Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Shotokan Liberec slaví historický úspěch. Z Mistrovství Evropy mládeže přivezl stříbro

46. Mistrovství Evropy karate WKF – jediné olympijské federace – byl pro liberecké karatisty z oddílu SK Karate – Shotokan Liberec dlouho očekávaným šampionátem. Do dánského Aalborgu se z klubu Petry Piskačové a Pavla Horňáka nominovalo hned 5 závodníků, což už byl obrovský úspěch. Nicméně liberečtí v náročné konkurenci obstáli na výbornou. Domů přivezla Klára Muzikářová v kumite dorostenek nad 54 kg stříbro a Matyáš Malý vybojoval mezi dorostenci do 70 kg 7. příčku.

8. až 10. února proběhlo Mistrovství Evropy mládeže WKF. Do Dánska společně s výpravou národního týmu odcestovala trenérka Petra Piskačová jako předsedkyně státní reprezentace a jejích 5 oddílových svěřenců. V disciplíně kata dorostenců reprezentoval klub i českou vlajku Tomáš Vacek v kata, Matyáš Malý se utkal v kumite mezi dorostenci do 70 kg. Dívčí část výpravy představovala Klára Muzikářová (kumite dorostenky nad 54 kg), Vendula Štěpánová (kumite dorostenky do 54 kg) a kata tým dorostenek/juniorek doplnila Anna Harciníková.

Stříbro pro Muzikářovou

Fenomenální úspěch se podařil Kláře Muzikářové, pro kterou byl evropský šampionát první reprezentační zkušeností. První zápas Klára porazila portugalskou závodnici Ribeiro v poměru 1:0, druhé kolo s Francouzkou Abid museli za rovného stavu 0:0 rozhodnout rozhodčí, naštěstí vzhledem k aktivitě a celkovému působení v zápasu se přiklonili na českou stranu. Třetí, velmi náročné, kolo s Cristinou Mariou Coman z Rumunska skončilo vítězstvím pro české barvy za stavu 2:0 a brány finále si Klára otevřela zápasem s běloruskou závodnicí Trebka vítězstvím v poměru 3:0. Ve večerním finále nastoupila Muzikářová proti zkušené závodnici Devigili z Rakouska, které podlehla 4:0 a vybojovala tak historický kov, který doplnil bronzem její reprezentační kolega z Fight Clubu České Budějovice – Dominik Kočandrle, v kumite dorostenců do 63 kg.

Velmi blízko medaili byl i Matyáš Malý v kumite dorostenců do 70 kg. V prvním zápase porazil Turka Cobana za stavu 5:0, nicméně v kole druhém narazil na pozdějšího vítěze celé kategorie – Lotyše Jermolaeva. Soupeř mu svým probojováním se do finále zajistil nepasážové boje o bronz, kde Matáš nejprve nastoupil proti Estonci Metsovi. Zápas vyhrál náš závodník za stavu 1:1 díky zisku tzv. „Senchu“ – prvního bodu, který rozhoduje při rovném stavu zápasu. Senchu, tentokrát na straně soupeře, ovšem Matyáše stálo vítězství v dalším zápase s makedonským závodníkem, když zápas skončil 3:3.

Brzy začne jarní sezóna

Vendula Štěpánová v kumite dorostenek do 54 kg bohužel narazila na Srbku Negovanovic a za těsného výsledku 1:0 prohrála. V disciplíně kata dorostenců se představil Tomáš Vacek s kata Unsu, kterou rozhodčí ocenili 21,32 body, což bohužel na postup do dalšího kola nestačilo. V konečném hodnocení Tomáš obsadil 21. pozici. Posledním želízkem v ohni byl kata tým dorostenek/juniorek ve složení Anna Harciníková, Klára Muzikářová a Vendula Štěpánová. Dívky nastoupily v prvním kole s kata Gojushio Dai. Bodový zisk 21,54 jim sice nevynesl postup do dalšího kola, ale v celkovém hodnocení stačil na krásné 11. místo.

Po chvilce oddechu pro liberecké (nejen reprezentanty) začne jarní sezóna závodů a soustředění. V nejbližší době se oddíl chystá s malými žáčky na Krajský pohár do Ústí nad Labem, zkušenější závodníci vyrazí do Bratislavy. Celý tým se už těší na jarní soustředění, které je naplánováno na jarní prázdniny v Bílém Potoce. Reprezentanti už se ovšem pomalu začnou soustředit na zisk nominace a přípravu na podzimní Mistrovství světa. Šampionát proběhne v Chille a většina našich závodníků mění věkovou kategorii, takže to bude opět pro liberecký Shotokan výzva.

Autoři | Foto Shotokan Liberec

Štítky Shotokan, karate, Liberec, mistrovství Evropy, Evropa, olympijské hry, Pavel Horňák, stříbrná medaile, Aalborg, finále, Dánsko, jarní prázdniny, Rakousko

Shotokan Liberec slaví historický úspěch. Z Mistrovství Evropy mládeže přivezl stříbro  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.