Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Nedisciplinovanost poslala Tygry do kolen. Sparta díky přesilovkám porazila Liberec 4:1

Hokejisté Sparty vyhráli díky třem přesilovkovým gólům ve třetím finálovém utkání extraligy nad Libercem 4:1 a ujali se v sérii vedení 2:1 na zápasy. Pražané před rekordní návštěvou letošního play off 16.758 diváků mezi 30. a 38. minutou získali při oslabení soupeře vedení 3:0 a druhé dějství vyhráli celkově čtyřbrankovým rozdílem. Bílí Tygři už pak jen zkorigovali výsledek. Čtvrtý zápas se bude hrát v úterý od 18:20 opět v pražské O2 areně.

Sparta vedle zraněného Přibyla postrádala v útoku i potrestaného Klimka, pro něhož také skončila sezona. V sestavě Pražanů chyběl i bek Hrbas, do útoku se naopak oproti minulému zápasu zařadil zkušený Hlaváč a další forvard Procházka.

Už po 35 vteřinách šel pykat na trestnou lavici liberecký Birner a šanci měl v přesilovce Forman. Po skončení oslabení zahrozil na druhé straně Řepík, Pechovi nedovolil zakončit průnik Mojžíš. Před Pöpperlem byl faulován Vampola a v přesilovce mohl otevřít skóre Krenželok.

Příležitosti se střídaly na obou stranách. Skákavý puk netrefil přesně domácí Buchtele, do boční konstrukce zakončil zblízka liberecký Bakoš. Sparta byla blízko gólu ve 12. minutě po Hamiltonově pokusu a za dvě minuty zase při Formanově vyloučení trefil atakovaný Birner před odkrytou brankou pravou tyč.

V 16. minutě byl faulován po průniku Bulíř Mikúšem, ale při trestném střílení se mu pokus o blafák nepovedl. "Musel jsem hodit záchrannou brzdu a věřit, že to Tomáš chytí. Jako poslední tam zůstal Tomáš Netík, který na to není zvyklý," řekl Juraj Mikúš. Pöpperle ale svůj tým podržel. "Nevěděl jsem, co bude dělat. Najížděl si z boku, ale neuspěl. Vždy je důležité, kdo dá první gól, a dnes jsme to byli my. Od toho se vše odvíjelo," řekl Pöpperle, který si nakonec připsal 22 úspěšných zákroků.

Pět na tři

Po vyloučeních Birnera a Vampoly hráli domácí na přelomu první a druhé třetiny 109 vteřin v pěti proti třem, ale Bílí Tygři odolali.

Další šance pak nabídla až další početní výhoda Sparty před polovinou utkání po Birnerově třetím vyloučení v zápase a Pražané z ní vytěžili i úvodní gól. Po Hlinkově nahození nejdříve nestihl dorazit puk Hlaváč, pak ještě ztroskotal na Lašákovi Buchtele, který ale o chvíli později už usměrnil Poláškovu střílenou přihrávku do liberecké branky.

Vampola si další zápas nezahraje

Za vyrovnáním se hnal Řepík, ale Pöpperle jeho průnik zlikvidoval. Vzápětí fauloval Šimek, následoval jej Jelínek a Sparta z 93 vteřin trvající převahy pět na tři i následné klasické přesilovky rozhodla zápas. Vampola navíc ještě k předchozímu desetiminutovému trestu dostal za emotivní výstup na trestné lavici trest do konce utkání, již druhý ve finálové sérii, takže bude automaticky v dalším duelu chybět.

"Ve třech zápasech finále mít dva vysoké tresty není věc, která do finále patří. Petr sám rozhoduje o tom, že další zápas hrát nebude, a uvidíme, kolik finálových zápasů ve své kariéře ještě odehraje," komentoval hráčovu nedisciplinovanost trenér Liberce Filip Pešán.

Pražané z převahy dvou mužů v poli vytěžili po tyči Buchteleho gól díky Hlinkově dorážce. Gólman Lašák vyrazil puk hokejkou za brankovou čárou, ale to si sudí ověřili u videa až za 141 sekund po dalším přerušení. Po vrácení času musel Liberec na 64 vteřin znovu do oslabení a Mikuš od modré čáry upravil na 3:0. Další ránu Bílým Tygrům zasadil ještě Hlaváč.

"Byla to rozhodující část zápasu. My jsme 18 vteřin před koncem nevěděli, jestli to je 0:1, nebo není, najednou to bylo na konci té samé třetiny 0:4. Byla to kuriozita a moment, který rozhodl utkání," doplnil Pešán. "Hraju už dlouho, ale něco podobného jsem ještě nezažil. Hlavně z pohledu toho, že bychom dál měli přesilovku," řekl domácí útočník Lukáš Pech.

Do závěrečné části nahradil Lašáka Schwarz, který při premiéře v letošním play off musel brzy krýt Pechovu šanci. Stejně tak při hře čtyř proti čtyřem se na druhé straně dostal obránce Šimek před Pöpperleho a sebral mu čisté konto. Další šanci hostů na zdramatizování utkání měl Ševc ale Sparta si výhru pohlídala. Schwarz ještě zlikvidoval Kumstátovu příležitost. Stav už nezměnila v závěru ani přesilovka Liberce.

Štítky Bílí Tygři Liberec, AC Sparta Praha, O₂ arena, finále, Lukáš Pech, Tomáš Netík, Filip Pešán, Juraj Mikúš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedisciplinovanost poslala Tygry do kolen. Sparta díky přesilovkám porazila Liberec 4:1  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.