Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj má po 10 letech nový hokejový stadion, je v Turnově

Další nový krytý zimní stadion v Libereckém kraji byl dnes otevřen v Turnově v okrese Semily. Za stavbu stadionu Ludvíka Koška a doprovodnou infrastrukturu zaplatilo město bez daně 96 milionů korun. Zimní stadion v Turnově dosud nikdy nebyl, i když zdejší hokejový klub vznikl už v roce 1931. Novinářům to řekl člen výkonného výboru hokejového klubu a učitel na gymnáziu Pavel Mlejnek.

V patnáctitisícovém městě byla zatím jen venkovní kluziště, místa se střídala. "Byla na tenisových kurtech, mezi mosty, za sokolovnou, na fotbalovém hřišti i v kasárnách, kde si důstojníci pro své děti a vojáky udělali hřiště na jednom z těch v uvozovkách buzerplaců," uvedl Mlejnek.

Naději na vznik umělé plochy měli Turnovští už v 70. letech minulého století, tehdy ale z toho sešlo. Posledních deset let bylo k dispozici jen jedno menší kluziště v Nádražní ulici. "Zájem o něj byl velký," uvedl jednatel Městské sportovní Turnov Jindřich Kořínek, která stadion provozuje. Potvrdila to i Michaela Konopková, jež se dnes přišla na nový stadion s rodinou podívat. "Prostor byl malý a kluziště bylo hodně obsazené. Pro malé děti tam bylo těžké bruslit," uvedla.

Veřejnost bude moci stadion využívat pět dnů v týdnu, denně bude mít k dispozici až pět hodin. "Stadion bude prakticky otevřen pořád. Budou ho využívat i školy a hrát se tu budou dvě neregistrované ligy po šesti týmech," uvedl Kořínek. Delší bude i sezona, venku se dalo bruslit od prosince do února, na stadionu to bude možné od září do konce března.

Jde o sedmý krytý zimní stadion v kraji, z toho dva jsou v Liberci. Před Turnovem se v kraji naposledy stavěla liberecká Home Credit arena v Liberci pro 7500 diváků, kde hrají extraligoví Bílí Tygři. Turnovská hala je skromnější, kapacita hlediště je 350 míst. Sportovci mají k dispozici sedm šaten. Na parkovišti je pro auta 134 míst, pro autobusy čtyři. V exteriérech jsou fotografie z minulosti zdejšího HC Turnov 1931. "Ustavující schůze, tehdy kanadského hokeje byla v hotelu Modrá hvězda v listopadu 1931. Klub založili tenisté," uvedl Mlejnek. Nejstarší doložený zápas v bandy hokeji s míčkem na ledu se hrál ve městě v roce 1901.

Stadion nese jméno téměř zapomenutého turnovského rodáka, hokejisty, letce RAF Ludvíka Koška. V meziválečném období hrával v Turnově lední hokej, v dubnu 1944 se při návratu z operačního letu jeho bombardér zřítil a celá posádka zahynula. K uctění jeho hrdinské smrti v uniformě pilota 311. bombardovací perutě RAF se po válce až do roku 1952 v Turnově hrával hokejový turnaj, který nesl Koškovo jméno.

Zimní stadion se střechou ve tvaru listu je součástí budovaného sportovně rekreačního areálu Maškova zahrada na levém břehu Jizery v jižní části města. Stavět se bude v areálu dál, v létě se otevře ještě nové koupaliště s vodními atrakcemi, toboganem a skluzavkami. V areálu bude i in-line dráha, skatepark, dětská i sportovní hřiště. Celkově jde o projekt zhruba za 175 milionů korun.

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky Turnov, Liberecký kraj, hokej, zimní stadion, Semily, Bílí Tygři Liberec, Royal Air Force, Meziválečné období, Home Credit, HC Turnov 1931

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj má po 10 letech nový hokejový stadion, je v Turnově  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.