Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Automobilové Setkání mistrů ovládl autokrosař Nikodém. Nechybělo pět zahraničních hostů

Mistr Evropy v autokrosu v divizi Buggy 1600 Petr Nikodém vyhrál 16. ročník exhibičního Setkání mistrů, které se tradičně konalo v Sosnové u České Lípy. V závěrečné jízdě dne, takzvaném superfinále, porazil soutěžního jezdce Martina Vlčka s Fordem Fiesta R5.

Na start vyhlášeného loučení se sezonou se postavilo 32 jezdců, mezi kterými nechybělo ani pět zahraničních účastníků z Finska, Lotyšska, Německa, Polska a Slovenska. Zdravotní problémy nakonec nepustily na start letošního vicemistra republiky v rallye Václava Pecha.

Závodníci absolvovali každý tři rozjížďky a počítal se vždy nejrychlejší čas. Vzhledem k tomu, že trať v ideální stopě oschla, dosahovali jezdci nejlepších časů až v závěrečných vystoupeních v základní části závodu.

Nejlepšího času dosáhl Polák Grzegorz Grzyb s vozem Škoda Fabia R5, který obhajoval loňské absolutní prvenství. Ve finále rallyeové části však podlehl ve vyrovnaném souboji o 0,39 sekundy letošnímu vítězi české rallyesprint série Vlčkovi.

"Jedná se tady sice o exhibici, ale jakmile se měří čas, spadnou každému z nás klapky a jede se o výhru. Z rallye bývám zvyklý na to, že mám vedle sebe navigátora, který mi diktuje rozpis. Tady jsem se zpočátku těžko orientoval a hledal zatáčky," řekl Vlček.

Letošní autokrosový šampion v malých buginách Nikodém dlouho vévodil rozjížďkám, než ho překonal Grzyb. Mezi terénními speciály však byl nejrychlejší a s naprostou převahou to dokázal i ve finálové jízdě, v níž porazil Ervina Grencise z Lotyšska se silnější buginou o téměř tři sekundy.

V superfinále, v němž se utkali nejrychlejší z kategorie rallye a autokrosových bugin, už Nikodém nezopakoval loňskou chybu, kdy zavadil o bariéru a přišel o výhru. Vlčka porazil a završil nejúspěšnější sezonu kariéry.

"Byla to naprosto skvělá akce a užil jsem si ji ještě více než minulý rok. Je bezvadné, když vidíte spousty nadšených lidí, kteří vám fandí," řekl osmnáctiletý student posledního ročníku strojní průmyslovky v Mladé Boleslavi.

Příští rok hodlá obhajovat titul mistra Evropy v autokrosu. "Napoprvé to nemusí být tak snadné jako to zkusit zopakovat. Tak jdu do toho," dodal Nikodém.

Autoři | Foto Setkání mistrů

Štítky Sosnová, Setkání mistrů, motorsport, Evropa, Martin Vlček, Ford Fiesta R5, Česká Lípa, Nikodém, rallye, Lotyšsko, Grzegorz Grzyb, Václav Pech, Finsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Automobilové Setkání mistrů ovládl autokrosař Nikodém. Nechybělo pět zahraničních hostů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.