Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Chlapi prostě chtějí fotbal a pivo, už aby se hrálo, hlásí trenér Jablonce Petr Rada

Podle jabloneckého trenéra Petra Rady je restart fotbalové ligy přerušené pandemií nemoci covid-19 v zájmu celé společnosti. Jednašedesátiletý kouč je přesvědčen, že by po koronavirových omezeních pomohl zvednout náladu i běžným lidem.

„Pro mě je důležité, aby se už hrálo. Ať si každý říká, co chce, hokej, všechno, ale fotbal je prostě u nás sport číslo jedna. Myslím, že jak se začne fotbal, i když to bude bez diváků, tak odšpuntuje nějakou motivaci pro lidi. Říkal to snad i pan docent Kolář. Bude fotbal a lidi se na něj budou znovu moci dívat v televizi," řekl Rada.

„To je jako s restauracemi. Lidi, kteří mají rádi pivo, si ho museli brát do pet lahví, to není ono. Teď to otevřeli a můžou sedět aspoň na zahrádkách. Chlapi prostě chtějí pivo a fotbal. Tak to bylo, je a bude. Je to správné, jsme takový národ. Těšíme se na to všichni, bez fotbalu nemůžeme být. Chlapi, kteří chodí do práce, si mají o čem vyprávět. U toho i dají pivo, panáka, kafe, vsadí si a jede to," doplnil s úsměvem Rada.

Konečně společně

Jeho svěřenci se v pondělí vrátili do týmového tréninku v kompletním složení, předtím se tři týdny připravovali pouze ve skupinách. „Nabuzenost tam je vidět. Jak jste pohromadě, to je tak vždy. Takže určitě je to příjemné. Hlavně pro hráče, že jsou konečně všichni společně, můžou už spolu komunikovat. Předtím to bylo rozdělené na ty skupinky, které se jen tak míjely," uvedl bývalý kouč české reprezentace.

„Jestli se hráči dostávají do formy, to poznáte až v zápase. Ti, kteří to mají dané od boha, se do toho dostanou líp. Ti, kteří si to museli vydřít, potřebují delší čas. Když vezmu třeba Tomáše Hübschmana, který hraje profi fotbal nějakých 20 let, tomu hodíte balon a vidíte, že s tím nemá problém. U některých to trvá trošku déle. Ale my tady máme dobré kluky, takže markantní propad tam nevidím," dodal Rada.

Za větší problém považuje fakt, že fotbalisté zatím nemohou využívat vnitřní prostory areálu, hlavně regeneraci. „Pro mě ani není zásadní problém to, že byly skupiny, ale že jsme bez regenerace, bez bazénu, masáží a podobně. Sám když jsem hrál, tak mi masáže dělaly dobře. I když dřív jsme tu regeneraci malinko podceňovali. Dnes, s ohledem na to, jak se trénuje, je asi to nejdůležitější. Hlavně i pro starší hráče. Myslím, že bez regenerace mohou být častější zranění, ať chceme, nebo ne. Při té zátěži, která bude, středa - neděle - středa...," podotkl Rada.

Pět střídání?

Pokud v Česku schválí úpravu pravidel, kterou povolila FIFA, budou moci trenéři minimálně do konce roku během zápasu využít pět střídání místo dosavadních tří. Aby nedocházelo k prodlevám, budou na změny v sestavě vyhrazena při utkání tři "okna" a přestávka.

„Myslím, že FIFA zareagovala na to, že bude větší počet zápasů namačkaných u sebe, že zátěž bude po téhle dlouhé pauze abnormální. Může to být dobré, když budete potřebovat někde ulevit, rozložit síly. Ti, kteří tolik nenastupují, teď mají větší prostor se tam dostat. Ale zase nevím, zda bych těmi pěti střídáními tu hru nerozboural. Teď už záleží na jednotlivých asociacích, jestli s tím každá souhlasí, protože je to dobrovolné," dodal Rada.

Autoři | Foto FK Jablonec

Štítky Sport, fotbal, koronavirus, Jablonec, Rada, Petr Rada, trenér, pivo, FK Baumit Jablonec, FIFA, Česká fotbalová reprezentace, Tomáš Hübschman, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chlapi prostě chtějí fotbal a pivo, už aby se hrálo, hlásí trenér Jablonce Petr Rada  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.