Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hokejbal v Liberci je na vzestupu. Přibývá dětí, touží po novém areálu

Kdo si chtěl ještě před pár lety zahrát v Liberci hokejbal nebo se na něj podívat, měl smůlu, ve městě bylo jedno zanedbané hřiště. To se ale poslední dobou zásadně mění. Nejprve si proti sobě chodily zahrát dva týmy, nakonec vznikla liberecká liga, ve které hrají i extraligoví hráči. Vznikly i dva mládežnické týmy a na papíře už je i vizualizace toho, jak by se mohlo hřiště na Franťáku proměnit v moderní areál splňující nejpřísnější parametry.

Na začátku bylo pár nadšenců, kteří svépomocí opravili hřiště, pak se sem pomalu začal vracet život. Vznikla liga, kterou aktuálně hraje šest týmů. A vše zastřešuje hokejbalový spolek, který vznikl před rokem a půl.

„Chtěli jsme tomu dát nějakou formu. Liberec jako stotisícové krajské město si fungující hokejbalový klub zaslouží,“ říká předseda spolku Jiří Dušek.

Podle něj v začátku pomáhal hokejbalový svaz, spolek začal organizovat dětské dny a do svých řad přivítal prvních pět dětí. „Teď jich máme pětatřicet ve dvou týmech, jednou týdně přichází kondiční trenér, snažíme se to dělat co nejlépe,“ dodává Dušek.

Liberecké Lišky už se zúčastnili prvních turnajů a dětské nadšení pohání i hokejbalový spolek. Největším problémem klubu je ale chybějící zázemí. Na Františkově najdete jen hřiště. Nedá se tu převléknout, chybí parkoviště, navíc hřiště ani nemá parametry pro velký hokejbal.

S areálem musí pomoci město

Spolek si tak nechal zpracovat studii, jak by areál mohl vypadat. Náklady na výstavbu? Kolem patnácti milionů. „Studii nám dělal kamarád, také hraje hokej i hokejbal. Vzniklo by multifunkční hřiště, hrát by se tu mohla i ligová soutěž,“ pokračuje Jiří Dušek.

A tady nastává další komplikace. Nový areál je základní podmínkou pro udržení mládeže a dalšího rozvoje tohoto sportu. „Děláme to všechno na koleni. Na stávajícím hřišti nejdou hrát mistrovské zápasy, bez nového areálu do dvou let hokejbal v Liberci opět skončí,“ varuje.

S areálem by spolku mělo pomoci město. „Vím o tom, že by tamní spolek chtěl provést rekonstrukci hřiště, ale při takto vysokých nákladech budou muset vyčkat na sestavení rozpočtu a zjištění jeho možností. Nicméně i vize tamního spolku je pro mě velice atraktivní, mohlo by vzniknout v lokalitě skvělé víceúčelové sportoviště a odpočinkový areál,“ říká primátor města Tibor Batthyány.

Je tak jasné, že spolek bude muset čekat na novou vládu nad Libercem. Plány přitom má. „Rádi bychom postavili tým i pro mužskou soutěž, začali bychom ve třetí lize s ambicemi na postup do druhé. Tým bychom pak postupně doplňovali o šikovné kluky z mládeže,“ uzavřel Dušek.

Autoři | Foto Hokejbalový spolek Liberec

Štítky hokejbal, Liberec, Františkov, areál, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hokejbal v Liberci je na vzestupu. Přibývá dětí, touží po novém areálu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.