Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brankář Lašák i v 36 letech pracuje na změně stylu, chce uspět

Hokejový brankář Ján Lašák má ve sbírce zlatou medaili z mistrovství světa, extraligový titul i řadu dalších cen a úspěchů, přesto i v 36 letech pracuje na úpravě svého gólmanského stylu. Rodák ze Zvolena se chce i nadále udržet ve špičce a v nadcházející sezoně pomoct Liberci k úspěchu v nejvyšší domácí soutěži.

"Trend se mění a já se to musím naučit, abych byl úspěšný," řekl Lašák novinářům na začátku přípravy Bílých Tygrů na ledě. Stejně jako v minulých letech absolvoval suchou přípravu individuálně pod vedením osobního trenéra, brankářského specialisty. "Je mi sice šestatřicet, ale bylo tam hodně cviků, které jsem se musel učit," přiznal.

Základem úspěchu totiž podle Lašáka je, aby veškerá jeho činnost byla zautomatizovaná. "Když se to člověk učí na ledě, tak přijde do zápasu a někdy přemýšlí. A dělá chyby. A to je špatně, všechno musí být automatické," podotkl.

S trenérem se prý věnovali hlavně ohybnosti kloubů a pánve, odrážení z jedné nohy a učil se také používat břicho, aby se uměl správně "vyrotovat". Příprava byla zaměřená i na rychlé vstávání z ledu. "Brankářská věda je dost složitá a já jsem se tomu hodně věnoval," pousmál se.

Hlavní změny v brankářském stylu podle někdejší opory Pardubic, která má za sebou i angažmá v zámoří, Rusku nebo Finsku, souvisejí s řešením situací u branky. "Dost se toho řeší na ledě, pokrývají se tyčky a používá se váha těla, aby se člověk odrazil. Když se pak hraje déle u branky, tak se používá můj styl, který mám. Tedy přes nohy. Dobře se dívat a hledat puky. Být aktivní na nohách," uvedl Lašák.

Liberec se na novou sezonu, ve které chce ukončit tříleté čekání na postup do play off, začal připravovat na ledě od pondělí. A na začátku se slovenský gólman cítil výborně. "Doufám, že ty tři měsíce (přípravy) se v sezoně ukážou," přál si Lašák, který vytvoří brankářskou dvojici s Markem Schwarzem.

Zdroj: ČTK

Štítky Ján Lašák, styl, Bílí Tygři Liberec, Mistrovství světa v ledním hokeji, HC Dynamo Pardubice, Marek Schwarz, Rusko, Finsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brankář Lašák i v 36 letech pracuje na změně stylu, chce uspět  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.