Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Disciplinárka rozhodla. Ghali si za faul na Kalabišku nezahraje dva měsíce, chybět bude sedm kol

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace uložila dvouměsíční trest libereckému křídelníkovi Ahmadu Ghalimu, který v nedělním utkání 5. kola nejvyšší soutěže při střetu zlomil nohu pardubickému Janu Kalabiškovi. Sedmatřicetiletý krajní bek zůstal na severu Čech v nemocnici a hned druhý den se podrobil operaci.

Ghali v 68. minutě na mokrém terénu podklouzl a při tom nešťastně "nabral" Kalabišku. Hlavní sudí Karel Rouček nejprve nigerijského krajního hráče nevyloučil, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu mu o čtyři minuty později udělil červenou kartu.

Disciplinární komise dala Ghalimu nejnižší možný trest. Za vyloučení kvůli surové hře, která protihráči způsobí déletrvající zranění, je podle řadů distanc na dva až 18 měsíců a případná pokuta až do výše čtvrt milionu korun. Komise přihlédla k tomu, že Ghali na mokrém terénu zasáhl Kalabišku neúmyslně a ihned po utkání se zajímal o jeho zdravotní stav. Zároveň vzala v potaz i hodnocení komise rozhodčích FAČR, která označila vyloučení Ghaliho za správné.

„Komise oceňuje, že se hráč zúčastnil jednání disciplinární komise a ihned po utkání se zajímal o zdravotní stav Kalabišky. Komise ale nemá na základě disciplinárního řádu FAČR jinou možnost, než přestupek za daných okolností řešit dle daného paragrafu. Vzhledem k charakteru přestupku a celé řadě výše uvedených okolností komise uložila nejnižší možný trest," uvedl nový předseda komise Jiří Matzner.

Ghali bude kvůli trestu chybět v nejvyšší soutěži sedm zápasů. Do hry se může vrátit ve 13. ligovém kole, které bude na programu o víkendu 26. a 27. října. Čtyřiadvacetiletý Nigerijec ve všech dosavadních pěti kolech nastoupil v základní sestavě.

Kalabiška si ze smolného střetu odnesl zlomeninu lýtkové kosti, naštípnutou holenní kost a utržené vazy v kotníku. Lékaři odhadli dobu jeho absence na několik měsíců. Letní posila Pardubic věří, že by se mohla vrátit do hry v jarní části sezony.

Rekordní trest na domácí scéně od rozdělení federace dostal někdejší sparťan Léonard Kweuke, kterému komise v květnu 2013 zastavila činnost na 12 utkání. Vyšší distanc než Ghali si vysloužila už jen další čtveřice hráčů s osmi duely.

Ostravský David Buchta dnes dostal za vyloučení proti Slovácku po dvou žlutých kartách obvyklý nejnižší možný distanc na jedno utkání. Komise zároveň vyhověla žádosti královéhradeckého Petra Juliše o prominutí zbytku třízápasového trestu, ofenzivní univerzál tak bude moci nastoupit již ve víkendovém východočeském derby v Pardubicích.

Pražská Slavia dostala od komise pokutu 30 tisíc korun za porušení povinností pořadatele v domácím duelu 4. kola proti Olomouci. Fanoušci pronesli a použili zakázanou pyrotechniku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se souhlasem Slovanu Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, ghali, kalabiška, trest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Disciplinárka rozhodla. Ghali si za faul na Kalabišku nezahraje dva měsíce, chybět bude sedm kol  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.