Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Konečně za tři body! Národní tým porazil Jihokorejce 3:1

Poprvé za osm vzájemných zápasů ve Světové lize dokázala česká volejbalová reprezentace vyhrát nad Jižní Koreou za tři body. Domácí hráči nastoupili v Liberci agresivněji a byli lepším týmem. Zápas si sice nechali ve třetím setu zdramatizovat, do své výborné hry se však ve čtvrtém vrátili a dočkali se zasloužených ovací vestoje.

Ve vyrovnaném duchu se nesl i začátek druhého vzájemného duelu. Česká reprezentace nastoupila v obměněném složení a zatlačila hosty především na servisu, se kterým měli problémy. Do technického time-outu si přinesli vedení 8:6. Jenže dvoubodový náskok začali po návratu na taraflex domácí volejbalisté ztrácet. So Če-Duk na podání pomohl k šesti bodům v řadě, což znamenalo obrat na 15:11 pro Jižní Koreu. Ze hřiště proto odešel Fila, kterého nahradil Michálek. S ním se národní tým probudil a srovnal skóre. Tajenku vyrovnané koncovky se snažil vyluštit plachtou na podání Mach, se kterou slavil úspěch a přinesl tři setboly. Snad strach ze zisku sady však zastavil české hráče v úspěšném tažení a Jihokorejci srovnali krok. Dramatický a dlouhý závěr, kde si i hosté zkusili setbol, ukončil až za stavu 29:28 Jan Štokr.

Na průběhu střetnutí se nic neměnilo. Oba týmy předváděly obětavý volejbal, a tak si ani jeden nedokázal vytvořit náskok. Po povinném oddechovém čase se na hřiště vrátili lepší Češi, kteří měli lepší obranu a začali si tvořit náskok. Po skvělém bloku Macha přišel ještě lepší útok Michálka, což přineslo vedení 12:9. Od toho se volejbalová reprezentace odrazila a směřovala ke klidnému vítězství ve druhém dějství. Stav 19:14 ale pro Jižní Koreu ještě nebyl úplně ztracený a její hráči donutili Zdeňka Šmejkala vzít si dokonce time-out. S osudem už ale nic nezmohli, první setbol zařídil esem Filip Habr a vzápětí přišel dvojblok, který přinesl i druhou sadu na konto českého celku.

Až do třetí části se domácím hráčům nepodařilo zcela optimálně a po chybách na příjmu rychle prohrávali 4:8. Po pauze se ale vzchopili a stáhli vedení soupeře na pouhý jeden bod. Jižní Korea vedla už jen 13:12. Před koncovkou ale Češi znovu chybovali při útoku, když byl Michálek na kůlu zablokován, asijský výběr vedl už 19:16. A po následném překvapivém útoku Sin Jong-Soka už na tabuli svítil stav 16:20 z pohledu českého týmu. Zdálo se, že už se tak smířil se ztrátou třetího dějství duelu. Nakonec ani nedošlo ke korekci, proto mohl Song Mjong-Gun nejprve vybojovat setbol, aby ho hned poté bodem z podání proměnil.

Ve čtvrtém setu sice začali hosté lépe, čeští hráči však díky dobré hře na síti a díky několika precizním blokům strhli vedení na svou stranu. Jihokorejský trenér si při jejich vedení 10:7 vzal time-out. Tříbodový náskok ale s drobnými změnami trval. Trenér Šmejkal ještě posílil Veselým bloky, aby se podařilo dokráčet do koncovky v klidu. Habr za stavu 18:16 překvapil Jihokorejce z nahrávky a potvrdil zlepšený výkon svého týmu. Ten už nepolevil a dokázal vybojovat první vítězství za tři body. Velkou měrou se na tom podílel univerzál Jan Štokr, jenž udělal devětadvacet bodů.

Aleš Holubec (kapitán České republiky): Vítězství konečně za tři body. Myslím, že jsme si tím snad pojistili třetí místo, zkusíme se ještě porvat o to druhé. Bude to o dvou výhrách v Opavě. Dnešní předvedený výkon je super pozvánka, doufám, že nás fanoušci znovu takhle podpoří.

Jindřich Licek (asistent trenéra České republiky): Ve třetím setu asi chybovala nahrávka, ale spíš Korejci v pozměněné sestavě nastoupili odvážně a zrovna jim to sedlo. Drzostí a agresivitou byli lepší. Ale bylo to jen chvilkové, kluci se zase zklidnili a začali hrát. Čtvrtý set jsme se vrátili do našeho výkonu.

Mun Jong-Kwan (trenér Jižní Koreje): V prvním setu jsme měli problém s příjmem. Od druhého setu se nám nedařilo zastavit Jana Štokra. Byl klíčem k jejich vítězství.

Sin Jong-Sok (kapitán Jižní Koreje): Češi byli dnes skvělí na servisu, bylo pro nás těžké jej přijmout. Ale my už nemáme moc co změnit do dalších utkání.

Česká republika - Jižní Korea 3:1

(30:28, 25:18, 18:25, 25:21)
Čas: 119 minut.
Rozhodčí: Heckford (ENG) - Concia (ARG)

Česká republika: Mach, Král, Habr, A. Bartoš, Štokr, Fila - libero Kryštof.
Střídali: Michálek, Holubec, Vašíček, Veselý.
Trenér: Zdeněk Šmejkal.

Jižní Korea: Song Mjong-Gun, Sin Jong-Sok, I Min-Kjo, Kwak Sung-Sok, Čche Minho, So Če-Duk - libero Čong Minso.
Střídali: Song Hui-Čae, Či Tae-Hwan, O Če-Song.
Trenér: Mun Jong-Kwan.

Napsal Lukáš Dvořák
Foto: Ondra Driml

Štítky Jižní Korea, volejbal, Liberec, Jan Štokr, Česko, Zdeněk Šmejkal, Filip Habr, Aleš Holubec, národní tým, Lukáš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konečně za tři body! Národní tým porazil Jihokorejce 3:1  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.