Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jablonec sní o postupu v Evropské lize, překážkou je Kodaň

Fotbalisté Jablonce se ve středu po roční pauze vrátí do pohárů. Severočeši odstartují pátý pokus o postup do základní skupiny Evropské ligy nebo dřívějšího Poháru UEFA a k tomu potřebují zdolat 3. a 4. předkolo. Hned na úvod jim los přisoudil silnou Kodaň, která v nedávné minulosti hrála Ligu mistrů, Jablonečtí ale chtějí favorita zaskočit.

Zatímco Jablonec vstoupí do soutěže ve 3. předkole, Kodaň už má za sebou 2. předkolo, v němž přešla přes velšský Newtown po výsledcích 2:0 doma a 3:1 venku. "Považuji soupeře za jednoznačného favorita. Je to vyspělý evropský tým a divím se, že hrál 2. předkolo Evropské ligy, když předtím pravidelně startoval v Lize mistrů, kde měl úspěchy. Přesto věříme ve své síly a půjdeme do zápasu s velkým odhodláním," řekl jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Severočeši už čtyřikrát marně usilovali o premiérový postup do základní skupiny pohárů. Nyní se o to pokusí s koučem, který v předminulé sezoně došel do hlavní fáze Evropské ligy se sousedním Libercem a pak s ním dosáhl až na jarní vyřazovací boje. "Naše vize, s níž jsme sem vloni přišli, je základní skupina Evropské ligy. To je takový další stupínek, asi ten hlavní," podotkl Šilhavý. "Zkušenost určitě bude platná, ale samozřejmě ještě nezaručuje jednoznačný úspěch," usmál se.

Jablonečtí by se rádi inspirovali Plzní, která v roce 2011 přešla přes Kodaň ve 4. předkole poprvé do základní skupiny Ligy mistrů. "Nebyl bych proti, kdyby to bylo obdobné. Před čtyřmi lety taky Plzni nikdo moc nevěřil, jela do Kodaně jako outsider a nastartovala tam svou pohárovou pouť," uvedl Šilhavý.

Kodani vloni v únoru podlehl ještě jako liberecký kouč v přípravě 0:4, naopak letos v zimě už s Jabloncem nadcházejícího soupeře porazil v Portugalsku 2:0. "Odehráli jsme s nimi kvalitní zápas a i když jsme vyhráli, ta síla u nich byla cítit," řekl Šilhavý, jehož tým o víkendu vstoupil do sezony ligovou výhrou 3:2 v Příbrami.

"Budeme se snažit udělat vše pro to, abychom zopakovali výsledek a i výkon s Kodaní z Portugalska. Budeme věřit, že to bude stačit," doplnil kapitán Tomáš Hübschman.

Kodaň, druhý tým uplynulé sezony dánské ligy, podle něj nehraje úplně typický důrazný a jednoduchý severský fotbal. "Hráli hodně s balonem, poslední dobou se hodně zaměřili na to, aby kontrolovali míč. A měli dva vysoké útočníky, takže byli silní v centrech," poznamenal Hübschman.

Jeden z útočníků Andreas Cornelius, který předloni za Dánsko v kvalifikaci vstřelil gól českému týmu, je ale zraněný. Naopak další reprezentant William Kvist by po svém příchodu z Wiganu na rozdíl od 2. předkola už mohl nastoupit.

Zápas se hraje netradičně ve středu kvůli kolizi se čtvrtečním úvodním zápasem 3. předkola sousedního Liberce s Hapoelem Kirjat Šmona.

FK Jablonec - FC Kodaň

Výkop: středa 29. července, 18:00 (ČT Sport).

Rozhodčí: Mattias Gestranius - Jan-Peter Aravirta, Mikko Alakare (všichni Fin.).

Předpokládané sestavy: Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman, Greguš - Masopust, Pospíšil, Crnkič - Wágner. Kodaň: Andersen - Ankersen, Nilsson, M. Jörgensen, Augustinsson - Kusk, Amartey, Delaney, Verbič - Pourié, N. Jörgensen. Absence: Mingazov (nejistý start) - Remmer, Kadrii, Cornelius, Amankwaa, Stadsgaard (všichni zranění).

Zajímavosti:

  • v únoru Jablonec porazil Kodaň 2:0 na soustředění v Portugalsku
  • v roce 2011 postoupila Plzeň přes Kodaň poprvé do základní skupiny Ligy mistrů
  • o 2 sezony dříve naopak s Kodaní 2x prohrála Sparta v Evropské lize
  • české kluby prohrály s dánskými jen 5 z 26 vzájemných duelů
  • Jablonec se vrací do pohárů po roční pauze, předloni vypadl ve 4. předkole EL po výsledcích 1:2 a 0:6 s Betisem Sevilla
  • Jablonec ještě nikdy nepostoupil v pohárech do základní skupiny, nyní ho čeká pátý pokus
  • Jablonec dosud v evropských pohárech postoupil pouze přes ázerbájdžánský Karabach, albánský tým Flamurtari Vlora a norský Strömsgodset
  • Jablonec má za sebou jeden soutěžní zápas nové sezony, v sobotu zvítězil v úvodním ligovém kole 3:2 v Příbrami
  • Kodaň vyhrála všechny 3 soutěžní duely nové sezony, v 2. předkole EL 2:0 doma a 3:1 venku nad Newtownem a o víkendu v dánské lize 2:1 na půdě Esbjergu
  • Jablonec naposledy prohrál v normální hrací době zápas v dubnu 0:1 na Dukle
  • Jablonec doma naposledy prohrál v listopadu s Plzní - Kodaň vyhrála posledních 7 soutěžních utkání
  • za Kodaň v minulosti hráli Češi Libor Sionko a Zdeněk Pospěch
  • Kodaň se 3x dostala do základní skupiny Ligy mistrů, naposledy v sezoně 2013/14, a v ročníku 2010/11 postoupila do osmifinále
  • Kodaň v minulé sezoně dánské ligy obsadila 2. místo

Zdroj: ČTK

Štítky FC København, FK Baumit Jablonec, Evropská liga UEFA, Liga mistrů UEFA, UEFA, Jaroslav Šilhavý, FC Viktoria Plzeň, Tomáš Hübschman, Portugalsko, FC Slovan Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec sní o postupu v Evropské lize, překážkou je Kodaň  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.