Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Střihání vousů a oslavy v liberecké aréně. Tygři zakončili sezonu snů mistrovskou euforií

Mohutné oslavy na ledě a následně i v kabině rozpoutala vítězná trefa Martina Bakoše z druhého prodloužení šestého finále extraligy proti Spartě. Zatímco hlavy poražených spadly sklesle dolů, hokejky a další výstroj Bílých tygrů vylétly v návalu nadšení ke stropu O2 areny. Takovou radost liberečtí fanoušci Tygrů v hledišti i před libereckou radnicí ještě nikdy v historii nezažili.

Když Bakoš propálil gólmana Tomáše Pöpperleho a rozhodl nervydrásající bitvu, led zaplavila euforie v modrém. Přestože se nehrálo pod Ještědem, i tak si suveréni této sezony mohli vychutnat první titul v historii s mnoha svými fanoušky. "Je to nádhera, fantazie. Důležitější gól jsem ještě nedal," svěřil se Bakoš, který titul vystřelil.

Kromě 'kotle' bylo v zaplněném sedmnáctitisícovém hledišti mnoho menších i větších ostrůvků libereckých příznivců. Ti doprovodili své hrdiny, když si na hlavy nasazovali mistrovské kšiltovky, tradičním skandováním 'Libe a Libe a Liberec', ale také oslavným 'mistři, mistři' a děkovným 'hoši, děkujem'.

Pivní lázeň pro trenéra

Slovenský forvard Branko Radivojevič dopřál kouči Filipu Pešánovi vydatnou pivní lázeň, ten si poté přímo ve středu kluziště padl do náruče s majitelem a klubovým šéfem Petrem Syrovátkem. Obránci Tomáš Mojžíš s Martinem Ševcem si radost na ledě vychutnávali i se svými potomky.

"Mám uvnitř v sobě obrovskou radost, i když ji třeba tolik neventiluju. A abych řekl pravdu, tak mě dělá strašně šťastným koukat se tady na kluky, kteří třeba vyhráli něco vůbec poprvé," svěřil se čtyřiatřicetiletý Ševc, který stihl v kariéře i čtyři tituly ve švédské nejvyšší soutěži.

Ten domácí byl ale první, který si s potomky vychutnal přímo na hrací ploše. "Rodina tam vždy byla se mnou, ale doteď to nebylo s dětmi na ledě. Buď nebyly ještě na světě, nebo jsme vyhráli venku. Jsem rád i za ně a doufám, že budou mít krásné vzpomínky. Kluci už se mě ptali docela dlouho, kdy přinesu pohár domů. Jsem rád, že se dočkali," doplnil Ševc.

Kapitán Jan Výtisk se Syrovátkem pak převzali mistrovskou trofej, vzápětí na ně naskákali ostatní a každý v rozradostněném hroznu si chtěl sáhnout. Poté Liberečtí okamžité zamířili jásat ke svému 'kotli', zatímco sparťané poté, co sledovali veškeré dění - někteří se slzami v očích - za jejich zády absolvovali smutné kolečko a děkovali svým fanouškům.

Přímo na ledě došlo i na očekávané oholení dlouhých vousů obránce Výtiska a další dění se přesunulo do šatny, kde nechyběly tradiční doutníky, záplava šampaňského a také oslavné skandování, které doprovázelo vydatné mlácení hokejkami. Vítězové základní části úspěšně završili mimořádnou jízdu za zlatem a to zaslouženě.

Triumf před radnicí sledovalo asi 400 fanoušků

Řada fanoušků zůstala v Liberci a fandila u velkoplošné obrazovky před radnicí. Už před zápasem příznivci Liberce neskrývali optimismus. "Dnes vyhrajeme 4:1," věřila pětadvacetiletá Lucka Petríková, která Tygrům fandí od dětství. To ještě netušila, jaké drama je čeká.

Nálada na náměstí ale zpočátku nijak bouřlivá nebyla, připomínala spíše chladné počasí s teplotou kolem nuly a občasným sněžením. Příznivci Tygrů se začali probouzet až kolem desáté minuty při náznacích libereckých šancí. Při vedoucím gólu Sparty v závěru první třetiny sice vydechli zklamáním, neztráceli ale optimismus.

"Hrajeme dobře, jen je potřeba dát góly," uvedl fanoušek v dresu útočníka Vaice. I jiné jmenovky na dresech Tygrů, které měli na sobě další příznivci Liberce, připomínaly velké postavy z minulosti klubu, jež na titul nedosáhly - Nedvěd, Jiruš, Šachl, Podkonický, Nedorost, Hnilička či Filippi.

Náměstí poprvé vybuchlo nadšením v 29. minutě při Vampolově vyrovnání. Tehdy také poprvé zaznělo Mistři! Na vítězný gól ale museli příznivci Liberce čekat ještě dalších 57 minut zápasu. Až do 86. minuty, kdy rozhodl Bakoš. "Je to tam. To je paráda," radoval se zhruba třicetiletý Petr Koláček. "Noc ale bude ještě dlouhá," prorokoval. A nemýlil se. Fanoušci se hned po závěrečné brance přesunuli do Home Credit Arény, kde se slavilo od jedenácté hodiny večerní. Liberečtí hrdinové dovezli do svého domácího stánku pohár kolem půlnoci.

Pohár dorazil do Liberce o půlnoci

Bílí Tygři ho půl hodiny po půlnoci triumfálně pozvedli nad hlavu ve své aréně za jásotu fanoušků a skandování Kdo neskáče, není Tygr! a Mistři, mistři!. "Jsem na vás hrdý," řekl jim na oplátku útočník Liberce Michal Bulíř.

Na oslavy historického vítězství přišlo do Home credit areny několik set příznivců Tygrů, zaplnili polovinu kluziště. "Na Tygry chodím nějakých 15 let. Toto jsem si nemohl nechat ujít, i když ráno vstávám v šest do práce. To už se nemusí nikdy opakovat," řekl třicátník Pavel Zoubek.

Čekání na hokejisty fanouškům zpříjemnil záznam z vítězného zápasu se Spartou, který běžel na obří kostce. Doprovázeli ho oslavnými pokřiky i skandováním: "Kdo je mistr? Liberec!". Většina příznivců Liberce byla oblečena do dresů Tygrů. Někteří měli na zádech jmenovky tahounů Liberce z minulých let, kteří ale o titul usilovali marně - Nedvěd, Podkonický, Jiruš, Hnilička, Vaic, Bartovič či Šachl.

Štítky Bílí Tygři Liberec, slavnost, Martin Bakoš, HC Sparta Praha, radnice, O₂ arena, Tomáš Pöpperle, vousy, Home Credit, Branko Radivojevič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střihání vousů a oslavy v liberecké aréně. Tygři zakončili sezonu snů mistrovskou euforií  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.