Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberci něco dlužím za to, že mě vychoval a chtěl bych mu to vrátit, říká Šmíd

Hokejový obránce Ladislav Šmíd se po víkendovém příletu z Kanady včera poprvé zapojil do přípravy Liberce, v jehož barvách se vrací na scénu po vleklých potížích s krkem. Jednatřicetiletý dosavadní hráč Calgary kvůli nim v NHL vynechal celou uplynulou sezonu, přesto chce patřit v týmu Bílých Tygrů mezi hlavní tahouny.

Šmídův příchod zveřejnil Liberec před dvěma týdny, v sobotu účastník dvou mistrovství světa a olympijských her v Soči z roku 2014 přicestoval. "Jsem samozřejmě rád, že se vracím domů. Mám tady rodinu, spoustu přátel a hodně kluků tady znám, i když se kabina hodně obměnila," řekl Šmíd novinářům.

Soutěžní zápas hrál naposledy 17. února 2016 v dresu Calgary. "Měl jsem dvě operace krku. Snažil jsem se vrátit do zápasů asi trošku dřív, než jsem měl," vracel se ke svým potížím. Od začátku sezony 2014/15 stihl v NHL jen 53 zápasů. "Proto jsme se rozhodli s doktory a týmem, že si celý rok odpočinu. Teď jsem dostal od doktorů zelenou, že jsem v pořádku a můžu hrát, tak to zkusím."

Šmídovi v NHL skončí po této sezoně čtyřletý kontrakt na celkem 14 milionů dolarů a musel se v posledních měsících vyrovnávat s absencí na ledě. "Bylo to hodně depresí. Tým mi ale dovolil skautovat a dělat trošku hráčský rozvoj, takže jsem cestoval a neseděl jen na zadku doma," ocenil, že jej Flames zapojili do dění.

"Taky jsem pomáhal trošku našim trenérům. Když se někdo zranil, tak jsem chodil s klukama na led a byl jsem takový trošku trenér. Byl jsem vytížený a to mi taky v tom roce pomohlo," podotkl. Po Vánocích začal cítit, že by mohl pokračovat v kariéře alespoň v Evropě. "Zaplatil jsem si trenéra i led, začal jsem třikrát čtyřikrát týdně a říkal jsem si, že se necítím vůbec špatně a že by bylo dobré, když dostanu zelenou od doktorů, to ještě zkusit. To se stalo a jsem tady," usmíval se Šmíd.

V NHL má bývalý hráč Edmontonu na kontě 583 utkání a 72 bodů za 12 branek a 60 asistencí. S Libercem se dohodl na dvouleté smlouvě a moc velké naděje na návrat do nejlepší soutěže světa nevidí. "Úplně dveře nezavírám, ale týmy se omlazují a s tím mým zdravím bych nechtěl až tolik riskovat. Myslím, že extraliga je hodně kvalitní, taky něco dlužím Liberci, že mě vychoval a chtěl bych mu to vrátit," podotkl Šmíd.

K návratu si vybral mateřský klub a jiné varianty nezvažoval. "Přes rok jsem nehrál zápas, takže jsem rád, že mi Liberec umožnil druhou šanci. Jsem rád, že jsem se tady dohodnul a ani jsem nic jiného nehledal," řekl. "Dlouho jsem nehrál, ale doufám, že se do toho dostanu. Myslím si, že jsem hokej nezapomněl. Chci být jeden z lídrů a týmu pomoci."

S kanadskou manželkou Ashley a dvouletými dvojčaty Ladislavem a Zoey je tak čeká místo Kanady život v Česku. "Manželka nebyla vůbec proti tomu. Není to pro ni jednoduché, nemluví česky, ale zná to tady a jezdíme sem každé léto. Byla by radši, kdybych hrál v Kanadě, ale vzala si hokejistu a tak se ten život někdy vyvine," popsal Šmíd.

I děti pro něj byly motivací, aby v kariéře pokračoval. "Taky chci, aby viděly, že táta hrál hokej. Jsou ještě malé, ale teď tak nějak dostávají rozum a chtěl bych jim ukázat, že táta taky něco dokázal," dodal Šmíd.

Autoři

Štítky HC Bílí Tygři, Liberec, Ladislav Šmíd, hokej, Bílí Tygři Liberec, National Hockey League, Calgary Flames, Kanada, trenér, olympijské hry, Mistrovství světa v ledním hokeji, Sočinskije Leopardy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberci něco dlužím za to, že mě vychoval a chtěl bych mu to vrátit, říká Šmíd  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.