Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Vím, jak velký je to zápas, říká Kováč před derby. Jako hráč má tři výhry

Už v sobotu je na programu 63. ligové derby mezi Libercem a Jabloncem. A bude pikantní, vždyť jablonecký trenér Kozel v minulých třech sezonách působil právě v Liberci a navíc derby ani jednou neprohrál. „Bude mít motivaci, ale my ji máme taky,“ říká v rozhovoru trenér domácích Radoslav Kováč. Ani on navíc v derby jako hráč nepoznal porážku.

„Známe vážnost zápasu pro region a pro fanoušky. Připravujeme se na to, jako na každý ligový zápas. Ale od pondělí s kluky, kterých tu je hodně nových, mluvíme, ať vědí, co to znamená. Já jsem derby zažil jako hráč a vím, jak velký je to zápas,“ říká Kováč.

Celý týden před utkáním z týmu cítí velkou koncentraci. „Věřím, že to na hřišti ukážeme,“ pokračuje.

Cítíte derby v kabině nebo i ve městě a mezi lidmi?
Od pondělí už to vnímáme velmi dobře. Ten příběh je známý, trenér Jablonce tady byl. My jsme noví. Chci ale říct, že se soustředíme na sebe. Připravujeme se na Jablonec, ale soustředíme se na náš výkon. Víme, že když zápas zvládneme, můžeme se hodně posunout. Navíc je to před repre pauzou.

Zažil jste tři derby jako hráč, vyhrál jste 1:0, 2:0 a 3:0.
Všechna derby se nám povedla. První derby byl vlastně můj první zápas za Liberec. Samozřejmě se mi to vrylo pod kůži. Víme, o co jde a těšíme se.

Pro vás tu bude první derby v roli trenéra, v čem je to jiné?
Byl jsem tu jako kapitán a ta zodpovědnost je velká. Dnes je to hodně podobné, je to o tom, že trenér je vidět v dobrém i špatném. Celý klub po tom touží, navíc z pěti zápasů doma jsme jen jednou vyhráli, třikrát jsme vedli a ztratili a ještě se nám nepovedlo zápas uhrát. Těch motivací tam je hodně udělat vše proto, abychom zápas zvládli.

V Liberci je hodně nových hráčů i cizinců. Jak těžké je jim dostat derby pod kůži?
Od pondělí se s nimi bavíme. Ptal jsem se i jich na jejich derby doma. Vnímají to dobře, i když jim nepřijde, že Jablonec je dvacet kilometrů daleko. Ale když jsme řekli derby, hned vyvalili oči, že se těší a že udělají vše, abychom zápas zvládli. Budeme chtít hrát agresivně, ale fair play.

Proti vám bude stát bývalý trenér Liberce Luboš Kozel, proběhl s ním nějaký kontakt?
Vůbec. S trenérem jsme v minulosti párkrát komunikovali. Když se potkáme, pokecáme. Samozřejmě ale každý bojuje za svůj klub. Pro něj má zápas velký nádech, my se ale soustředíme na sebe. Byl tu tři roky, udělal tu kus práce. Teď ale bude bojovat za konkurenční klub. Bude mít motivaci, ale my ji máme taky.

V zápase na Dukle se vám podařilo střídání, Letenay dal dva góly. Je ve vašich plánech, že by šel od začátku?
Je tam ještě Benji. Letenay přišel a zranil se, navíc přišel z druhé slovenské ligy a když srovnáte intenzitu, v české je větší. Zvykal si na tempo, ale je to hráč, který na sobě tvrdě pracuje. Zlepšil pohyb, vnímání prostoru a lepší se každý den. Je skvěle nastavený pořád se ptá. Moc jsme mu to přáli. Bylo by ho líto, že proti Bohemce dal krásného góla, protože mu to pomohlo. Zůstal dobře nastavený. Ale celý tým se zvedl, Lety tomu pomohl góly. První poločas byl slabý a dobře jsme na to zareagovali. S Bohemkou i Duklou jsme dostali první gól a dokázali jsme to otočit. V tomhle cítím velkou sílu.

Na co se proti Jablonci zaměřit?
Mají skvělé standardní situace. Celková struktura Jablonce už mě připomíná trenéra Kozla. Vidím tam progres.

Je možné, že už se vrátí Dominik Plechatý?
S týmem už trénuje, ale ne naplno. Jeho zranění bylo takové záhadné, na rezonanci nic nebylo, ale pořád to bylo bolestivé. Nakonec jsme zjistili, že mu povolily kyčle. Už je mu lépe a lépe a poslední týden v kabině se jenom směje, takže jdeme dobrým směrem. Čekáme, až se uzdraví na sto procent.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Slovanu Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, derby, jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vím, jak velký je to zápas, říká Kováč před derby. Jako hráč má tři výhry  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.