Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

První zápas na Spartě nás hodně prověří, říká trenér Slovanu Luboš Kozel

Letní příprava je u konce, Slovan v neděli odstartuje novou ligovou sezonu. A bude to zápas velmi těžký, Liberec začíná na Spartě. V utkání navíc nebudou moci hrát Plechatý s Kozákem. Slovan do nové sezony půjde v nových dresech a také s novým kapitánem, kterým bude Theo Gebre Selassie.

Jaká byla letní příprava?
Vždycky říkám, že jaká byla příprava ukáže až sezona a je to pravda. Nicméně tato příprava na poslední dobu byla normálně dlouhá. Nepamatuji si, abychom měli sedm týdnů přípravy a před tím tři týdny dovolené. Měli jsme hodně času pracovat na kondici. Většina hráčů až asi na dvě výjimky to absolvovala celé. Věřím, že po fyzické stránce jsme připraveni. Postupně jsme se věnovali i herní stránce, odehráli jsme devět utkání, dali prostor celému kádru. Jsem rád, že se mužstvo doplnilo, noví hráči dorazili na herní soustředění a část zápasů mohli odehrát.

Proč jste se rozhodli je změně kapitána?
Impuls přišel ode mě, ale vůbec to neznamená, že bych měl něco proti Honzovi Mikulovi. Ale mužstvo se hodně obměnilo. V Rakousku jsme zorganizovali volbu kapitána, proběhlo hlasování, hlasovali hráči a těsně vzešel vítěz Theo. Myslím, že budeme mít dobrého kapitána.

Říkáte, že volba byla těsná. Kdo tedy bude zástupcem kapitána?
Bude to právě Honza Mikula, skončil druhý.

Tisková konference

Léto bylo tradičně poměrně bouřlivé. Jste s kádrem spokojený?
Jsem spokojený s tím, že se nám v závěru přípravy podařilo přivést tři hráče, kteří nám pomůžou, jsou typologicky na posty, kde jsme potřebovali posílit. Cítíme ještě malou slabinu na postu defenzivního záložníka, odkud odešel Tiéhi. Máme tam Lukáše Červa nebo Kamso Maru, ani pro jednoho to ale není úplně ta správná pozice. Jinak ale věřím, že jsme kádr doplnili dobře.

Vrátil se Kamso Mara. Je připravený nastupovat a zůstat v Liberci?
Momentálně je nastavený na to, že zůstane. Jestli je stoprocentně připravený, to bych si netroufl říct, kondičně tam byl velký deficit. Fotbalově ale má něco, co jiní hráči nemají. Umí třeba dát gól ze standardky, což jsme viděli v Rakousku na soustředění.

Kádr se hodně změnil. Jaké jsou cíle v nové sezoně?
Ostré zápasy jsme ještě nehráli, vždycky si to musí sednout. Hned nedělní zápas na Spartě nás hodně prověří. Musíme se ale dostat do klidu, aby se tu neřešili věci, jako loni na podzim.

Max Talovjerov se hodně ve Slavii pohyboval na pozici šestky. Probíhá třeba komunikace se Slavií na jaké pozici by ho oni rádi viděli?
S trenérem Trpišovským jsem mluvil, ještě než Max přišel. Obě pozice jsou otevřené. I na něj může na této pozici dojít. Za mě je to konstruktivní stoper, klidný na míči. V první zápase na Spartě nemůže hrát Plechatý, nejspíš ho tedy uvidíte vzadu.

Jakou posilou je pro vás Mick Van Buren? Stáli jste o něj, dlouho se to táhlo?
Ukáže se to až na hřišti. Ale chtěli jsme rychlého, pohyblivého útočníka, což on by nám přinést měl. Je to ale hráč, který neměl moc herní praxe. Když mu naložíme, že to bude rozdílový hráč, tak to tak pak být nemusí. Věřím ale, že mu to tu sedne a pomůže nám.

Nové dresy Slovanu

Přišel také brankář Stejskal, je to Olivier Vliegen. Už máte jasno, kdo na Spartě začne jako jednička?
Jasno máme, ale první se to dozví gólmani.

Hodně jste stál o Matyáše Kozáka. Věříte, že v Liberci naplní svůj potenciál, že dávat góly umí?
Potvrzuji, že góly dávat umí, což ukazuje i na tréninku. Ale je to hráč na začátku kariéry, ale nechceme mu moc naložit, abychom ho nezničili. Neočekáváme od něj, že bude v každém zápase v základní sestavě a dá vždycky gól. V lize to ale budou jiné zápasy.

Jak je na tom Doumbia?
Přijel až v půlce dubna, protože neměl víza. Měl trochu jiný program, dohrával s B-týmem, potom s námi začal přípravu. Jeho výkony šly nahoru, v posledním zápase hrál velmi dobře, ale bohužel se zranil. U něj je otazník, jestli bude k dispozici.

Nový kapitán Gebre Selassie: Doufám, že začneme lépe než loni

Loni ho hodně trápil start sezony, kdy byl Slovan dokonce chvíli poslední, novou sezonu chce Theo Gebre Selassie odstartovat lépe. Čeká ho navíc novinka, v hráčské volbě se stal kapitánem.

Jaká byla příprava z pohledu hráčů?
musím potvrdit, že to bylo dlouhé. Ale dobře jsme potrénovali a udělali jsme pokrok. Doufám, že začneme sezonu lépe než loni.

Jak se na novou roli těšíte?
Pro mě to nebude nová situace, už ve Werderu jsem kapitánem byl. Už v loňské sezoně jsem ale cítil větší zodpovědnost vůči týmu, tímto se to jenom potvrzuje. Jsem také nejstarší hráč. Těším se na to.

Změní se něco s kapitánskou páskou?
Myslím že ne. Je nás pár zkušených hráčů, v kabině se podle mě nic nezmění.

Kádr se hodně změnil. Jaké jsou cíle v nové sezoně?
Byl bych rád, abychom sezonu začali lépe než minulý rok, protože potom jsme ukázali, že se dokážeme pohybovat na vyšších příčkách.

V kádru se objevilo hodně mladých hráčů ze Sparty a Slavie. Jak jsou nastavení?
Musím potvrdit, že všichni mladí kluci jsou charakterově správně nastavení a prokazují i velkou kvalitu. Myslím, že jsme adekvátně posílili a teď je otázka, jak to kluci chytnou.

Ligu začnete na Spartě, která prochází obměnou. Jak se vám Sparta jeví?
S příchodem nového trenéra se jeví konsolidovanější a s jasným plánem, co chce hrát. Bude to těžký zápas, ale my jim to také neusnadníme.

Ohodnoť článek

Foto Slovan Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, gebre, kozel, FC Slovan Liberec, AC Sparta Praha, trenér, Luboš Kozel, Theodor Gebre Selassie, SK Slavia Praha, Rakousko, Mick van Buren, Kamso Mara, Lukáš Červ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První zápas na Spartě nás hodně prověří, říká trenér Slovanu Luboš Kozel  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.