Počasí dnes19 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Dobrá zpráva! Brankář Lašák zůstává pod Ještědem

Liberečtí Bílí Tygři nepřijdou o svou brankařskou jedničku. Ján Lašák bude i nadále chytat v extraligovém Liberci. Sedmatřicetiletý gólman, který letos pomohl k prvnímu mistrovskému titulu, se s klubem dohodl na nové roční smlouvě.

V uplynulé základní části sezony zasáhl do 37 zápasů, ve kterých čtyřikrát udržel čisté konto, průměrně inkasoval 2,09 gólu na zápas a měl úspěšnost 91,15 procenta. V třinácti utkáních play off jednou vychytal nulu, průměr měl 1,81 a úspěšnost 92,07.

Lašák patří mezi nejzkušenější slovenské gólmany. Hokejově vyrostl ve Zvolenu, kde okusil také svůj debut v seniorském vrcholovém hokeji. V sezóně 2001/2002 se jako první slovenský brankář probojoval do týmu NHL. Za Nashville Predators ale ve 2 sezónách odchytal jen 6 zápasů a většinu času trávil ve farmářském klubu Hampton Road Admirals.

Návrat z NHL

Rok 2003 pro Jána Lašáka znamenal návrat do Evropy. Ze zámoří zamířil do SKA Petrohrad, odkud o sezónu později přestoupil do Pardubic. Na východě Čech setrval Ján Lašák dlouhých pět sezón a zanechal tu nesmazatelnou stopu. Pardubice v tomto období získaly jeden mistrovský titul a dvakrát bronzové medaile.

V roce 2010 se Ján Lašák vrací zpět na Slovensko, do Košic. Ještě v témže roce ale zahájí svou Evropskou pouť, když zamíří do týmu KHL Atlant Mytišči.  V dalších třech sezónách si už zkušený brankář oblékne dres dalších tří velkoklubů. Sezónu 2010/2011 odchytá v Jokeritu Helsinky, v následujících dvou letech hájí barvy Amuru Chabarovsk a v závěru předloňské sezóny oblékne také dres Spartaku Moskva. Další hokejový ročník zahájil Ján Lašák opět na Slovensku, v Dukle Trenčín. Poté se přesunul do Liberce. 

Bohaté zkušenosti z reprezentace

Svou bohatou reprezentační kariéru zahájil Ján Lašák už ve svých dvaceti letech na, pro Čechy zlatém, světovém šampionátu v Petrohradě v roce 2000 a debut na mistrovství si připsal právě proti českému týmu. Slovensko tehdy vybojovalo historicky první stříbrnou medaili. O dva roky později už slovenská reprezentace nezaváhala ani ve finále a Ján Lašák si pověsil na krk zlatou medaili pro mistra světa. V roce 2003 byl u toho, když Slovensko vybojovalo také světový bronz.

Foto Jiří Princ

Štítky Ján Lašák, Bílí Tygři Liberec, Ještěd, Slovensko, National Hockey League, FK Pardubice, Česko, Nashville Predators, SKA Petrohrad, FK Zenit Sankt-Petěrburg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva! Brankář Lašák zůstává pod Ještědem  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.