Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Jilemnice získala dotace na biatlonový areál Hraběnka

Jilemnice získala dotace na modernizaci biatlonového areálu Hraběnka. Na projekt zhruba za 76 milionů korun získalo město 20 milionů korun z investičního programu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Na financování náročného projektu přispěl 15 miliony i Liberecký kraj a přidat chce ještě dalších deset milionů z vyšších daňových příjmů loňského roku. Krajští zastupitelé budou návrh schvalovat příští týden.

Lyžařské a běžecké tratě začaly na Hraběnce v Jilemnici vznikat v roce 1945, do současného stavu byly přebudovány v letech 1960 až 1965. V roce 1976 byla slavnostně otevřena asfaltová dráha pro kolečkové lyže. Stav komunikace byl ale velmi špatný, důvodem bylo stáří i pohyb těžké zemědělské a lesní techniky. Proto byla už v roce 2004 vypracována první studie její obnovy. V roce 2012 nechalo město zpracovat novou studii, která počítala s rozvojem celého areálu. Sloužit by měl nejen biatlonistům či lyžařům, ale i veřejnosti a také studentům sportovního gymnázia. I to je podle Půty důvod, proč kraj projekt podporuje.

Práce na obnově areálu začaly už na konci roku 2016, zpomalila je ale zima a celou akci zkomplikovaly nejasnosti kolem financování. Město na modernizaci získalo 20 milionů korun z programu ministerstva školství. Investiční program ale loni v květnu tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) zrušila kvůli podezření ze zneužití. O sportovních dotacích se podle policie její náměstkyně Simona Kratochvílová domlouvala s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Jilemnice pak byla dlouho v nejistotě, zda se podaří dotaci v nové výzvě získat.

"Uspěli jsme a získali jsme znovu těch 20 milionů," řekla starostka Jana Čechová (SNK). Areál už je podle ní téměř hotový. "Budovy už jsme zkolaudovali a slouží sportovním oddílům, na schválení čeká střelnice," uvedla. Díky tomu už v závěru loňského roku mohlo město vyúčtovat dotaci, kterou z ministerstva školství dostalo. "Chybí ještě povrchy a dokončovací práce, úprava terénu. To všechno se bude dělat až zjara, zaskočil nás dřívější nástup zimy," dodala starostka. Hotovo by mělo být v květnu.

Autoři

Štítky Jilemnice, Hraběnka, biatlon, dotace, projekt, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Liberecký kraj, Kateřina Valachová, Miroslav Pelta, Jana Čechová, Simona Kratochvílová, Fotbalová asociace České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jilemnice získala dotace na biatlonový areál Hraběnka  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.