Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pod Ještěd přestupuje zkušený Martin Škoula

Kádr Bílých Tygrů doplní od července výrazná posila. Podještědskému manšaftu se upsal velezkušený obránce Martin Škoula. Vítěz Stanley Cupu z roku 2001, který v uplynulé sezóně hájil barvy slovenského účastníka KHL Slovanu Bratislava, se s vedením libereckého klubu dohodl na ročním kontraktu s opcí na další sezónu.

„Po skončení smluv s Jiřím Hunkesem a Martinem Čakajíkem jsme se snažili přivést do týmu obránce, který je zkušený a dokáže si poradit ve vypjatých situacích v klíčových momentech zápasů,“ shrnul generální manažer týmu Ctibor Jech a doplnil: „V nové sezóně by se Martin Škoula mohl stát základním stavebním kamenem naší hry.“  

Rodák ze severočeských Litoměřic hokejově vyrůstal v Litvínově, kde také zaujal trenéry mládežnických reprezentačních výběrů. Později nastupoval za českou osmnáctku a dvacítku. Ale dřív, než se talentovaný obránce mohl představit v extralize, přišla nabídka ze zámoří.

Martin Škoula nastupoval v kanadské Ontario hockey league za tým Barrie Colts. V roce 1998 přišel draft a Martina Škoulu si v 1. kole vybralo Colorado Avelanche. Už v následující sezóně se tehdy dvacetiletý Škoula pevně zabydlel v sestavě „Lavin“ a toto spojení vydrželo až do sezóny 2003/2004, kdy byl vyměněn do Anahaimu. Ještě před tím, v sezóně 2000/2001, ale přišel velký úspěch. Martin Škoula s Coloradem vybojoval Stanleyův pohár.

Ve výlukovém ročníku 2004/05 se Martin Škoula vrátil do Litvínova a poprvé se tak představil i v české nejvyšší soutěži. O rok později už ale znovu válel v NHL. Po krátkém angažmá v Dallasu zamířil Martin Škoula do týmu Minnesota Wild, kde působil až do roku 2009.

V následujícím roce vystřídal litoměřický rodák ještě dresy Pittsburgu a New Jersey a poté se s NHL rozloučil. V roce 2011 se totiž Martin Škoula přesunul do KHL, když vyslyšel nabídku Avantgardu Omsk. V sezóně 2012/2013 přišlo angažmá ve Lvu Praha, odkud Martin Škoula přestoupil na Slovensko do Slovanu Bratislava.

Reprezentační kariéra Martina Škouly je rovněž hodně bohatá, byť ji nezdobí medaile nejcennějšího kovu. Třikrát si zkušený bek zahrál na mistrovství světa a bylo z toho jedno stříbro (2006) a jeden bronz (2011). Martin Škoula rovněž reprezentoval Českou republiku na olympijských hrách v Salt Lake City a na Světovém poháru v roce 2004.

Štítky Martin Škoula, Ještěd, Kontinentální hokejová liga, Stanley Cup, HC Slovan Bratislava, Bílí Tygři Liberec, HC Verva Litvínov, Colorado Avalanche, National Hockey League, Martin Čakajík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod Ještěd přestupuje zkušený Martin Škoula  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.