Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřel jeden z libereckých mušketýrů. Závodník Vlastimil Tomášek

Pro mladší generaci možná neznámý, ale pro starší byl legendou. Automobilový závodník Vlastimil Tomášek. Jeden ze čtveřice závodníků, kterým se říkalo liberečtí mušketýři – Vlastimil Tomášek, Břetislav Enge, Zdeněk Vojtěch a Ladislav Bareš. Ze čtveřice už žije pouze poslední jmenovaný, za svými kamarády odešel na konci ledna i Vlastimil Tomášek.

Závodník měl přezdívku Bambas, asi pro svoji rozložitou postavu a dobrotivou povahu. Jako závodník v sedmdesátých letech spolu se zmíněnými jezdci Zdeňkem Vojtěchem, Břetislavem Engem a Ladislavem Barešem, proslavil město Liberec.

Jako téměř amatéři způsobili poprask mezi tehdejší tovární elitou, když je na okruzích a závodech do vrchu pravidelně poráželi. Tomášek je několikanásobný mistr republiky (ČSSR a ČSFR) na okruzích i v závodech do vrchu. Šestkrát zvítězil v mezinárodním závodu Poháru míru a přátelství a propracoval se také na závody mistrovství Evropy na okruzích v letech 1987 a 1988, kde vybojoval čtvrté a páté místo. Rovněž v závodech do vrchu zkusil štěstí v evropském šampionátu, a to opakovaně a v letech 1989 a 1990 skončil třetí.

Po revoluci vedl autoservis, kam za ním jezdili nejen fanoušci z daleka široka. Nejen v jejich srdcích jistě zanechal nesmazatelnou stopu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Šimr

Štítky automobilové závody, legenda, liberečtí mušketýři, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Svoboda

Škoda, byl to frajer.

Neděle, 11. února 2024, 21:07Odpovědět

Václav Kunst

Když my jsme ještě byli kluci,15+, tak oni už byli chlapi 25+. Sledovali jsme je a jejich výsledky. Parádně proháněli Boleslavské fabrikanty. Hlavně Škodami 130RS. První odešel Zdeněk, potom Břeťa. Servismani od něj, jezdili k nám na statek, v Krásné Studánce, do kovárny, svařovat jejich laděné výfuky k závoďákům. RIP.

Sobota, 10. února 2024, 18:42Odpovědět

Zdeněk Škaloud

Jo pánové vaše výkony moc dobře pamatuji..

Pátek, 9. února 2024, 20:57Odpovědět

Zemřel jeden z libereckých mušketýrů. Závodník Vlastimil Tomášek  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.