Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Ještědu se poběží do skokanského můstku. Závod Red Bull 400 láká sportovní hvězdy

Po roční pauze se nejnáročnější čtyřsetmetrový závod na světě vrací do České republiky. Harrachovský můstek vyměnil za Ještěd a kromě profesionálů přivítá i známá jména českého sportu. V sobotu 8. června se na náročnou trať postaví Eva Samková, Markéta Davidová nebo štafeta libereckých Bílých Tygrů. Chybět nebude ani páteční noční sprint nebo přehlídka akrobatického umění pilota Martina Šonky.

Snowboardcrossová vítězka mistrovství světa a první žena Světového poháru z právě skončené sezony Eva Samková si užije atmosféru dnes již legendárního závodu vůbec poprvé. Na trať vyběhne ve štafetě společně s týmovými kolegy. „Můj cíl je nacpat do toho další účastníky a kolegy z našeho týmu,“ svěřila se úspěšná reprezentantka před závodem. To se jí podařilo, a i když podle svých slov není v běhání moc dobrá, do pokoření kopce dá vše. „V rámci přípravy se na závod těším. Láká mě i kvůli tomu, že ráda zkouším nové věci, a jednou za čas mi přijde dobrý se úplně vydat a vyflusat (smích),“ vyhlíží novou výzvu Eva Samková.

Součástí štafety bude i první žena českého biatlonu Markéta Davidová, ta do bláznivého závodu přemluvila kamarádky z dětství z nedalekého Janova nad Nisou. „Moc se těším, je to první podobná akce, které se účastním. Každý rok jsem koukala na videa ze závodu, ale nikdy jsem nenašla odvahu se přihlásit. Určitě si s holkama štafetu užijeme, navíc myslím, že by to mohl být i dobrý trénink,“ popsala své pocity před závodem čerstvá držitelka titulu Biatlonista roku.

Čtyři stometrové úseky s předávkou štafetového kolíku si v rámci přípravy zaběhnou i hráči Bílých Tygrů Liberec David Aubrecht, Daniel Ira, Adam Charvát a Petr Had.  „Měl jsem možnost vidět videa z předchozích ročníků a nemůžu se dočkat, až si závod zkusím na vlastní kůži. Určitě chci běžet nejrychleji z našeho týmu. Rozhodně s klukama ještě vymyslíme nějakou sázku, abychom se navzájem trochu vyhecovali,“ vysvětluje za všechny David Aubrecht. Budou se profesionální hokejisté chtít měřit s odborníky na běh do vrchu? „Rozhodně do toho dáme všechno a uvidíme, na jaký výsledek to bude stačit. Celkově neradi prohráváme, takže se určitě nebudeme chtít nechat zahanbit,“ dodává odhodlaně Aubrecht.

Nabitý program

Celý sportovní víkend začne již v pátek večer, když závodnici poprvé představí v rámci Nočního sprintu s Benzina. Na zkrácené trati o délce 260 metrů budou pod umělým osvětlením soupeřit muži, ženy a smíšené štafety. Opravdový nápor se ovšem chystá na sobotní dopoledne. 

Závod, který má v letošním ročníku dvacet zastávek na třech kontinentech, vyvrcholí semifinálovými a finálovými běhy mezi druhou a čtvrtou hodinou odpolední. Ještě před nimi si diváci i závodníci mohou užít jedinečné vystoupení mistra světa letecké akrobacii Martina Šonky. Novinkou letošního roku oproti přechozím ročníkům v Harrachově jsou nezkrácené kvalifikační rozběhy. 

Nejlepší cesta do areálu je tramvají na konečnou zastávku Horní Hanychov a odtud pěšky. V případě příjezdu vlastním autem je otevřené parkoviště „P1“. Kromě občerstvení pro závodníky, které zajišťují organizátoři, je na místě možnost navštívit i restauraci. Po doběhu, vyhlášení vítězů a slavnostním předání cen bude pro všechny účastníky i diváky připraven bohatý program v libereckém klubu Golf. Právě tam budou mít ve večerních hodinách představení ti nejlepší čeští DJ’s ze soutěže Red Bull Music 3Style. Stále ještě je možné se na závod přihlásit. Až do čtvrteční půlnoci je možné se přihlašovat na www.redbull.cz/400

Red Bull 400

S myšlenkou na využití skokanských můstků během léta přišel v roce 2011 Rakušan Andreas Berger. Překonání klasické atletické vzdálenosti 400 metrů od místa, kam v zimě dopadají skokané, až po rozjezdovou lavici se sklonem až 37 stupňů dělá ze závodu Red Bull 400 jeden z nejkratších a zároveň nenáročnější sportovních klání. Současný rekord na české půdě drží slovenský sprinter Tomáš Čelko, který v tehdejších náročných podmínkách zdolal můstek v neuvěřitelném čase 3:58,9.

Tisková zpráva

Štítky RedBull 400, Liberec, Ještěd, závod, redbull, Red Bull, Eva Adamczyková, Markéta Davidová, Martin Šonka, Česko, skokanský můstek, Bílí Tygři Liberec, Benzina, Andreas Berger

Na Ještědu se poběží do skokanského můstku. Závod Red Bull 400 láká sportovní hvězdy  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.