Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odešla legenda Jablonce Rudolf Svoboda. Populární Houba je dodnes nejlepším střelcem Jabloneckých

Byl hlavní postavou slavné jablonecké fotbalové éry sedmdesátých let. Rudolf Svoboda za LIAZ nastřílel 92 gólů a je stále nepřekonatelným střelcem jabloneckého klubu. Poté stihl i dvě sezony v pražské Slavii. Svoboda zemřel o víkendu ve věku 77 let.

Za Jablonec odkopal deset sezon. „Byl to právě on, kdo se zasloužil velkou měrou o historický postup našeho klubu do první ligy. Chytrý hráč se střeleckým talentem vsítil za Jablonec úctyhodných 92 gólů a dodnes je nejlepším střelcem našeho klubu,“ zaznělo na klubovém webu FK Jablonec.

Rudolf Svoboda byl na hřišti nepřehlédnutelný. Zarostlý s vousy naháněl obráncům soupeře strach. „Já si svůj první zápas v Edenu, který si jako kluk pamatuji, Slavia - Jablonec 7:1, rád připomínám, ale ne přes takhle smutné zprávy. Rudolf Svoboda dal tu branku LIAZu a pak přišel do Slavie. Připomínal mi Rumcajse a vždycky do všeho šel, co to dalo,“ zavzpomínal sportovní novinář Ondřej Zlámal.

Právě „Jít do všeho tvrdě a co nejvíc to jde,“ bylo heslo Svobody. Slavným gólem, kterým skóroval na Slavii, kdy prokličkoval celé hřiště a překonal legendárního brankáře Stárka, se ukázal právě Pražanům a ve Slavii nakonec strávil dvě sezony, když stihl devět ligových branek. Kariéru pak pokračoval v druholigovém Xaverově a nakonec ukončil v tehdy exotické nejvyšší lize v USA, kterou ve čtyřiceti letech dokonce vyhrál.

Populární Ruda Svoboda také měl přezdívku Houba. Před devíti lety pak popsal, jak vznikla. „Dokud jsem musel, říkal jsem, že rád chodím na houby a rád chodím na houby,“ usmíval se. „Ale tenkrát jsem přišel v těch dvaceti a sedli jsme si na pivko. Jedno, druhý, patnáctý. A oni se na mě pořád chodili dívat a Vláďa Brabec co chytal pak za Spartu říkal ‚to není možný, do tebe se to jenom vsakuje a nic ti není. Ty si jak houba. A tak mi začali říkat Houba,“ smál se.

Rudolf Svoboda zemřel v sobotu ve věku 77 let. Poslední rozloučení proběhne ve čtvrtek v 11 hodin v obřadní síni na jabloneckém hřbitově.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FK Jablonec

Štítky jablonec, fotbal, svoboda, houba, rudolf svoboda, slavia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odešla legenda Jablonce Rudolf Svoboda. Populární Houba je dodnes nejlepším střelcem Jabloneckých  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.