Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mattoni Liberec Nature Run v duchu cirkulární ekonomiky

PR článek

Mattoni Liberec Nature Run, první trailová akce RunCzech, se snaží být průkopníky v rámci běžecké komunity v otázce ekologie. Závod si totiž už od své loňské premiéry dává za cíl omezit vytvářený odpad. A tento víkend se stane díky zpracování lahví a jejich opětovného použití prvním běžeckým eventem planety v této podobě na principech cirkulární ekonomiky.

RunCzech se ve spolupráci s Karlovarskými minerálními vodami pustil do ambiciózního projektu, na jehož konci má být po všech stránkách ekologický závod s celospolečenským přesahem. Tedy od šetrného zpracování odpadu až po rozšíření enviromentálního způsobu života mezi běžce.

Úklidové čety

Před i po závodě Mattoni Liberec Nature Run budou na trati rozmístěné úklidové čety, které ji vyčistí od plastů i dalšího odpadu. Na občerstvovacích stanicích se bude rozlévat do kelímků speciální edice minerální vody Mattoni Eco v 1,5litrových lahvích z 80procentního rPETu. Použité obaly se zlikvidují a společnost Karlovarské minerální vody z nich poté vyrobí nové lahve pro další akce RunCzech a vrátí je tak znovu do koloběhu. 

V běžecké komunitě se bude jednat o vůbec první akci založené na principech cirkulární ekonomiky a moderního pojetí ekozávodu. Aby se však nejednalo pouze o jednorázovou akci, kouči Mattoni FreeRun se svými svěřenci zde budou v různých periodách provozovat plogging, kdy vyrazí za během do terénu se a průběžně trať vždy vyčistí. „Jsme moc rádi, že se k této aktivitě, zahájené už na loňském premiérovém ročníku, kromě jablonecké a liberecké skupiny Mattoni FreeRun připojují postupně další,” uvedl Štěpán Hickl, manažer projektu Mattoni FreeRun za RunCzech.

RunCzech v posledních měsících zvyšuje své úsilí v boji za ekologičtější závody, zdravé životní prostředí a vyčištění krajiny od odpadu. Podobně jako na dvě desítky velkých firem a organizací se připojil k memorandu o zavedení zálohového systému na PET lahve v iniciativě Zálohujme! Ve vlastním sídle Running Mall pak provozuje zálohovací automat na plasty.

Přes pět kubíků minerálky

Na závodě se vypije přes 5 300 litrů minerální vody Mattoni. Závod si už vloni získal mimořádnou popularitu závodních i nadšených amatérských běžců, kteří sem jezdí nejen zdolávat převýšení a vyzkoušet si zcela jiný druh závodu, ale těší se na panoramata a krásy okolní přírody. Registrace jsou stále otevřené, stačí kliknout ZDE a vybrat si trasu.

V sobotu 5. října to všechno vypukne v 10 hodin dm rodinným během. Hlavní závod na 23 km startuje v 11.30, kratší 12kilometrový bude zahájený ve 12.15. Kapacita závodu je 3 000 běžců, do dm rodinného běhu může zasáhnout na 700 rodičů a dětí.

Štítky Liberec, Nature run, běh, závod, Mattoni, cirkulární ekonomika, RunCzech, odpad, minerální voda

Mattoni Liberec Nature Run v duchu cirkulární ekonomiky  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.