Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jablonečtí Vlci se odhlásili z druhé ligy, z konce viní město. Radnice se brání

Jablonecký mužský hokej dostal další ránu, tamní klub se odhlásil z druhé nejvyšší hokejové soutěže. Jeho zástupci z konce viní radnici, která podle nich klub nepodporuje, nekomunikuje a navíc zimní stadion je podle jejich vyjádření ve špatném technickém stavu. Radnice oponuje, že spolupráce s klubem nefungovala a že je pro ni prioritou sportování mládeže a veřejnosti. Stadion pak má být v pořádku do začátku nové sezony 1. srpna a pořídit chce i novou rolbu.

„Jednatel Sportu Jablonec s.r.o. Štěpán Matek nám ukončil smluvní vztah na základě kterého náš klub zajišťoval činnost vedoucího zimního stadionu a organizaci využití ledové plochy. Tato smlouva byla dne 17. 5. 2023 s okamžitou platností a bez udání důvodu vypovězena. Od té doby jsme neobdrželi žádné závazné informace, jaký bude další vývoj. Zdali budou řádně a včas odstraněny veškeré závady na stadionu, kdo bude řídit chod a organizaci na zimním stadionu,“ uvedli hokejisté v prohlášení na klubovém webu.

Hokejový klub tak nevěděl, zda bude pro novou sezonu stadion začátkem srpna provozuschopný, a zda bude na stadionu k dispozici alespoň jedna funkční rolba. „Bez těchto záruk nelze splnit licenční podmínky požadované ČSLH pro působení A-týmu ve II.lize ČR. Na základě toho jsme se rozhodli neriskovat,“ stojí v prohlášení. Klub se tak z druhé ligy odhlásil.

Podle radnice šlo pouze o vypovězení příkazní smlouvy, na jejímž základě klub zajišťoval technický stav ledové plochy a koordinaci využití času na ní. Vznikla tak pozice vedoucího střediska, kterou převzal klub. Jenže podle radnice ji klub nevykonával dobře, a právě proto ji klubu vypověděla.

„Hokejový klub upřednostňoval čas na ledě pro vlastní potřeby a změny prováděl ze dne na den na úkor dalších uživatelů. Nedodržovaly se dohodnuté technologické pauzy mezi jednotlivými bloky, kdy led upravovala rolba – místo 20 minut měla rolba k dispozici minut patnáct,“ uvedla mluvčí radnice Jana Fričová.

Podle ní klub porušoval i další parametry smlouvy. „Takovým příkladem je rozsah využívání ledové plochy T.J. HC nad dohodnutý rámec v neprospěch škol a komerčních pronájmů. Tím se zásadně zmenšily tržby, což zásadně snížilo cash flow společnosti Sport Jablonec v rámci střediska zimní stadion,“ doplnila mluvčí.

Podle Štěpána Mateka (KDU-ČSL), jednatele společnosti Sport Jablonec, zkrátka nastavení příkazní smlouvy nefungovalo. „Vyzkoušeli jsme to a zjistili, že tento způsob není funkční. Navíc nás stojí zbytečné náklady a poškozuje společnost Sport Jablonec,“ uvedl.

Fungovat by podle něj měl provoz stadionu i tak, funkci správce zimního stadionu převezme vedoucí střediska fotbalového stadionu. „Pro technickou správu zimního stadionu máme proškolený tým ledařů v čele s vedoucím, jenž za kvalitu ledu a obsluhování strojovny zodpovídá a je plně kvalifikovaný. Proto řízení středisek fotbalový stadion a zimní stadion zvládne jedna osoba, a tou je dosavadní vedoucí střediska fotbalového stadionu,“ dodal.

Nová sezona by tak měla v Jablonci odstartovat 1. srpna, kdy má být připravena ledová plocha a odstraněny technické závady na stadionu. „Zimní stadion sice má za sebou pět desítek let existence, v současné době je v něm však stabilní personál, stadion má všechny revize včetně elektroinstalace a odstraňují se závady tak, aby se v polovině července mohlo začít s ledováním a plocha byla připravená 1. srpna. Externí firma navíc připravuje zadávací řízení na výběr nové rolby,“ uvedl Matek.

Podle generálního manažera klubu Davida Bargela ale Vlci tyto informace neměly. „Nevíme, co si o tom myslet, před čtrnácti dny byl stadion z technických důvodů na zavření a nyní je vše zalité sluncem. Výkonný výbor klubu se obracel na Radu města, na primátora, na zastupitele, abychom měli alespoň malou jistotu, že bude stadion provozuschopný. Nikdo na naše výzvy k zasednutí ke společnému stolu nereagoval,“ řekl serveru hokej.cz.

Právě nekomunikace je důvodem, proč klub druhou ligu odhlásil. „My jako klub si nemůžeme dovolit opět riskovat katastrofické scénáře, ve kterých neodehrajeme zápasy kvůli technické závadě, kvůli nezpůsobilosti ledové plochy nebo kvůli tomu, že nám odejde rolba,“ dodal Bargel.

Klub už se navíc nyní do druhé ligy ani přihlásit nemůže, licenci za symbolickou korunu prodal do Hronova. Podle Bargela zatím ani není jisté, zda se v příští sezoně bude hrát alespoň krajský přebor mužů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky jablonec, hokej, druhá liga, radnice, matek, vlci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonečtí Vlci se odhlásili z druhé ligy, z konce viní město. Radnice se brání  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.