Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Medaile pro hokejové mistrovství světa vznikly v Novém Boru. Jsou z křišťálového skla

Vedení českého hokeje zveřejnilo podobu medailí, které si vybojují první tři týmy. Vyrobené jsou z křišťálového skla a vznikly v novoborském studiu Kolektiv Ateliers podle návrhu designérky Kateřiny Handlové.

Každá medaile váží 250 gramů a jejich výroba proběhla v Novém Boru ve studiu Kolektiv Atelier. Navrhla je designerka skla Kateřina Handlová. „Sklo jsem zvolila záměrně. Svým charakterem připomíná led a vybroušené ostré řezy na něm pak symbolizují stopy po bruslích vyjadřující dynamiku a pohyb,“ popsala v tiskové zprávě hokejového svazu hlavní myšlenku autorka Kateřina Handlová.

První fází výroby je tzv. fusing – kdy se mezi dvě skleněné tabule nasype soda a společně se spečou při teplotě 860 stupňů. Následuje řezání na vodním paprsku. V další části je sklo po obvodu vybroušeno do přesného tvaru, vyleští se horní plocha, na kterou se předkreslí a vybrousí ostré řezy. Nakonec se na sklo nanáší technikou malování drahé kovy, které se posléze vypálí v peci za teploty 560 stupňů.

Druhou část medaile představuje kovová obroučka, která je vysoustružena z nerezové oceli a odkazuje k mantinelům, které ohraničují herní plochu. Na hotový polotovar je vygravírován oficiální název šampionátu Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 a hotový rámeček je na závěr pokoven.

Pak už se jen připojí stuha. I ten prošel návrhem. „Design stuhy byl navržen v typické české trikolóře - červené, modré a bílé barvě, která je však zpozorovatelná pouze při pohledu na kompletní sadu,“ upřesnila Handlová.

Hokejový svaz vsadil na tradiční materiál odkazující k českým sklářům. „Podoba medailí je částečně určena regulemi IIHF, které musíme dodržet. Každý organizátor však hledá svou individuální cestu k jedinečným cenným kovům. Pro nás bylo prioritou zvolit jako materiál sklo,“ doplnil prezident pražského Organizačního výbor MS IIHF v ledním hokeji 2024 Petr Bříza.

Medaile z Nového Boru se budou rozdávat v neděli 26. května v pražské O2 aréně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Český hokej

Štítky medaile, ms hokej, nový bor, sklo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medaile pro hokejové mistrovství světa vznikly v Novém Boru. Jsou z křišťálového skla  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.