Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Horolezci v Liberci ocenili mimořádný výkon Adama Ondry

Lezec Adam Ondra a tandem Marek Holeček a Zdeněk Hák obdrželi v sobotu v Liberci od Českého horolezeckého svazu (ČHS) ocenění Výstup roku s hvězdičkou. Takové ocenění označuje mimořádný výkon na světové úrovni.

Ondra loni posunul hranici obtížnosti sportovního lezení, když vylezl v norském Flatangeru nejtěžší cestu světa a zavedl nový stupeň obtížnosti 9c. Unikátní byl také prvovýstup jihozápadní stěnou na vrchol jedenácté nejvyšší hory světa Gašerbrum I v Himálaji.

Holeček se o zdolání osmitisícovky touto cestou pokoušel neúspěšně čtyřikrát, povedlo se mu to až loni s Hákem. Předseda horolezeckého svazu Jan Bloudek označil za symbolické, že ocenění dostal Holeček dnes, kdy se v nedalekém Bedřichově konal Memoriál Zdeňka Hrubého - závod v běhu na lyžích.

Hrubý byl partnerem Holečka při prvních dvou neúspěšných výstupech a druhý se mu stal osudným. Při sestupu se v roce 2013 zřítil a zahynul. Výstupem roku ocenil svaz, který má 20 tisíc členů, i dalších pět počinů. Z toho dva se povedly v pouštní oblasti Jordánska.

Prvním ženským přelezem cesty Rock Empire obtížnosti 8A se mohou chlubit Tereza Svobodová a Petra Růžičková. Matěji Svojtkovi a Jáchymovi Srbovi se zase povedl prvovýstup cesty Sultan Al Mujahidin 8b+. „Což je nejtěžší cesta v té oblasti," dodal Bloudek.

V ledolezení získala ocenění Lucie Hrozová za prvovýstup Arya v jeskyni islandského ledovce a skialpinistickým výkonem loňského roku se stal sjezd Karla Svobody a Rostislava Tomance jihozápadní stěny Kežmarského štítu ve Vysokých Tatrách. Talentem roku se stala šestnáctiletá Eliška Adamovská. „V mladém věku už leze i těžké cesty ve skalách," dodal předseda horolezeckého svazu. Adamovská zvládla už i cestu obtížnosti 8C.

Autoři | Foto Facebook Adama Ondry

Štítky Adam Ondra, horolezec, Liberec, Český horolezecký svaz, Marek Holeček, ocenění, Zdeněk Hák, Jan Bloudek, Zdeněk Hrubý, Eliška Adamovská, Himálaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horolezci v Liberci ocenili mimořádný výkon Adama Ondry  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.