Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Karatisté z Gryfu vezou do Liberce čtyři medaile z Mistrovství ČR

Čtyři bronzové medaile a jedno páté místo si vezou závodníci libereckého Gryfu z Mistrovství ČR v karate dětí a mládeže, které se uskutečnilo v neděli 7. prosince v Českých Budějovicích. Bronzové medaile vybojovali v kumite František Chudoba, Matěj Štěpán, Lukáš Cyprián a Vašek Chudoba.

Od ledna měli závodníci z celé České republiky možnost sbírat nominační body na MČR. Z Gryfu se to podařilo 15 karatistům, z toho 13 z nich reprezentovalo oddíl v neděli na nejvyšší české soutěži. Odjet na mistrovství nemohli stále zraněný Jan Zrnovský, který je po operaci kotníků, a Vojtěch Boháč.

Nedělní soutěž začala disciplínou kata (sestava technik), kde startovala Tereza Hájková v kategorii juniorek. Podařilo se jí dostat do nejlepší osmičky, pak ji bohužel zastavila závodnice z pražského klubu, a tak pro ni soutěž skončila.

Bronzové medaile se sbíraly v kumite

Ostatní závodníci startovali již pouze v disciplíně kumite (sportovní zápas). Jako první nastoupil své síly změřit František Chudoba. „Fany byl pro nás největším želízkem v ohni, celou sezónu vozil medaile, a to převážně zlaté. Bohužel zrovna v neděli se mu soutěž nevydařila, tak jak bychom si on i všichni ostatní přáli," říká trenérka Tereza Matějková. František nakonec prohrál o postup do finále se svým největším sokem z Českých Budějovic, v boji o třetí místo ale již suverénně zvítězil 6:0 a získal první bronzovou medaili.

Jedním z dalších favoritů na medaili byl Matěj Štěpán, který také nakonec přivezl bronz. „Matěj předváděl velmi kvalitní zápasy, bohužel o postup do finále prohrál až v prodloužení na rozhodnutí rozhodčích 2:3,“ komentuje trenér Martin Rethy. V boji o třetí místo stejně jako František Chudoba nezaváhal a svůj zápas o medaili vyhrál 5:0. Těsně pod stupni vítězů zůstal Tomáš Dittrich, který v prvním kole prohrál s domácím závodníkem. Ten se ale probojoval až do finále, a tak Tomáš vytáhl do bojů o 3. místo, kde bohužel v posledním boji už o bronz prohrál a získal tak neoblíbenou bramborovou medaili.

Třetí medaili pro Gryf „ukořistil“ Lukáš Cyprián, který startoval ve vyšší váhové kategorii než celou sezónu. „S Lukášem jsme se rozhodli zkusit vyšší váhovou kategorii, jelikož jeho stávající váha bylo o pár kilo vyšší a nechtěli jsme, aby v jeho věku musel hubnout,“ vysvětluje trenérka Tereza Matějková. „Tak jsme to riskli, zkusil kategorii vyšší a zvládl to na jedničku." Lukáš přešel hravě přes eliminační kola, až v boji o finále ho zastavil velmi zkušený závodník ze Sadské. V boji o třetí místo nedal svému soupeři šanci a přivezl si domů bronz.

Poslední bronzovou „třešničkou na dortu“ byl žák Vašek Chudoba. „Vašek, přestože svůj zápas o postup do finále prohrál, předváděl zápasy plné dravosti a svým soupeřům moc šancí nedával – na jeho zápasy byla radost koukat," chválí mladého závodníka za bronzovou medaili trenér Martin Rethy.

Přes eliminační kola i přes své bojovné nasazení nakonec neprošli žáci a žákyně Michal Lysko, Jaroslav Prais, Kateřina Hajleková, Diana Fantová a Michael Bartoš, dorostenka Anna Bartošová a junior Jakub Kočí. 

Na tatami nechali své srdce, skládá poklonu trenérka

Celkem Gryf z nedělního Mistrovství ČR tedy přivezl na sever Čech čtyři bronzové medaile. Trenérka Tereza Matějková jejich výkony hodnotí s velkým respektem: „S výsledky našich závodníků jsme spokojeni, ačkoliv jsme tipovali šest medailí a alespoň jedno finále. Všichni do svých zápasů dali v neděli absolutně všechno, co v tu chvíli mohli, a na tatami nechali srdce. To, že se některým nepovedlo zúročit své roční snažení, je ve sportu absolutně normální a myslím, že naopak většinu z nich to posune o něco dále, jelikož si byli svých chyb plně vědomi. Velmi si vážím si toho, že závodníci dokážou bojovat do poslední chvíle, ačkoliv třeba vysoko prohrávají a za nimi stojí celý tým, který je podporuje."

Teď čeká závodníky až do Vánoc pouze aktivní odpočinek a v lednu se opět začnou připravovat na soutěžení sezónu 2015.

Štítky Česko, bronzová medaile, Liberec, František Chudoba, finále, České Budějovice, soutěž, Vojtěch Boháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karatisté z Gryfu vezou do Liberce čtyři medaile z Mistrovství ČR  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.