Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tygři jdou do boje o body. Dnes narazí na Kärpät Oulu

Nazout brusle, obléct výstroj a jde se na věc! Ve hře jsou body, prestiž i obdiv hokejové veřejnosti. Přestože česká extraliga otevře brány až v září, o slovo se už koncem posledního prázdninového měsíce hlásí Liga mistrů. A Tygry čeká na úvod nepříjemná konfrontace s finským Kärpätem Oulu.

V horkých týdnech je zápolení v ledovém kolbišti tradičně příjemným zpestřením. Pokud jde navíc o bitvu mezinárodních celků a vítězi přibudou do tabulky plusová znaménka, dostává duel zcela odlišné rozměry.

Pryč jsou přípravné zápasy a modelová utkání, na řadu přichází Liga mistrů! Tedy projekt, jenž navazuje na svého předchůdce s názvem European Trophy. Cíl je stejný: pečlivě připravit jednotlivé celky na novou sezonu, poznat jiný styl hokeje i změřit síly se zahraničními protivníky.

Liberečtí mají ve skupině "A" kromě finského soupeře ještě Košice a Kolín nad Rýnem. První místo zajišťuje postup, dál jdou i nejlepší týmy z druhých míst. "Donutí nás to k dobrým výkonům. Navíc máme ve skupině tři mistry, tak co víc si přát?" usmíval se kouč Bílých Tygrů Pavel Hynek.

Jeho svěřenci dosud stihli sehrát pět duelů z kategorie přátelských. Severočeši z nich vyšli s negativní bilancí tří porážek, jedné remízy a těsného vítězství po samostatných nájezdech, když na domácí půdě skolili Hradec Králové.

Teď musí výrazně přidat. Především pak v ofenzivě, kde je sráží slabá produktivita. Pro modrobílé může být vztyčeným ukazováčkem i poslední vzájemný souboj proti Kärpätu, v roce 2011 totiž liberecká smečka prohrála na finské půdě 1:4.

Týmy z dálného severu jsou pro hokejového fanouška z malé země v srdci Evropy vždy tak trochu malou neznámou. Finská či švédská liga přeci jen nepatří mezi destinace, jejichž dění by průměrný smrtelník s údivem hltal.

Přesto zde platí několik základních pravidel: soupeři většinou sází na rychlonohé mladíky z tamních hokejových líhní, mužstva se opírají o bruslivý hokej a těží ze skvělé taktické připravenosti.

A Kärpät? Těžký oříšek. To bezesporu. Tým z šestého největšího města země loni s přehledem vyhrál základní část finské soutěže a na jedničku si vedl i v play-off, kde si dokráčel pro celkové vítězství. V mužstvu působí dva Češi – Vladimír Eminger a Ivan Huml, vedle nichž září například také zkušený reprezentační útočník Mika Pyörälä.

V loňské sezoně ale tým během turnaje European Trophy tápal. Oulu sice porazilo královéhradecký Mountfield nebo Brno, ale svoji skupinu nakonec zakončilo na pátém místě se shodnou bilancí čtyř výher i porážek. Mimochodem, z vítězství v turnaji se před rokem radoval jiný finský tým tým – JYP Jyväskylä. Útočník Pyörälä z Oulu se však vklínil do All star výběru čtyř nejlepších hráčů.

Napsal Lukáš Šonský

Štítky Kärpät Oulu, hokej, Liga mistrů UEFA, Extraliga ledního hokeje, European Trophy, Mountfield Hradec Králové, HC Kometa Brno, JYP Jyväskylä, Bílí Tygři Liberec, Mika Pyörälä

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tygři jdou do boje o body. Dnes narazí na Kärpät Oulu  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.