Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jablonec zaplatí úpravy fotbalového stadionu před Evropskou ligu. Připravit musí osm milionů

Jablonec nad Nisou dá zhruba osm milionů korun na úpravy stadionu místního fotbalového klubu, rozhodli o tom jablonečtí zastupitelé. Zlepšit je třeba zabezpečení, 4,5 milionu korun bude potřeba na rekonstrukci ozvučení a další položky se budou postupně upřesňovat.

Jablonecký klub postoupil do Evropské ligy, investice už ale město připravovalo několik let. „Postup klubu je jenom urychlil," řekl náměstek primátora Miloš Vele.

„Jabloneckému fotbalu se podařila věc, o kterou jsme se snažili od té doby, co jsme v lize," řekl majoritní vlastník prvoligového FK Jablonec Miroslav Pelta, který je zároveň jabloneckým zastupitelem za ODS. „Od začátku jsme si mysleli, že hrát Evropskou ligu v Jablonci je pro nás vyloučené, protože minimální kapacita stadionu pro zápasy základní skupiny je 8000 diváků. Požádali jsme ale UEFA o výjimku a dostali jsme ji," řekl.

Současná kapacita hlediště je 6100 diváků. Stadion ale nesplňuje řadu dalších parametrů. „Musíme udělat toalety pod tribunou jih, musíme udělat turnikety, musíme udělat odhlučnění," uvedl Pelta.

Rozšířit je podle něj třeba zázemí pro novináře, ale také prostor pro kamery nebo komentátory. Stadion nepatří klubu, ale městu. Klub si ho pronajímá za symbolickou korunu ročně a z vlastních prostředků financuje provoz i údržbu areálu. Město klub nedotuje, nutné úpravy ale zaplatí.

Jakub Macek z opoziční Změny pro Jablonec na jednání zastupitelstva navrhoval, aby se klub na úpravách finančně podílel, protože za postup do Evropské lidy dostane v přepočtu více než 75 milionů korun a další peníze může získat za případná vítězství či remízy ve skupině. „Navrhoval bych to půl na půl," řekl Jakub Macek.

To ale zastupitelé nepodpořili. „Připadá mi to, jako by se olympijský vítěz vrátil na své sportoviště a bylo mu řečeno, ať ze své odměny zaplatí kus dráhy," poznamenal primátor Petr Beitl.

Autoři | Foto FK Jablonec

Štítky Jablonec, stadion, úpravy, město, FK Baumit Jablonec, Evropská liga UEFA, Miroslav Pelta, ODS, Miloš Vele, UEFA, Petr Beitl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec zaplatí úpravy fotbalového stadionu před Evropskou ligu. Připravit musí osm milionů  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.