Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Další posila pod Ještědem. Radivojevič se upsal Tygrům

Zkušený slovenský útočník Branko Radivojevič se dnes ráno upsal Bílým Tygrům. Třiatřicetiletý hráč se zkušenostmi z NHL, KHL a slovenského národního týmu přichází do Liberce z Dukly Trenčín. Rostislav Čada tak naváže na úspěšnou vzájemnou spolupráci z minulé sezóny, kdy spolu s Radivojevičem působili ve Slovanu Bratislava.

„S Branko Radivojevičem k nám přichází především zkušenost. V současné době máme na marodce bohužel hned několik hráčů, kteří jsou ze hry dlouhodobě, a bylo tedy třeba doplnit kádr. Příchod zkušeného útočníka navíc výrazně zvýší konkurenci v útočných řadách. Věřím, že Radivojevič nám pomůže v rozhodujících a klíčových momentech nejen jednotlivých zápasů, ale třeba i celé sezóny," řekl generální manažer týmu Ctibor Jech.

Branko Radivojevič se narodil v roce 1980 v Piešťanech do slovensko-srbské rodiny. S hokejem ale budoucí kapitán slovenského národního týmu začínal v Trenčíně, kde vyrostl ve špičkového hokejistu. Vedle mládežnických výběrů Trenčína se pevně zabydlel i v reprezentační osmnáctce a dvacítce a v roce 1999 ho draftoval ve třetím kole jako 93. hráče v pořadí klub Colorado Avalanche.

Následné tři sezóny strávil Radivojevič v nižší soutěži OHL, aniž by mu „Laviny“ nabídly smlouvu, a tak v roce 2001 uzavřel kontrakt s Phoenix Coyotes. Většinu sezóny 2001/2002 sice strávil na farmě v AHL, ale odehrál už i 18 zápasů za Coyotes ve vysněné NHL.  V následující sezóně už byl stabilním hráčem mužstva. V roce 2004 byl Radivojevič vytradeován za Mika Comriho do Philadelphie Flyers, kde si poprvé zahrál play-off o Stanley Cup.

V průběhu výluky v NHL v sezóně 2004/2005 si rychlonohý křídelní útočník poprvé zahrál také českou extraligu, když oblékl dres Vsetína. Po lock-outu ale znovu válel za Philadelphii. Sezóna 2006/2007 byla pro Radivojeviče zatím tou poslední v NHL a on v ní hájil barvy Minnesoty Wild.

V létě 2008 podepsal Radivojevič smlouvu s klubem nově se rodící soutěže KHL - Spartakem Moskva. Tady odehrál celkem tři úspěšné sezóny a poté přišlo stěhování do Atlantu Mytišči. O rok později, v květnu 2012, se ale znovu vrátil do Spartaku. Odehrál zde úspěšnou sezónu v roli kapitána moskevského celku. Sezónu 2013/14 zahájil Branko Radivojevič v  Neftěchimiku Nižněkamsk, ale už koncem října odchází a následně se domluví s HC Slovan Bratislava. Před letošní sezónou měl třiatřicetiletého útočníka v hledáčku Třinec, ale jednání nedopadla a Radivojevič se tak vrátil do domovského Trenčína.

Velmi výrazně se Branko Radivojevič zapsal i na mezinárodní scéně samozřejmě v dresu Slovenska. Účastnil se 6 světových šampionátů, dvakrát si zahrál na ZOH (Vancouver, Soči) a jednou na Světovém poháru. Se Slovenskem, které v několika zápasech vedl i jako kapitán, vybojoval stříbro a bronz z mistrovství světa. Celkem má na svém kontě 138 reprezentačních startů, ve kterých si připsal 42 kanadských bodů.

Štítky Branko Radivojevič, Bílí Tygři Liberec, National Hockey League, Ještěd, Kontinentální hokejová liga, HC Slovan Bratislava, HC Dukla Trenčín, Rostislav Čada, Trenčín, FC Spartak Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další posila pod Ještědem. Radivojevič se upsal Tygrům  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.