepřibyla, díky odtěžení části lesa ale bude bezpečnější lyžování v areálu Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. Ceny skipasů zůstanou na loňské úrovni.

"Ještě to není uzavřeno," uvedl zástupce ředitele harrachovského areálu Vlastislav Fejkl. Celodenní skipas stál minulou zimu v Harrachově 590 korun, vedení areálu zvažuje nárůst o pět procent na 620 korun. Rozhodnout chce do měsíce. Harrachov letos investoval zhruba 14 milionů korun, z toho 11 milionů do nákupu nové rolby. "Koupili jsme také další děla pro zasněžování," řekl Fejkl.

Do zasněžování výrazně investovala i sousední Rokytnice nad Jizerou, kde cena celodenního skipasu zůstane na 620 korunách. S 18 kilometry tratí jde o největší areál v kraji, žádné jiné středisko v kraji ale nemělo v posledních letech takový problém sjezdovky zasněžit jako právě Rokytnice. Změnit by to měla investice za 20 milionů korun. "Investovali jsme do nového zařízení a budeme vyrábět sníh stejnou technikou i technologií jako na olympijských hrách v Soči," uvedl ředitel skiareálu Michal Kopecký.

V kraji letos nejvíce investovala společnost Ski Bižu do areálu na Tanvaldském Špičáku, který je největším v Jizerských horách. Vylepšení zasněžování a nákup nové rolby stál 35 milionů korun. "Dodělávají se nové rozvody, umožní nám to zvýšit výkon na trojnásobek. Novou rolbu jsme naposledy kupovali před 12 lety," uvedl ředitel Ski Bižu Pavel Bažant.

Po ještě delší době si pořídilo rolbu Benecko v Krkonoších, stála šest milionů korun. "Předchozí jsme kupovali před 14 lety a už tehdy byla starší. Změnu by měli návštěvníci pocítit v lepší úpravě tratí, zvládne i skikrosovou dráhu," uvedl starosta Benecka Jindřich Mejsnar. I na Benecku by mělo být snazší areál zasněžit, zhruba 2,5 milionu se investovalo do vylepšení čerpací stanice.

Sousední Vítkovice kromě nákupu děl a tyčí za dva miliony zmodernizovaly odbavovací systém, umožní nákup skipasů přes internet. "Lyžaři nebudou muset stát fronty u pokladen, systém jim umožní i zjistit, kolik najeli kilometrů," řekl starosta obce Milan Rychtr.

Černá Říčka v Jizerských horách kromě zasněžování letos investovala i do zvýšení bezpečnosti lyžařů. "Úzké místo, kde se nám sbíhají dvě sjezdovky, jsme rozšířili z osmi metrů zhruba na dvacet," uvedl provozovatel areálu Martin Lauer. Novinkou budou i bodové jízdenky pro děti.

Lepší podmínky pro děti chystá Bedřichov, vzniká tam nové hřiště. Na nedalekém Severáku bude nový lyžařský pás pro malé děti, jeho pořízení zvažuje i areál Paseky nad Jizerou. "Modernizovali jsme také lanovku a u zasněžování dokoupili děla a posílili rozvody," uvedl vedoucí střediska v Pasekách Martin Říha.

Ještěd v Liberci letos prováděl jen běžnou údržbu. Zaměřil se na zlepšení služeb, plánuje například zvýšení počtu skibusů z Prahy.

Zdroj: ČTK

Štítky skipas, zima, sjezdovka, Jizerské hory, Liberecký kraj, Desná, Černá Říčka, Harrachov, Benecko, Rokytnice nad Jizerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály se připravují na zimu, ceny skipasů zůstanou stejné  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.