Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vytržená sedačka i kop do rozkroku. Dynamo popisuje dění při utkání s Jabloncem

Českobudějovické Dynamo zveřejnilo časovou osu k dění na Střeleckém ostrově při utkání s Jabloncem. Klub na základě kamerových záznamů popisuje, co se odehrálo na stadionu, kde došlo ke konfliktu mezi bezpečnostní agenturou a hostujícími fanoušky.

O utkání Dynama s Jabloncem se mluví mimo jiné kvůli amatérským záběrům, které se objevily na Twitteru. Na nich je vidět zásah členů bezpečnostní agentury v sektoru pro hostující fanoušky. K incidentu se minulý týden vyjadřovali zástupci obou klubů, Ligová fotbalová asociace (LFA) či nejrůznější lidé z fotbalového prostředí. 

Vedení českobudějovického Dynama dnes zveřejnilo další prohlášení na svém webu. Událost měl klub prošetřit a na základě podrobných informací z kamerového systému Jihočeši vytvořili zprávu pro Disciplinární komisi LFA. 

„Předně chci vyjádřit lítost a absolutní nesouhlas s počínáním některých členů pořadatelské služby vůči fanouškovi FK Jablonec, a to navzdory tomu, že zákroku členů bezpečnostní agentury předcházelo velmi agresivní chování tohoto fanouška. Vzhledem k těmto okolnostem jsme přijali opatření vůči bezpečnostní agentuře PS Patrol, a to přesto, že jsme na začátku jarní části soutěže zpřesnili pravidla pro výkon pořadatelské služby na stadionu cestou interního manuálu. Současně se budeme zabývat vážným obviněním ze strany FK Jablonec vůči našemu hlavnímu pořadateli panu Romanu Havlíčkovi, který byl v sektoru hostí rovněž fyzicky napaden,“ uvedl v tiskové zprávě majitel Dynama Vladimír Koubek

Pozice hlavního pořadatele se ve vyjádření FK Jablonec zmiňovala opakovaně. Poprvé se tato funkce objevila v tiskové zprávě na webu severočeského klubu. „Zároveň upozorňujeme na zarážející přístup hlavního pořadatele, který k celé situaci měl velmi chladný postoj a postup pracovníků bezpečnostní agentury schvaloval,“ stojí v tiskové zprávě Severočechů.

Vladimír Koubek se dnes vrátil také k pondělnímu vyjádření Dynama, které pro Budějckou Drbnu nejprve uvedlo, že byl zásah adekvátní. Později klub stanovisko pozměnil i s ohledem na to, že se na internetu objevila videa, kde je vidět zásah členů bezpečnostní agentury. Druhý den se od jejich chování klub distancoval. 

„Považuji za naprosto chybné první vyjádření klubu v tiskové zprávě v pondělí dopoledne, protože náš kamerový systém tak podrobně incident s fanouškem FK Jablonec nerozlišil. Po zveřejnění podrobných záběrů ze soukromého videa jsme naše stanovisko zásadně změnili, protože navzdory všem okolnostem zásah členů bezpečnostní agentury proti fanouškovi FK Jablonec rozhodně nebyl adekvátní,“ uvádí Koubek. 

Majitel Dynama připomněl, že podobný incident klub za dobu svého působení ve fotbalových soutěžích nezaznamenal. Jihočeši chtějí prošetřením události dát najevo FK Jablonec i celé fotbalové veřejnosti, že budou pečovat a rozvíjet pozitivní fotbalové prostředí a zvyšovat kulturu sportovních zápasů, vzkázal Koubek. 

V závěru klub zveřejnil časovou osu. Tu Jihočeši vytvořili na základě záběrů z kamerového systému. Vše začíná příjezdem jabloneckých fanoušků na stadion. První konflitkní situace měla vzniknout při vstupu na stadion, kde se fanoušci prokazovali jako zaměstnanci klubu, nakonec si však museli koupit vstupenku. 

Důležitý moment nastal v 16:32 za stavu 2:0. Podle vyjádření Dynama měl jeden z fanoušků vytrhnout sedačku a pokusit se jí vhodit na hrací plochu, což se mu nepodařilo. Poté ochranka vyvedla tři fanoušky, kteří se chovali v rozporu s návštěvním řádem. „Dva fanoušci FK Jablonec zůstali mimo stadion, avšak jeden fanoušek FK Jablonec vyvolal konflikt s ochrankou a podařilo se mu vniknout zpět do sektoru fanoušků hostů,“ tvrdí Dynamo. Stejný fanoušek měl později napadnout obsluhu občerstvení i členy bezpečnostní agentury.

Konflikt eskaloval a do sektoru hostí přišli také hlavní pořadatel a technický delegát. Hlavní pořadatel byl podle vyjádření Dynama napaden, když bránil technického delegáta. Poté mělo dojít ke konfliktu mezi fanoušky a bezpečnostní agenturou. 

„V průběhu hlavní přestávky (stav utkání 3:0) dochází k šarvátce mezi fanouškem FK Jablonec a členy bezpečnostní agentury, které ovšem předchází napadením člena bezpečnostní agentury fanouškem FK Jablonec kopem do citlivých míst příslušníka agentury (rozkrok) a fyzická potyčka končí neadekvátním zásahem člena bezpečnostní agentury svalením fanouška na zem s údery otevřenou dlaní do horní části těla fanouška FK Jablonec členem bezpečnostní agentury s pokusem o nedobrovolné vytlačení vlečením fanouška za horní polovinu těla ze sektoru fanoušků hostů mimo stadion. Patrně v tomto okamžiku je pořízena soukromá videonahrávka mobilním telefonem jiným fanouškem FK Jablonec,píše se ve vyjádření. Na místo pak dorazila státní i městská policie. Kompletní vyjádření si mohou lidé přečíst na webu Dynama

Dynamo uvedlo, že napadení ze strany člena bezpečnostní agentury bylo selháním jedince v jinak „funkčním bezpečnostním systému stadionu“. Disciplinární komise LFA se děním na stadionu zabývá. V případě Jablonce komise rozhodla, že zahajuje disciplinární řízení s FK Jablonec kvůli nesportovnímu chování fanoušků na stadionu. V druhém případě komise zahájila disciplinární řízení s SK Dynamo České Budějovice za porušení povinností pořadatele právě při utkání s Jabloncem.

„Disciplinární komise LFA si na své příští zasedání předvolala zástupce obou klubů i hlavního pořadatele utkání, aby mohla důkladně prošetřit události, které se staly v souvislosti se zásahem pořadatelské služby směrem k fanouškům hostujícího klubu. Kromě jejich výpovědí a zprávy technického delegáta bude mít Disciplinární komise i další podklady včetně všech možných video záznamů,“ uvedl v komuniké předseda disciplinární komise LFA Richard Baček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky dynamo, jablonec, české budějovice, lfa, disciplinární komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vytržená sedačka i kop do rozkroku. Dynamo popisuje dění při utkání s Jabloncem  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.