Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Věřím, že tým postavíme dobrý, říká na startu přípravy Slovanu trenér Hoftych. S Gebrem je klub v kontaktu

Třetí sezonu zahajuje v Liberci trenér Hoftych. A znovu je to celkem podobné. Opory odešly, na klubu nyní je, aby sehnal náhrady a znovu vybudoval konkurenceschopný tým. „Věřím, že se to povede, nějaké zkušenosti už s tím máme,“ říká Pavel Hoftych s úsměvem. Na startu letní sezony hovořil o dalších příchodech i možných odchodech, ale i o nezvykle dlouhé dovolené.

Jak se těšíte na třetí sezonu v Liberci? 
Těšil jsem se na celý realizák, vedení klubu i další spolupracovníky, hráče. Těšil jsem se na podmínky, které jsou v Liberci pro fotbal i život. Nebudu říkat hurá, že už to začne, protože potřebujeme čas na přípravu. Ale těšil jsem se, protože dovolená byla nezvykle dlouhá, tři týdny volna jsem v létě už dlouho neměl.

Mluvíte o dlouhé dovolené, jaká byla? Chyběla vám vaše pověstná trenérská parta?
Chybělo mi to, člověk potřebuje víc adrenalinu. Strávil jsem čas s rodinou, sám jsem strávil čtyři dny separé v Toskánsku, kde jsem si užil i kolo. Kluci z trenérského týmu mi chyběli, ale užil jsem si čas s rodinou.

Kádr Slovanu před sezonou prochází změnami

Do tréninku se zapojili nově příchozí Justen Kranthove, Ondřej Novotný a Filip Havelka, jehož hostování ze Sparty se dolaďuje. Kromě nich nastupují do letní přípravy i navrátilci z hostování ve Varnsdorfu Ondřej Lehoczki a Matyáš Kazda, a dále ze Senice brankář Olivier Vliegen. V Liberci se hlásil i ze Slavie hostující Jan Matoušek, o jehož další působení ve Slovanu má klub zájem. Šanci v přípravě dostal i Marek Bína z B-týmu. 

Martin Koscelník a Kamso Mara zatím plní reprezentační povinnosti. Kromě již avizovaných odchodů opouští libereckou kabinu i rakouský záložník David Cancola, kterému skončila smlouva. Další pohyby v kádru mohou nastat v příštích dnech.

Pojďme k letní přípravě. Kolik hráčů se do ní hlásilo?
Dneska jsme trénovali v devatenácti hráčích plus pět brankářů. Někteří hráči jsou v reprezentacích, první týden bereme jako první společnou práci a chceme se posunout trochu dál. Postupně také budou chodit další hráči. Zapojili se i někteří hráči z b-týmu nebo navrátilci z Varnsdorfu.

Matoušek možná zůstane

Jak vypadá situace s Matouškem a bude probíhat nějaká forma spolupráce se Slavií?
Zrovna dneska byla schůzka se zástupci Slavie, telefonátů na této trase bývá hodně, určitě to ale nebude projekt jako v loňské sezoně, který byl dělaný hlavně kvůli evropským pohárům. Matoušek s námi dnes trénoval, stále mu běží termín hostování. Už v závěru sezony jsme se ale bavili, že i když mu to tolik nevyšlo, máme zájem pokračovat s ním ve spolupráci. I sám hráč projevil zájem hrát v Liberci, což je vždycky pozitivní. Chce se s tím poprat, my to cítíme stejně, víme, že jsme z něj nedostali potenciál, který v něm je.

S týmem trénoval i Adama Diamé. Jaká je situace ohledně něj?
Diamé zatím pokračuje u nás. Jak se to bude vyvíjet dál, to zatím necháváme být.

Podařilo se vám zalepit střed hřiště hostováním Havelky ze Sparty, budete chtít tuto pozici ještě posílit?
Cítíme, že dva až tři hráči by přijít měli. Mělo by to být do středu hřiště, ale i do útoku. Dneska tu stále máme Kamso Maru, máme Koscelníka, který také může odejít. Řešit to ale budeme poté. Havelka je zkušený hráč, jeho adaptace může být okamžitá.

V úterý další posila?

Co další posily?
Už zítra by měl dorazit další hráč se zkušenostmi z české ligy. Kvalitní, ale ještě to není hotové, tak musím být tajemný. Další posila by měla dorazit během tohoto týdne. Ale nejsme v žádném stresu a panice. Zůstalo nám gró sestavy, prakticky celá obrana. 

Hrozí i nějaké odchody?
Zájem je o Martina Koscelníka, vzhledem k tomu, že nastupuje na Euru, tak je o něj velký zájem a odchod je aktuální. Kamso Mara má každý půl rok touhy posunout se dál. 

Hodně fanoušků zajímá situace ohledně Thea Gebre Selassieho. Nastoupil do přípravy?
Mě to zajímá stejně jako fanoušky (úsměv). Momentálně s námi nezačal, ale takhle to bylo dáno už předem. Neustále je tam debata, jsme v kontaktu. Theo si potřeboval vzít oddechový čas. Po devíti letech se stal v Brémách legendou a posledním zápasem přišel sestup, což otřese každým hráčem. Momentálně se to komunikuje, uvidíme, co přinesou další dny.

Na jakou pozici s ním případně počítáte?
Víme, že umí hrát pravého beka, halvbeka, umí i stopera. Zatím ale ještě u nás není. Uvídíme, jak bude vypadat v tréninku. Pokud přijde do Liberce, může to být velký přínos i do budoucna, konkrétní post řešit nebudu.



Jak těžké bude znovu postavit konkurenceschopný tým po vlně odchodů?
Přišli jsme o velká čísla dopředu po odchodech Peška, Mosquery i Sadílka. Kluci, kteří přichází a přijdou, tak ten tým postavíme dobrý. Když si představím, v jakém stavu byl loni třeba Júsuf, tak před prvním zápasem v Olomouci jsme vypadali hodně špatně a pak jsme porazili Plzeň. Nějaké zkušenosti s tím tedy máme. 

V přípravě odehrajete sedm duelů. Je to dost?
Je to poměrně hodně. Dali jsme jich tam tolik, aby někteří kluci dostali příležitost zahrát si za a-tým. Je tam i dvojzápas, což běžně neděláme. 

Sledujete zápasy Eura a případně i hráče, kteří prošli Libercem?
Určitě sleduji, Liberec tam má slušné zastoupení. Jsem rád, že snad nároďák postoupí. Sleduji to i z důvodu, že jsem hodně kluků poznal v národních týmech. Znám i hodně kluků ze Slovenska. Je to zajímavé zpestření dne v letní pauze. Jsou hráči, které do Liberce nezískám, ale je fajn, že tam jsou kluci, kteří Libercem prošli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovan Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, hoftych, příprava, Pavel Hoftych, Liberec, Plzeň 2-Slovany, trenér, Jan Matoušek, Martin Koscelník, Theodor Gebre Selassie, Filip Havelka, Kamso Mara, Adama Diamé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věřím, že tým postavíme dobrý, říká na startu přípravy Slovanu trenér Hoftych. S Gebrem je klub v kontaktu  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.