Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Kováč na startu přípravy: Známe české prostředí, někteří budou čekat na každou naši chybu

Radoslav Kováč je po letech zpět v Liberci. Už ne jako hráč a kapitán, ale jako trenér nového projektu, který má brzy atakovat českou špičku. V pondělí uvítal své svěřence na prvním tréninku a našel si čas na rozhovor s novináři.

Jak jste byl natěšený na start přípravy v Liberci?
Byl jsem rád, že nabídka přišla. Nebyl jsem tu jako hráč dlouho, jen rok a půl, ale beru to jako jedno z nejlepších období kariéry, podařil se nám velký úspěch a byla tu i skvělá parta. Pár lidí jsem tu znovu potkal. Jsem rád, že tu můžu být, je to pro mě velká čest. Je to tým s velkou tradicí, který vyhrál tři tituly.

Jak probíhaly námluvy s Libercem?
Začalo to asi dva měsíce před koncem ligy. Bylo to těžké období, v Pardubicích jsme hráli o záchranu, takže to nebylo jednoduché. Ale když přišla nabídka a byl v tom Jan Nezmar, samozřejmě jsem neváhal ani vteřinu a strašně jsem se těšil. Ale vím, že trenér Kozel tady udělal skvělou práci a po třech letech musel skončit. Takový je fotbal.

Podívejte se na rozhovor s trenérem Kováčem

Co pro vás bylo nejvíc, co vás přesvědčilo?
Byla to ta vize. Jsou tu lidi, kteří mě mohou posunout dál. Hlavně Honza Nezmar, který je skvělý ředitel a člověk takové lidi potřebuje, aby se posouval dál.

Jakou máte představu o doplnění kádru?
Samozřejmě jednáme, je to hodně intenzivní. Probíráme každé jméno. Je to na ose trenér – sportovní ředitel – generální ředitel. Myslím, že kluci dělají maximum pro to, aby tu hráči byli co nejlepší.

Nový majitel má velké ambice, budete pod velkým tlakem?
Už jsme pod tlakem (smích). Tlak bude velký, známe české prostředí, někteří budou čekat na každou naši chybu. Ale to je normální a pokud chceš uspět, musíš umět pracovat s tlakem. Nechceme být průměrní. Cesta může být trnitá, ale jsme na to připravení. Čas ukáže. Chceme vytvořit tak náročné a zdravé prostředí, aby se tu dařilo všem.

V Liberci nebývalo zvykem, aby tu hráči měli dlouhodobé smlouvy. Byl i to jeden z cílů, aby se dalo lépe budovat?
Vždycky je lepší, když je smlouva delší, hráč má čas se rozvíjet. Ale výkon potřebujete ukazovat každý den.

Jaké jsou vaše konkrétní představy pro posílení kádru?
Stávající tým má svou kvalitu, ale pracujeme na tom, aby někdo přišel.

Jak bude probíhat příprava?
Čtrnáct dní zůstáváme v domácích podmínkách. Po dvou zápasech odjíždíme na soustředění do Rakouska, kde máme tři zápasy. Tam už by mělo všechno směřovat k tomu, jak se chceme prezentovat v nové sezoně.

Hodně se mluvilo o vašem uvítání v klubu. Zažil jste ve vaší bohaté kariéře něco podobného?
Musím říct, že ne. Ani ve Švýcarsku nebo Anglii. Takové přivítání pro hráče má svůj příběh a líbí se mi to. Mám ale pozitivní ohlasy, lidem se to líbilo.

Byl jste to vy i na Ještědu?
Ano, byl jsem to já (smích). Trávil jsem tu hodně času a bylo to moc příjemné.

Jste připravený i na to, že ne všichni vám budou přát? I k vzhledem tomu ohlasu, který kolem Slovanu nyní je.
Něco kolem toho je, ale je to normální. Když si vezmete Briana Priskeho když přicházel, všichni se mu smáli. Prostředí je tu ale nastavené správně a zažil jsem to venku i jako hráč. Je to nastavené pozitivně, věříš si. Mentalita je to jiná. Ne úplně všichni nám budou přát, ale na to jsme připravení.

Nemusíte třeba trochu majitele krotit v těch slovech? Třeba o Lize mistrů a podobně?
Je jasné, že nás tím dostává pod tlak. Na druhou stranu tlak ale potřebuješ, abys byl lepší. K tomu je ale Honza Nezmar, aby to všechno s majitelem řídil. To je jejich práce, moje je, aby byl tým vyladěný.

Je pro vás Liberec velká šance? Stále jste možná braný jako začínající trenér.
V lize trénuji tři roky, měli jsme mladý tým a nebylo to vždy jednoduché. Situace v Pardubicích byla těžká a bereme jako úspěch, že jsme se zachránili. Teď už bude tlak na to, abychom se v tabulce nacházeli úplně jinde, ale to chceme všichni. Chci zažít hezkou sezonu a hrát o vrch.

Mluví se o zájmu o vaše bývalé svěřence Hlavatého a Kinského, máte o něj zájem?
Takové hráče by chtěl každý trenér, mají svojí kvalitu. Podepsaní nejsou, jednání probíhají, ale je to všechno strašně daleko.

Zatím přišli Icha a Koželuh, s těmito hráči jste spokojený?
Moc spokojený. Jsou to kluci, kteří jsou základními kameny reprezentační jednadvacítky. Máru Ichu známe dva roky a je tam stále obrovský prostor ke zlepšení. Je skvělý charakter. Od Pepíka Koželuha očekáváme vysokou intenzitu hry, kterou chceme do libereckého týmu dostat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovan Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, kováč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kováč na startu přípravy: Známe české prostředí, někteří budou čekat na každou naši chybu  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.