Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zlaté hokejky a soustředění na Marsu. Reprezentační kouč Pešán kritizuje pracovní morálku v hokeji i ve společnosti

Už v době působení u Bílých Tygrů dokázal svými výroky hodně lidí naštvat. A nejinak to svazový šéftrenér i reprezentační kouč Filip Pešán dělá i na nejsledovanější hokejové pozici v zemi. Naposledy se zdvihla vlna emocí po jeho hodnocení světového šampionátu dvacítek. Místo nudných frází o štěstí a pověstném hokejovém srdíčku pojmenoval hlavní neduh, který český mládežnický hokej trápí – malou pracovní morálku, a to jak samotných hráčů, tak klubů. Ze své pozice také konkrétně zkritizoval Michala Teplého, což se v Česku stále moc nenosí.

Je to vlastně každý rok stejné. Dvacítka jede na šampionát s tím, že by ráda zlomila prokletí čtvrtfinále. To se ale nepovede a končí na pátém až sedmém místě. Po šampionátu se pak objeví řada výroků, jak je na tom domácí hokej zle, poté se ale zase vše uklidní a jede se v zajetých kolejích. Za posledních 15 let zvládla postoupit do semifinále třikrát, v roce 2005 získala bronz, od té doby nic. Dospělá repre na tom není o moc lépe. 

„Tahle parta a tenhle tým byly pro mě jako druhá rodina. Jsme strašně zklamaní, že to nevyšlo,“ měl po vypadnutí slzy na krajíčku kapitán Jan Myšák a připomněl tak každoroční hodnocení po brzkém vypadnutí.

Ano, český hokej se spoléhá na bojovnost, srdce a skvělou partu, dnes už to ale nestačí. A nestačilo ani letos. Junioři dál pravidelně končí ve čtvrtfinále, od hokejových velmocí navíc dostávají naloženo. Semifinále si od bronzu zahráli jednou. A hádejte, kdo tým vedl jako trenér? Ano, Filip Pešán. 

Právě Pešán před sezonou přebral jako kouč i dospělou reprezentaci a stal se svazovým šéftrenérem. Juniorský šampionát po jeho skončení zhodnotil a ťal do živého. „Je to adekvátní obrázek stavu českého mládežnického hokeje, pro mě žádné překvapení,“ začal zostra.

Důrazně odmítl, že by svaz mohl dělat víc. „Jestli budeme do klubů posílat zlatý hokejky a dělat soustředění na Marsu, výběr hráčů stejně neposuneme,“ pokračuje. 

Krize hokeje? Krize společnosti

Chybu vidí právě v klubech a přístupu samotných hráčů. To celé je ale podle jeho názoru odrazem české společnosti „Chybí nám pracovní morálka, to je hlavní důvod. Bez pracovní morálky a bez společenské morálky se dál neposuneme.“

Vadí mu, jak se v Česku přistupuje k tréninku a potažmo vlastně ke všemu. „Za covid v České republice může Babiš, ale že lidé nenosí roušky, nikoho nezajímá. My se furt otáčíme na nějakou vrchní vládu a to, co se děje dole, v denním tréninku a v každodenní práci, na to se moc kritiky neotáčí,“ pokračuje trenér.

Právě svaz je za poslední roky tvrdě kritizovaný za stav českého hokeje. Pešánova obhajoba svazu tak leckoho může překvapit. „Nejsem si vůbec schopen představit, který reprezentační tým má lepší program než Česká republika. Metodické materiály v nejšpičkovější podobě mají naši trenéři už několik let k ruce. Ale vracím se k tomu, že pracovní morálka v klubech nefunguje, jak by měla,“ dodal Pešán.

Ten si také dovolil tvrdě zkritizovat přístup útočníka Michala Teplého, kterého přitom dobře zná ze společného působení v Liberci. „Je úplně nemyslitelné, abych já musel zvedat hlas na Michala Teplého, který byl jako junior pozván na Karjalu. Kvůli jeho přístupu k tréninku jsem na něj musel zvedat hlas, což jsou pro mě nemyslitelné věci. Dokonce jsme s Karlem Mlejnkem (trenérem dvacítky) uvažovali o jeho vyřazení z týmu,“ popsal.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Teplého se zastal jeho agent, zklamaný byl i sám hráč. Že by málo pracovaly, to odmítly zase samotné extraligové kluby. „Vyjádření, že svaz dělá všechno dobře a kluby mu kazí práci, mě nadzvedla. Kolikrát u nás byl, aby mohl posoudit naši práci s mládeží? V pozici šéftrenéra ani jednou. Realita je taková, že s dětmi můžete pracovat, jak chcete, po dobrém, po zlém, všechno se stejně točí kolem kvality soutěží. Dokud svaz nezajistí systém konkurenceschopných soutěží, nepohneme se,“ řekl pro deník Sport sportovní ředitel Mladé Boleslavi Václav Nedorost

Bývalý skvělý útočník, který odehrál v dresu Liberce skoro 160 utkání a připsal si 92 kanadských bodů tak připomněl bolest českého mládežnického hokeje. Tou jsou nabobtnalé soutěže. Extraligu juniorů v desetimilionovém Česku hraje 20 klubů a nejvyšší soutěž dorostu dokonce 30!

Prostor ke zlepšení na straně svazu tu je, podle Pešána zúžení soutěží v plánu je a mělo už přijít, změny ale oddálil koronavirus a svazová snaha klubům v těžké době ještě více neubližovat. „Po konci covidové krize musíme navázat na rozhodnutí z konce roku 2019 a zúžit počet týmů v juniorských soutěžích plus zredukovat počet akademií,“ vysvětluje trenér.

Ke změnám má dojít už od příští sezony. A řada klubů je neponese snadno. Část z nich totiž o extraligové soutěže mladých přijde. V extralize juniorů i dorostu má příští rok sestoupit po šesti týmech. Přijdou o prestiž a hlavně finance z měst i samotného svazu. Chystá se tak zřejmě další vlna emocí a silných vyjádření.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bílí Tygři Liberec

Štítky Filip Pešán, hokej, morálka, pracovní etika, Česko, Zlatá hokejka, Michal Teplý, soutěž, Bílí Tygři Liberec, Tomáš Král, BK Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlaté hokejky a soustředění na Marsu. Reprezentační kouč Pešán kritizuje pracovní morálku v hokeji i ve společnosti  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.